Otthon

A hulladék utóélete: designcuccok reciklált szemétből

A környezettudatos gondolkodás nemcsak fontos, hanem divat is. Leleményes designerek hulladékból és újrahasznosított anyagokból kreálnak elképesztő, ám praktikus tárgyakat. Nem beszélünk "zöldséget", nézd csak meg!
 Lomtalanításból megmentett kincsek

Magony Zsuzsanna divattervező és Nyilas Kálmán formatervező művész közös projektje a Zsiemankaje, amely többek között magában foglalja az újrahasznosított lomokból készült designcuccokat. Kálmán lomtalanításból és ócskapiacról rendszeresen ment meg érdekes tárgyakat, majd egy szintén újrahasznosított fadarabon kacatfogast készít belőlük. Az egykor nélkülözhetetlen, de mára feleslegessé vált kütyük – gomb, fogantyú, babaláb, derelyevágó, párját vesztett akasztó – új funkciót és ezzel létjogot nyernek.

Kacatfogas (újrafelhasznált deszkákból és kütyükből) 8500-12000 Ft
Kacatfogas (újrafelhasznált deszkákból és kütyükből), 8500–12 000 Ft

Zsuzsanna kezdte el gyűjteni a régi könyveket, de egy idő után nem fértek a polcra, ezért újrahasznosította őket, és a könyvlapokból bármitartók készültek. Nevük onnan ered, hogy tényleg bármit lehet bennük tartani, ami belefér: ceruza, rúzs és szempillaspirál, mobil, pénz, zsebkendő, iratok, kinek-kinek kedve és igényei szerint. Bármitartók amúgy készülnek régi kottából és szórólapból is. Ugyancsak a Zsiemankaje márkához tartoznak az újrahasznosított szörfvitorlákból és neoprén szörfruhákból készült pénztartók is.

Bármitartó (újrahasznosított könyvlapból, kottából és szórólapból) 1600 Ft
Bármitartó (újrahasznosított könyvlapból, kottából és szórólapból), 1600 Ft

Pénztárca (újrahasznosított szörfvitorlákból, neoprén szörfruhákból) 3500 Ft
Pénztárca (újrahasznosított szörfvitorlákból, neoprén szörfruhákból), 3500 Ft

Infó: www.zsiemankaje.blogspot.com »

 Reklámponyvából táska

A Medence Csoport szervezésében évek óta működik a Ponyva Workshop a Makett Laborban. A köztereken látható hatalmas reklámmolinókból és építési hálókból minden résztvevő elkészítheti saját táskáját. A műhely célja, hogy az olykor egész épületeket befedő, ám aktualitásukat vesztett PVC-hálók ne a szemétbe kerüljenek, hanem újrahasznosítva köszönjenek vissza a XXI. századi tárgykultúrában.

A hulladék utóélete: designcuccok reciklált szemétből
A hulladék utóélete: designcuccok reciklált szemétből

A Re+klám táskák, bár a divat felől közelítik meg az újrahasznosítást (mert melyik nőt ne lehetne elcsábítani egy egyedi táskával), mégis a kreatív recycling szemléletét népszerűsítik. Ponyvatáskát a legritkább esetben szerez úgy valaki, hogy leemeli a polcról, és simán kifizeti. Az időszakosan megrendezett workshopok keretén belül a Makett Labor munkatársainak segítségével mindenki maga készíti el saját táskáját. A táskák elkészítéséhez a műhely biztosítja az újrahasznosítható reklámponyvákat és építési hálókat, a táskákhoz szükséges köteleket, hevedereket, ringliket és a speciális szerszámokat (varrógép, kéziszerszám, fóliahegesztő). A résztvevők megbeszélik elképzeléseiket az animátorral – milyen táskát szeretnének, mire használnák –, választanak a szabásmintákból és a nyersanyagokból. A résztvevők a minta alapján kiszabják az alkatrészeket, kiválasztják a kiegészítőket és a díszítéseket. Végül a műhely munkatársai segítenek az elemek összevarrásában és a táska összeállításában. Már több száz ponyvatáska készült így.

Infó:
www.medencecsoport.hu »

 Lyukas biciklibelsőn a világhír felé

A Balkan Tango az egyik legsikeresebb recycling designmárka. Türkoglu Ipek 2005-ben kezdett bele a kiszanált bakelitlemezek és elhasznált bicikligumik újrahasznosításába – táskákat készített a kidobált cuccokból. A bakelitlemez táskák a mai napig népszerűek, de az igazán nagy sikert a Balkan Tango lyukas gumibelsőkből készült designcuccai érték el. A puha bringabelsőkből készült táskák, pénztárcák textúrája igen izgalmas, uniszex, és többféle modell szerepel a rendszeresen megújuló kínálatban. Az újrahasznosításra váró biciklibelsőből pedig bőséges az ellátmány. Jelenleg 30 budapesti bicikliszerviz teljes éves gumihulladékából készülnek a táskák, és ahogy nő a kereslet a Balkan Tango-cuccok iránt, úgy szaporodik a projektet támogató bringaboltok száma is.

A hulladék hasznos utóélete: design cuccok recikált szemétből


Infó:
www.balkan-tango.com »

A Recycle Mission alkotóműhelyében kiszuperált bringákból születnek designtárgyak. Semmi sem kerül a szemétbe, minden alkatrész új funkciót kap. A kerékpárgumi-külsőkből övek készülnek, és a szemét maradéka sem megy a kukába: azok a gumidarabok, amelyek már nem elegendőek egy övre, karkötőként vagy hajgumiként élik tovább életüket. A láncokból övcsatok és kulcstartók készülnek, az abroncsokból órák, falidíszek, asztalok és székek, a csavarokból fülbevalók, a fogaskerekekből sörnyitók és gyertyatartók. De a Recycle Mission nemcsak bringákat, hanem mindent újrahasznosít, ami a keze ügyébe kerül, legyen az billentyűzetgomb vagy szalagkábel.

A hulladék hasznos utóélete: design cuccok recikált szemétből

 Színes flakonok művészei

A Cellux Csoport bebizonyította, miért érdemes a gyártóknak színes flakonokkal megkülönböztetniük önmagukat. Csak azért, hogy a Cellux Csoportnak legyen elég alapanyaga a színes tárgyaikhoz. Ők ugyanis nem viccelnek, műanyag szemétből készítenek bájos fülbevalót, kitűzőt, de ha ahhoz van kedvük, akkor még karácsonyi lámpasort is. Az élettelen és lelketlen műanyag mesével töltődik fel a kezeik között, és az ember másra sem vágyik, csak hogy egy szemétből született kincset magára akasszon. Őrület!

A hulladék hasznos utóélete: design cuccok recikált szemétből

A Cellux Csoport workshopjai azonban túlmutatnak a hulladék vicces újrahasznosításán. Miközben használati tárgyak, például füzetek, ékszerek, pénztárcák, ajándékok és játékok (bábok, állatfigurák, társasjátékok, jelmezek) készülnek hulladék anyagokból, a művészek együtt gondolkodnak a gyerekekkel a minket körülvevő világról. Az alkotómunka szemléletformáló és elsődleges célja a környezettudatos nevelés.

Fotó: boccor.blogspot.com
Fotó: boccor.blogspot.com

Infó: www.boccor.blogspot.com »
Infó: www.celluxcsoport.blogspot.com »

Videó: vidám ékszerek hulladékból (felvételünk egy korábbi rendezvényen készült, ahol a Cellux Csoport is kiállította ékszereit! Nézd meg a videót! »

 Nyulat a Nyúlgyárból

Régi ruhák második élete. Piry Anikó először saját régi ruháiból készített nyulakat, de most már néha ismerősök is megajándékozzák egy-egy kinőtt, megunt darabbal. Mert a Nyúlgyár beindult. Habár a nyulak néha nem is nyulak, hanem nyúlszerű lények, de ettől még – vagy éppen ezért – nagyon szerethetőek. A Nyúlgyár nyulai csak újrafelhasznált anyagokból készülnek. Ha éppen nem saját ruhából, akkor divatműhelyek anyagmaradékaiból. A Nyúlgyár újdonsága és Anikó kedvencei a fodros nyulak. Egyértelműen rafináltak.

A hulladék hasznos utóélete: design cuccok recikált szemétből

Fodros Nyúl: 4000 Ft, Nyulak 2200 – 8500 Ft
Fodros nyúl, 4000 Ft; nyulak, 2200–8500 Ft

Infó: www.piryaniko.blogspot.com »

 Babavilág szabászati maradékból

Csekő Etelka szabászati maradékokból kreál babákat és figurákat. Nyakkendőből halakat, kordbársonyból kutyákat, macskákat és elefántot, cifit-cafat anyagdarabokból pedig babákat. A kézzel készített figurák azokat a boldog békeidőket idézik, amikor a nagyik szeretettel varrtak színes, puha játékokat unokáiknak. A fröccsöntött, műanyag világban ugyanolyan szépek ezek a játékok, mint régen, és ugyanúgy maradék anyagokból készülnek, mint egykoron. A régi farmerek sem mennek a szemétbe, inkább egyedi mintával ellátott táskák készülnek belőlük.

Nyakkendőből készült halak 900 Ft/db
Nyakkendőből készült halak, 900 Ft/db
Baba 3300 Ft
Baba, 3300 Ft
Cicás farmertáska 3800 Ft
Cicás farmertáska, 3800 Ft


Infó: www.etelkaina.hu »

 A textil csodái

Morvay Ibolya textilművész újfajta textilstruktúrákkal kísérletezik. A re-szövet nemcsak az anyagmaradékok kreatív felhasználásáról szól, hanem egy új anyag teremtéséről. Az új szövet elkészítéséhez már egy 2 cm széles anyagcsík is elég. Ezenkívül végtelen türelem kell, hogy a sok-sok anyagcsíkból összeálljon egy új szövet, amely puha, színes, és úgy használható, mint a legtöbb szövet. A táskák prototípusok, de jól mutatják, milyen lehetőségek vannak az új anyagstruktúrában. Hasonló technikával, csak kézi munkával készülnek az ékszerek. Szinte hihetetlen, hogy a legegyszerűbb és legfeleslegesebb anyagokból milyen ékszercsodák születnek.

A hulladék hasznos utóélete: design cuccok recikált szemétből

Nyaklánc 2500 Ft
Nyaklánc, 2500 Ft

Infó: www.morvayibolya.silversentences.com »

 Lejárt lemezek

Régi lemezek újrahasznosításával foglalkozik Bohus Tamás, de mint egy jó szabó, az anyag minden centiméterét optimálisan kihasználja. A bakelitből kivágott fülbevalókon túl a „kilyuggatott” lemezt sem dobja a szemétbe, hanem óra készül belőle. Egyetlen szemfényvesztés a kínálatban, hogy egyetlen előadó sem adta oda aranylemezét designcélokra, a festés utólag került rá a bakelitre. A zenei motívumok mellett, némileg meglepően, de a retroőrülettel teljesen párhuzamosan a Trabant is helyet kért magának.

A hulladék hasznos utóélete: design cuccok recikált szemétből

Fülbevalók: 1 db 800 Ft, 2 db 1500 Ft
Fülbevalók: 1 db 800 Ft, 2 db 1500 Ft

Infó: www.picasaweb.google.hu/tomasz.bohusek »

 Olvasztott borosüvegek

Toya Zagdradnaa munkája és szenvedélye az üveg. Üveg ékszereket alkot, üveget olvaszt kemencében, és adta magát az ötlet, hogy az üveg újrahasznosításával is foglalkozzon. Vissza nem váltható boros- és pezsgősüvegekből készít tálakat. A kiürült üvegeket kemencében felmelegíti, majd a megolvadt üveg összerogy. A technika látszólag egyszerű, de az eljárás titka abban rejlik, hogy a végeredmény valóban használható legyen, és az üveg úgy essen össze, ahogyan alkotója szeretné. A lapított üvegek tányérként, kínálótálként funkcionálhatnak.

A hulladék hasznos utóélete: design cuccok recikált szemétből

Lapított üveg: 3000 Ft
Lapított üveg: 3000 Ft

Infó: www.toyadesign.com »

 +1 tipp: Design az élhető jövőért – kiállítás

Ideje leszámolni azzal a tévképzettel, hogy ami környezettudatos, az csúnya is. A környezettudatosság és azon belül az újrafelhasználás sarokköve a dizájnnak. A Design Hét keretén belül nyílt meg a Design az élhető jövőért kiállítás, amely tematikusan mutatja be, hogy a tervezők milyen megoldásokkal segítik elő a fenntartható fejlődést. Végigkalauzol a legújabb ötleteken, azonban nem elméleti eszmefuttatásokat tár az érdeklődők elé, hanem megvalósult projekteket, kész termékeket.

Az eldobható étkészlet a formatervezés és a környezettudatosság mélypontja. Általában, de nem a Wasara étkészlet esetében. A nádból, bambuszból és kipréselt nádcukor hulladékából előállított cellulózból készült étkészlet-kollekció ugyanis környezetbarát, és kecses eleganciájával bármilyen eseményen megállja a helyét.

Vasara, eldobható étkészlet
Vasara, eldobható étkészlet

A hulladék hasznos utóélete: design cuccok recikált szemétbőlA fogyasztói társadalom másik nagy mumusára, a szatyrokra kínál alternatívát a 60BAG, amely ipari hulladék len-viszkózból készül, és szemétbe kerülése után 60 nappal külső beavatkozás nélkül lebomlik.

Igazi mérföldkőnek számít a recycling designban a 111 Navy Chair, amely a Coca-Cola és az Emeco együttműködéséből született. A bútordarabot 111 PET-palack felhasználásával gyártották, és az eredetileg alumíniumból készült, az amerikai hadsereg számára gyártott szék formáját követi.

Design az élhető jövőért kiállítás

A kiállítás főbb témakörei: az újrahasznosítás és az anyaghasználat, a csomagolástechnika, a környezettudatos építőanyagok és technológiák, valamint a megújuló energiák változatos kihasználásának bemutatása.

Helyszín: Design Terminál, 1051 Budapest, Erzsébet tér (a volt buszpályaudvar épülete)
Nyitva: 2010. október 1-jétől 31-éig, mindennap 10.00–18.00
A kiállítás ingyenesen látogatható.
Honlap: www.designhet.hu »

Fotó: Myreille

A hulladék hasznos utóélete: design cuccok recikált szemétbőlAjánló: Divatos Budapest, azaz a főváros designcuccokon

A budai váron és a Lánchídon túl is van élet. Budapest fiatalosan és ötletesen jelenik meg a kortárs iparművészek ruháin, táskáin és ékszerein. Vedd magadra! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top