Tévéműsor: így kezdődik az új év

eFeS | 2014. Január 06.
Az új évben már a festői Rómában is helyszínelünk, de természetesen szerelmeskedünk is, háborúzunk is, elfogjuk a gonoszokat és borsot törünk a zsandár orra alá. A múltba is tekintünk, de a jövőbe is. Követünk el majd hibákat is, de tán miénk lesz a főnyeremény...
Tévéműsor: így kezdődik az új év

Hétfőn új sorozatokkal kezdhetjük az új év első komplett hetét. A Helyszínelők-franchise ezúttal olasz környezetben nyit új üzletet: a Római helyszínelők (Film Café, 20.00) az első évadával mutatkozik be. Castle, a jól ismert krimispecialista viszont már a negyediknél tart (RTL Klub, 21.25). Shakespeare Makrancos hölgyének modern olvasata a 10 dolog, amit utálok benned (m1, 20.20) című 1999-es romantikus tinikomédia, többek között Heath Ledgerrel – megtekintése elsősorban 18 év alattiaknak ajánlott.

A Sivatagi cápák (Viasat3, 21.20) viszont ez előbbi tökéletes ellentéte, igazi fiús mozi: katonák, felelősség, morál, iraki háború, dirr-durr. Alejandro González Inárritu 21 gramm (Story4, 22.05) című drámájáról elég annyit mondani, hogy a cím azt a súlyveszteséget jelenti, amit az emberi test veszít el a halál pillanatában. Komoly, filozofikus témát boncolgató, mély film.

Keddre két filmet ajánlanék. A Csereüvegek (FEM3, 21.10) már címében is ismerős élményeket hordoz: Jan Sverák groteszk komédiája a cseh rendszerváltás társadalmi következményeit karikírozza jellegzetes humorral. Picit hasonló hangvételű az ír Lottózsonglőrök (Duna, 22.10) című vígjáték is, ami morbid eseménnyel indul: a lottó főnyereményének nyertese belehal az örömhírbe – a történet a szelvény utóéletét követi nyomon sok tanulsággal és mély emberismerettel.

Szerdán újra indul Szulejmán végeérhetetlen hadjárata. A szorult helyzetből ismét a lengyelek húzhatnak ki minket, nem kevés nyugati segítséggel. A híres lengyel filmrendező, Krzysztof Kieslowski költői hangú, elmélkedésre alkalmas filmben keresi a választ az örök kérdésre, vajon mi a boldogság? A Veronika kettős élete (Film Café, 21.00) helyett azonban választhatjuk Roman Polanski tűhegyes családi négyesét, Az öldöklés istenét (Filmbox Extra, 21.45) is, melyben a berögzült előítéletes gondolkodásunkra feszül rá a vizes lepedő négy igen intenzív színészi teljesítmény (Kate Winslett, Christoph Waltz, Jodie Foster és John C. Reilly) által.

Csütörtökre elsősorban magyar vonatkozásai (helyszínek, mellékszereplők), valamint két főszereplője (Robert Redford és Brad Pitt) miatt ajánlanám a Kémjátszma (TV2, 21.30) című krimit, ami egy jó közepes kémfilm – se több, se kevesebb. A Szamárköhögést (Duna, 22.00) viszont kötelezővé tenném, mint az 1956 „élményét” leghitelesebben, legszebben feldolgozó filmalkotást. Egy géppisztolylövés, egy tank sem látszik a filmben, csupán egy család életén keresztül érzékeljük a lakáson kívül zajló eseményeket. (Garas, Törőcsik, Hernádi, Eperjes…)

Pénteken újra Zöld íjász, indul a második évad (RTL Klub, 21.25). Aztán ilyen, hogy Kód neve: Merkúr (TV2, 21.30), melyből kiderül, hogy még Bruce Willisnek is van szíve! A Vörös bolygó (Viasat3, 21.20) egy méltatlanul alulértékelt realista sci-fi, a műfaj kedvelőinek. A film+-on kitör a forradalom: V mint vérbosszú, 20.40-től, ami aztán a FEM3-on folytatódik, más korban, más környezetben, de hasonló céllal: Edukators, 23.20-tól.

Szombaton este Hó hull a cédrusra (Story4, 21.20) vagy lubickolunk a Kék lagúnában (Film Mánia, 20.10). Tombol a romantika mindkét szigeten játszódó filmben, de míg az elsőben a második világháború lelki hozadékát kell feldolgoznia a kis halászfalu közösségének, addig a másik maga a tökéletes idill, gyermekien ártatlan erotika a földi paradicsomban.

Hugh Grant fiatal orvost alakít a Halálos terápia (Viasat6, 22.00) című igen izgalmas krimiben, aki munkája során döbben rá, hogy a kórház, ahol dolgozik, bűnös, etikailag nem megengedhető üzelmeket folytat. Ellenállhatatlan humorú politikai szatíra a késő esti Amikor a farok csóválja… (Viasat3, 23.35) című mozi, melyben egy dörzsölt hollywoodi producert kérnek fel arra, hogy tegye tisztába a kormányzat piszkos ügyeit. Anne Heche, Dustin Hoffman és Robert De Niro Barry Lewinson metszően éles filmjében.

Vasárnap estére az új évben is nagyon ráhajt a közmédia, ma estére is három filmet tudok ajánlani: az Egy hét Marylinnel (m1, 20.45) az, amit a cím sugall – egy hét Marylin Monroe-val, akit a nem kevésbé szexi Michelle Williams alakít. Utána Gettómilliomos (m1, 22.30), Danny Boyle 2009-es „Oscar-szivacsa”, hiszen nem kevesebb, mint nyolc darabot hozott el a leghíresebb filmes elismerést jelentő szobrocskából. Nyerhet-e egy olyan játékos a tévévetélkedőn, akiről senki nem hiszi el, hogy valóban olyan okos, mint amennyire látszik? A Rém (m1, 0.30) címszereplőjének sincs könnyű élete, viszont a film jó alkalom volt Charlize Theronnak, hogy ő is Oscar-díjat nyerjen az maga igazáért harciasan kiálló prosti figurájával. Vagy nézzük megint a Tizedes és a többieket… (Duna, 21.25).

Exit mobile version