10 James Bond-kütyü, amin máig röhögünk, és 10 másik, ami megelőzte a korát

TóCsa | 2015. November 03.
James Bond a 007 Spectre – A Fantom visszatér című filmjében újra szórakoztató kütyüket kap Q-tól, és ennek örömére megnéztük, milyen cuccokkal szórakoztatott minket az elmúlt 53 évben. A legbénábbaktól a legjobbakig.

10 Bond-kütyü, amin máig röhögünk

A rakétalövő cigaretta

Csak kétszer élsz (1967)
Egy cigaretta, amit ha meggyújtasz és valaki felé irányítod, rakétakilövőként funkcionál. De mi lesz, ha az ügynök elfelejti, hogy melyik cigarettaszál működik fegyverként a dobozában? És ha valaki kér tőle egy szál cigit? Mindenesetre egyvalamit biztosan megtanulhatunk általa: a cigaretta öl.

Zsebcsapda

Gyémántok az örökkévalóságnak (1971)
Egy egérfogószerű nyavalya, ami zsebbe rakva rácsapódik a próbálkozó kezére. Most komolyan? És ha be szeretnék nyúlni a zsebembe egy pézséért? Vagy épp fázik a kezem?

Puskává alakítható síbot

A kém, aki szeretett engem (1977)
Ha a James Bondot üldözők simán tudnak síelés közben pisztollyal lövöldözni, akkor Bondnak miért van szüksége egy síbot alakú, nehézkesen használható puskaszerűségre? A puskává alakított síbotot 01:24-nél láthatod működés közben.

Jéghegynek álcázott tengeralattjáró

Halálvágta (1985)
Ha a tengeralattjáró a tenger alatt megy, mi a fenének kell jéghegynek álcázni? És ki a fene fordít egy rahedli pénzt arra, hogy a tengeralattjáró belsejét egy James Bondnak szánt szerelmi fészekké alakítsa át?

Krokodilmaszk

Polipka (1983)
Komolyan nincs jobb technika a víz alatti álcázáshoz, mint egy lebegő krokodilmaszk? Egy búvárruha nem praktikusabb megoldás? És ha már mégis krokodilmaszk, tényleg teljesen szét kell nyitni azt a szájat, hogy a 007-es egész feje kilátsszon?

Mű bónusz mellbimbó

Az aranypisztolyos férfi (1974)
Egy elég vicces eszköz az álcázásra a művi harmadik mellbimbó. James Bond azért teszi fel ezt magának, mert Scaramangának, a kegyetlen bérgyilkosnak álcázza magát, akinek három mellbimbója van. De honnan a fenéből tudják mások, hogy a bérgyilkosnak az ismertetőjegye pont az, hogy három mellbimbója van?

Ruhakefének álcázott kommunikátor

Élni és halni hagyni (1973)
Egy walkie talkie, amit ruhakefének álcáztak? A Samsung és az Apple ezt olvasva tutira eszi a kefét. Egyébként ki használ egyáltalán ruhakefét? Utoljára a nagyapám fiókjában láttam ilyet valamikor a kilencvenes években.

Kazettás magnónak álcázott rakétavető

Halálos rémületben (1987)
A találmány egyetlen mentsége, hogy maga James Bond sosem használta, csak Q feltalálólaborjában láthattuk használat közben. Egyébként egy nagy, vállon hordozható, gettósra fazonírozott kazettás magnó, ami gombnyomásra rakétát tud kilőni. Mondjuk arra még nem érett meg a világ, hogy James Bondot gettólakónak álcázva lássuk viszont…

Felfújódó óriás hógömb

A világ nem elég (1999)
Az ember fia/lánya bármikor álljon készen egy váratlanul érkező lavinára. A gombnyomásra felfújódó óriásgömb körbeveszi az embert és megvédi a felé zúduló hótömegtől, vagy bármi mástól. Megyek, rendelek is egy ilyet a netről…

Lézert lövő fényképezőgép, ami egyszerre röntgenfelvételt is készít

A magányos ügynök (1989)
Ezt nem tudom szavakkal körbeírni, a felvételen 01:57-től láthatjuk működés közben. Sokkolóan kreatív.

10 Bond-kütyü, ami megelőzte a korát

Kocsitelefon

Oroszországból szeretettel (1963)
Egy szuperkémnek már a hatvanas években is mindig elérhetőnek kellett lenni. Később forgalomban is voltak – nálunk nem terjedtek el – a kocsitelefonok, amelyek valahol a mobiltelók helyhez kötöttebb elődjeinek számítottak.

Telefonos autó-távirányító

A holnap markában (1997)
Egyelőre úgy tudom – bár nem vagyok naprakész –, egyik okostelefonnal sem lehet az autónkat távirányítani, pedig James Bondnak ez a praktikus csoda – például el lehetne küldeni otthonról a kocsit a gyerekért a suliba – már majd két évtizede sikerült a BMW-jével.

Röntgenszemüveg

A világ nem elég (1999)
Álltál már sorban a rendelőben egy röntgenfelvételért? Akkor tudhatod, hogy milyen hasznos is ez a találmány, és nem mellékesen a használata nagyon is szórakoztató.

Videós óra

Polipka (1983)
Az okosórát már a nyolcvanas években feltalálták.

Az SMS elődje

A kém, aki szeretett engem (1977)
Telegram óráról? Simán.

GPS

Goldfinger (1964)
Szerintem nincs tíz éve annak, hogy GPS-t használva közlekedem, és ehhez képest igazán megdöbbentő látni, hogy Q már a hatvanas évek közepén egy hasonló eszközzel turbózta fel a 007-es Aston Martinját.

Cipő mérgezett tűvel

Oroszországból szeretettel (1963)
Hasznos orgyilkos eszköz, ami azóta olyannyira népszerű lett, hogy más filmekben is bevetették, mint A sötét lovagban vagy a Megtorlóban.

Víz alatti kamera

Tűzgolyó (1965)
A filmben a Bahamákon a szuperkém a világ első víz alatt is használható kameráját, a Calypso-Nikkort használta fényképezésre, de a technológia csak évtizedekkel később vált mindennapossá.

Ujjlenyomat-olvasó (1971)

Gyémántok az örökkévalóságnak
Alig egy-két éve annak, hogy a mobiltelefonjainkat ujjlenyomat-olvasó védi az illetéktelenektől, de Bondnak már több mint negyven éve kellett átvernie egy ilyen eszközt egy hamis ujjlenyomattal.

Jetpack (repülő hátizsák)

Tűzgolyó (1965)
Minden idők legcoolabb James Bond-kütyüjét, a jetpacket – a hátizsákot, amivel repülni is tudunk – valóban megépítették, és működőképes is volt, így továbbra sem értem, hogy miért nem került az elmúlt ötven évben kereskedelmi forgalomba.

Exit mobile version