Valóban működik az 5 másodperces szabály?

nlc | 2015. December 30.
Az 5 másodperces szabály arról szól, hogy ha leesik az étel, akkor ha 5 másodpercen belül felvesszük, nem kell kidobni. De vajon tényleg működik?

Kutatók megvizsgálták, hogy az úgynevezett 5 másodperces szabály működik-e.

Íme három kritérium, amelyek ha teljesülnek, akkor valóban működik!

1. A padló felszíne
Ha például leejted a pirítóst, és olyan felületre esik, mint a parketta, linóleum vagy járólap, akkor 68 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapadhatnak meg rajta a baktériumok. Ha viszont szőnyegre, akkor csak 0,5 százalék ennek a valószínűsége.

2. Az étel típusa
A nyers vagy organikus élelmiszerek jobban vonzzák a baktériumokat, mint a feldolgozott, száraz élelmiszerek. A megdöbbentő eredmény szerint, amikor egy lekváros pirítós esett le a földre és néhány szem aszalt gyümölcs, akkor az aszalt gyümölcs sokkal több baktériumot gyűjtött össze 3 másodperc alatt, mint a pirítós.

3. Időfaktor
Ha valóban gyorsan felkapod az ételt, akkor kisebb az esélye és valóban kevesebb baci marad rajta, mintha akár fél percig is a földön hever.

Olvass tovább meghökkentő egészség témában!

Care2

Exit mobile version