Hírességek, akiknek rejtélyes módon örökre nyomuk veszett

Kármán Nikola | 2017. Május 01.
Ismeretlen földrészek felfedezése, Föld körüli attrakciók, életmentő akciók: izgalmas és veszélyes kalandok, amelyek végzetesnek bizonyultak egyes hírességek számára, akik örökre eltűntek földön, vízen vagy levegőben.

A levegőből tűnt el örökre a híres pilótanő, Amelia Earhart

A repülés női úttörőjének eltűnését a mai napig rejtély övezi. A pilótanő nem ismert lehetetlent, és olyan repülőutakat tett meg, amelyeket még előtte senki. Világszenzáció volt, amikor először repülte át nőként az Atlanti-óceánt 1928-ban utasként, 1932-ben pedig pilótaként. Női sebességi, magassági és távolsági rekordot is felállított. Ő volt az első, aki 1932-ben átrepült az Amerikai Egyesült Államok felett. Utolsónak tervezett útja azonban, amely 1937-ben egy Föld körüli repülés lett volna, végzetesnek bizonyult. Az utazás során ugyanis örökre eltűnt a gépével együtt. Hogy mi történt vele, azt a mai napig nem tudni biztosan, de eltűnésének okát sokféleképpen próbálták megmagyarázni. Egyesek szerint a Csendes-óceánba zuhant, mások szerint kényszerleszállást hajtott végre egy lakatlan szigeten, a Nikumarorón, és számkivetettként élhetett ott élete végéig. Bizonyítani azonban eddig egyetlen elméletet sem sikerült.

Nyoma veszett a felfedezőnek, Roald Amundsennek, miközben a barátja életét mentette

A híres norvég felfedező nevéhez számos legendás eredmény kapcsolódik. 1911-ben elsőként jutott el a Déli-sarkra, 1926-ban pedig léghajón repült át az Északi-sark felett. Mégsem e páratlan felfedezések közben érte szerencsétlenség őt, hanem akkor tűnt el nyomtalanul, amikor 1928-ban egy bajba jutott kutató társának, az olasz Umberto Nobilének az életét próbálta megmenteni. Nobile ugyanis a Barents-tenger egy jégtábláján rekedt léghajójával, Amundsen pedig éppen a térségben repült kutatócsoportjával egy hidroplánon, így megpróbált a segítségére sietni. Az akció közben azonban örökre nyoma veszett a géppel és társaival együtt. Nobile viszont végül megmenekült. Később megtalálták Amundsen gépének egyes darabjait egy észak-norvégiai városban, ebből pedig arra következtettek a szakemberek, hogy valaki mégiscsak túlélhette a fedélzeten lévők közül az utazást, aki végül visszatért a géppel együtt a szárazföldre. Hogy ki lehetett az, és hová tűnt Amundsen, azt viszont a mai napig nem tudni.

Koncertre indult Glenn Miller, de soha nem érkezett meg

Az amerikai jazz-zenész az 1900-as évek első felében kultikus figura volt. A második világháború alatt belépett a hadseregbe, mert úgy vélte, hogy el kell vinnie zenéjét a fáradt, elgyötört katonákhoz is. Miller ezért megalapította az Egyesült Államok Légierejének Zenekarát, amellyel eleinte csak Amerikában, később viszont már Nyugat-Európában is koncertezett. Egy fellépésre utazott volna Párizsba akkor is, amikor egyik pillanatról a másikra örökre eltűnt. A London melletti Bredfordban ugyan felszállt egy repülőgépre, de soha nem szállt le róla, a gép ugyanis elveszett. Egyesek szerint a németek lőtték le, mások szerint Miller nem is szállt fel a gépre, hanem így tűnt el a nyilvánosság és a hadsereg elől, de olyan elmélet is napvilágot látott, amely szerint a családja bujtatta Millert, mert állítólag tüdőrákkal küzdött, és nem akarták, hogy betegen lássák őt a rajongói. Bármi is az igazság, az egyetlen biztos tény az, hogy Glenn Miller 1944-ben eltűnt.

Rejtélyes körülmények között tűnt el a kalandor John Cabot

Az olasz származású felfedező, eredeti nevén Giovanni Caboto az 1400-as évek végén Európából próbált rövidebb tengeri utat találni az akkor még Indiának hitt Amerikába. Az északnyugati átjáró keresésének tervét Angliában támogatták anyagilag, így Cabot Bristolba költözött. Első expedíciója során 1497-ben ugyan nem járt sikerrel, már ami az eredeti célját illeti, mert a rossz időjárás miatt vissza kellett fordulnia, de útközben első európaiként felfedezte Labradort és Újfundlandot. A kalandor azonban nem adta fel, és 1498-ban újra nekivágott az útnak, méghozzá öt hajóval és hatalmas legénységgel. Írország partjainál óriási vihar kerekedett, az egyik hajó kénytelen volt megállni, de Cabot tovább haladt. Hajóiról azonban ezután, 1499-től többé nem volt hír. A közvélekedés szerint Cabot a tengerészekkel együtt a tengerbe veszett, azonban néhány évvel később felmerült egy-egy furcsa körülmény. Az elveszett legénység egyes tagjait ugyanis 1501-ben Londonban vélték látni. Alwyn Ruddock történész szerint a matrózok egy része Cabottal együtt eljutott Észak-Amerikába, és ott telepedtek le, megalapítva az első keresztény települést. A Bristol Egyetem kutatói szerint azonban Cabot 1500-ban visszatérhetett Londonba, bár ezt a feltevést sem tudják bizonyítani. Hogy Cabot valóban életben maradt-e, nem tudni, csak az a biztos, hogy indulása után többé nem adott hírt magáról.

A rendőrség talált rá Agatha Christie-re, aki még a saját nevét is elfelejtette

A híres krimiírónő nemcsak a könyveiben, hanem a való életben is képes volt ráhozni a frászt a világra. Egy alkalommal ugyanis egyik pillanatról a másikra eltűnt két hétre, ráadásul nem akármilyen körülmények között. Agatháról még a szűk környezete, saját férje sem tudta, hová tűnhetett. A rendőrségi nyomozás során végül rátaláltak az észak-yorkshire-i Harrogate szállodában, de az írónőt hiába kérdezték, hogyan került oda, fogalma sem volt semmiről. Sőt, azt sem tudta, kicsoda ő valójában, és egy bizonyos Mrs. Neele-nek hitte magát. A korabeli elbeszélések szerint ideg-összeroppanást kapott, és kezelésre szorult e furcsa eset után. A pletykák szerint viszont csak férjét akarta bosszantani, aki nem sokkal közös gyermekük születése után és e különös eltűnés előtt közölte Agathával, hogy elválik tőle. Az írónő szerencsére később újra rátalált önmagára, és fantasztikus történetekkel bombázta tovább az olvasóközönséget.

 

Exit mobile version