Budapest Maraton: rekord részvétel és 84 éves futó

nlc | 2017. Október 15.
Rekordszámú nevező futotta végig a távot a 32. Spar Budapest Maraton. 81 országból több mint ötezer külföldi futó érkezett a versenyre.

A hétvégi 32. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon – ami miatt több kerületben is útlezárások voltak – 31.920 futót regisztráltak, ezzel messze megdőlt a korábbi nevezési rekord, mely akkor kicsivel haladta meg a 30 ezret. Az új rekord annyit jelent, mintha Szekszárd minden egyes lakosa jelentkezett volna a versenyre.

Rekord született a külföldi nevezők számában is: a 2 nap során 81 országból 5400-an érkeztek Budapestre. A maratoni mezőny 40 százaléka külföldi volt. Jöttek futók Új-Zélandról, Chiléből és Costa Ricából is. Magyarországról 1033 településről érkeztek jelentkezések, azaz minden harmadik településről. A legidősebb induló a 84 éves Kenyér Imre volt, aki a Theodora 30 kilométeren ért célba.

A 10 km-en hatalmas küzdelem zajlott a korábban olimpián is indult maratonfutó Kovács Tamás és az ausztrál Marantelli között. Végül célfotó döntött a két atléta között: az ausztrálé lett az elsőség.

A maratonon Józsa Gábornak sikerült megvédenie az elsőségét. A nőknél élete első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte a pécsi Szabó Tünde.

A női győztes, Szabó Tünde célba ér, MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hírességekben sem volt hiány, többek között ott volt a mezőnyben a 11 táv egyikén Storcz Botond, Kiss Gergő, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Dombi Rudolf, Sarka Kata, Rákóczi Ferenc, Vadon János és Váczi Eszter.

Exit mobile version