Hazaindult Afrikából Zoltán, a gemenci fekete gólya

Nagyezsda | 2019. Február 23.
Újra érkeznek adatok Zoltánról, a GPS-jeladóval ellátott gemenci fekete gólyáról, most már harmadik alkalommal teszi meg 13 ezer kilométeres útját Baja környéki fészke és a Közép-Afrikai Köztársaságban lévő telelőhelye között.

Zoltán, a gemenci fekete gólya néhány nappal ezelőtt kezdte el tavaszi vonulását, és Szudán déli részén olyan területre ért, ahol megfelelő térerő van az adatátvitelhez. A madár a várakozások szerint március közepén érkezik Gemencre.

Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amelyik több alkalommal úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásáról. A madárra 2016. június 23-án szereltek jeladót a gemenci erdőben.

A jeladó felszerelése Zoltánra 2016. június 23-án, Fotó: gemenczrt.hu

A nyomon követett fekete gólya az adatok szerint 2018. szeptember 5-én kelt útra, 26-án hagyta el Európát Gallipoli és Sarköy között. Szeptember 29-én ért a török-szír határvidékre, Aleppo közelébe, a hónap utolsó napján Libanonban, Bejrút közelében éjszakázott. Szeptemberben tíz napot töltött vonulással, ezalatt összesen 2315 kilométert tett meg Gemenctől. Október 9-én érkezett meg jól bevált, első afrikai tartózkodási helyére, Szudán és a Közép-Afrikai Köztársaság határvidékére, a legfrissebb adatok pedig visszaútjának megkezdését jelezték – írja honlapján a Gemenc Zrt.

Az erdőgazdaság arról is beszámolt, hogy remélhetően hazafelé tart Gemenc egy másik gólyája, Tóbiás is, aki rendszerint elsőként érkezik vissza bekamerázott fészkébe.

(MTI)

Exit mobile version