A Széll Tamás és Szulló Szabina által mindössze fél éve nyitott fine dining étterem, a Stand kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat. A fődíj mellett a Stand étterem nyerte Az év éttermi kávélapja díjat is, amelyet idén először osztottak ki.
Az ország legjobb éttermei közé 2018-as teljesítményével a Stand után sorrendben az Onyx, a Costes, a Borkonyha, a Costes Downtown, a Babel, a MÁK, a St. Andrea Restaurant, a Textúra, az Anyukám mondta, az Olimpia és az Arany Kaviár került.
A Dining Guide olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők klasszikus csúcsétteremnek, így idén is 10 plusz 2 éttermet listáztak az ország legjobbjaiként.
A további díjak:
- Az év koktélbárja: Boutiq’Bar (tulajdonosa Nagy Zoltán)
- Az év szervizembere: Lizsicsár Miklós, a St. Andrea Restaurant étteremvezetője
- Az év cukrászdája: Mihályi Patisserie
- Az év alternatív vendéglátóhelye: Pizza, Kávé, Világbéke
- Az év borlapja: Arany Kaviár
- Dining Guide életműdíj: Bíró Lajos
- Az év ifjú séftehetsége: Farkas Richárd (Pajta)
- Az év séfje: Sárközi Ákos (Borkonyha; Textúra)
- Az év legígéretesebb konyhája: Textúra (Sárközi Ákos)
- Az év innovatív konyhája: Tiszavirág
Idén is külföldi szaktekintélyek segítették a végső döntéshozatalt. A nemzetközi szakmai zsűrit Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje. A Dining Guide évek óta dolgozik továbbá Fausto Arrighivel is, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.
A 2004-ben alapított Dining Guide év étterme-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ös teljesítményéért a Fausto’s, a 2006. évért a Lou Lou étterem nyerte a fődíjat, majd 2007-ért ismét a Fausto’s étterem kapta az elismerést. 2008-ban a Bock Bisztró, 2010-ben a Chateau Visz, 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben az Onyx, 2014-ben pedig a ZONA volt a legjobb. A Costes négyszer, 2009-ben, 2012-ben és 2016-ban és 2017-ben volt az év étterme.
(Nyitókép: Facebook/Stand Restaurant)