Sütit sütnek majd a Nemzetközi Űrállomáson

Andersen Dávid | 2019. Július 12.
Az űrhajósok azonban nem ehetik meg a finomságokat – egyelőre.

Az űrturizmus már napjainkban is jól jövedelmező üzletág, a közeli jövőben azonban fénysebességre kapcsolhatnak az ezen a területen érdekelt cégek részvényei, ahogy a ma még csak milliárdosok számára elérhető urizálás költségei csökkenni kezdenek a technológia fejlődésének köszönhetően.

Persze ez nem azt jelenti, hogy 5-10 éven belül „fapados” űrrepülőjeggyel bárki elhagyhatja a Föld légkörét, de akinek van annyi pénze, hogy egy komolyabb luxusautó árát kifizesse, rövidesen megtapasztalhatja majd a súlytalanság érzését.

Az űrturisták napjainkban még az ISS nemzetközi űrállomáson tartózkodhatnak, ahol ugyanazt az ellátmányt fogyasztják, mint az űrhajósok. Ezek az élelmiszerek, bár tápanyagokban gazdagok, nem jelentenek kifejezett gasztronómiai élményt, annál jóval fontosabb, hogy hosszan eltarthatók legyenek, ugyanakkor az állaguknak is olyannak kell lennie, hogy ne nagyon morzsálódjanak, az elszabadult aprócska darabok ugyanis a súlytalanságban lebegve komoly gondot okozhatnak, ha eltömik valamelyik érzékeny berendezés szenzorait vagy épp szellőzőnyílásait. A jövőben azonban már arra is gondolni kell, hogy a Föld körüli pályán keringő űrhotelekben milyen étrenddel várják majd az űrturistákat.

Ez egy hosszú folyamat lesz, űrszállodák még nem léteznek, de a hosszú út első lépésére most júniusban sor került, amikor bemutatták az első, űrben is használható sütőberendezést, amelyet a Hilton Doubletree szállodalánc és a Zero G Kitchen nevű startup együttműködésével fejlesztettek ki.

Utóbbi vállalkozás, amelyet egy házaspár, Ian és Jordana Fichtenbaum alapított, olyan készüléket hozott létre, amelynek kialakítása lehetővé teszi, hogy gond nélkül be lehessen illeszteni az űrállomás műszereit rögzítő keretek egyikébe. A Popular Science magazin értesülései szerint az eszközt még idén szeretnék az űrállomásra juttatni.

A konyha is csak egy laboratórium

Az űrkonyha jóval bonyolultabb, mint amilyennek elsőre képzelnénk, mivel a súlytalanságban egy sor olyan akadályt is le kell küzdeni, amire a Földön nem volna lehetőség. A fejlesztésre azonban nem csak a Föld körül keringő szállodákban, hanem a hosszú távú űrutazásokon, például egy Mars-expedíció során is szükség lehet.

„Gondoljunk bele, hogy a legtöbb embernek otthon is van egyfajta laboratóriuma, amit konyhának neveznek – magyarázta Jordana Fichtenbaum a Popular Science-nek nyialtozva. – Ezért arra gondoltunk, hogy olyan eszközöket küldjünk az űrbe, amik a legtöbb ember számára ismerősek.”

A Doubletree szállodalánc is komolyan veszi az űrturizmust, a cégnél már készülnek a Föld légkörén kívül létrehozott hotelek megjelenésére. Ennek egyik lépéseként ők szolgáltatják majd az alapanyagokat, amelyekkel az űrsütőben elkészülhetnek az első adag finomságok. Bár ennek 2019-ben még erősen PR-szaga van, a sajtóbemutatóra meghívott Mike Massimino, a NASA veterán űrhajósa elmondta, hogy a technológia a hosszabb űrutazások során juthat komolyabb szerephez.

Mike Massimino (középen) a világűrben egy 2009-es küldetés során (Fotó: NASA)

„Rövidebb időszakokat szinte bármivel ki lehet bírni – magyarázta Massimino. – Az első űrrepülés mindössze 15 percig tartott, ahhoz semmiféle ellátmányra nem volt szükség. A hosszabb expedíciók során viszont egyre fontosabbak a kényelmes körülmények. Az űrhajósokat ugyanis nem csak életben kell tartani, az sem árt, ha közben jól is érzik magukat és boldogok, mert így sokkal hatékonyabban tudnak majd dolgozni.”

Bár a cél az űrhajósok kényelme, az űrállomáson készülő első adag sütiket még nem kóstolhatják majd meg, azokat visszaszállítják ugyanis a Földre, további vizsgálatokra. Persze, a földi irányítás keveset tehetne, ha a sütik elkészítésével megbízott űrhajós egy picit megdézsmálná a készletet…

A Zero G Kitchen űrsütője passzol a nemzetközi űrállomás műszerei közé (Fotó: Zero G Kitchen/Facebook)

A speciális űrsütő tervezésekor arra is gondolni kellett, hogy a hozzávalók a súlytalanság állapotában lebegnének, ez pedig nem kívánatos a sütés közben. Fichtenbaumék ezért úgy tervezték meg a sütő belsejét, hogy a nyers sütnivalót kisebb rekeszekben lehessen elhelyezni. De az is érdekes kérdés, hogy a kész sütik hogyan néznek majd ki – a Zero G Kitchennel együttműködő, egyébként az űrállomás infrastruktúrájának tervezésében is részt vevő NanoRacks nevű cégnél például fogadásokat kötnek a dolgozók. Közülük sokan arra tippelnek, hogy a sütik gömb alakúak lesznek majd, mivel a felületi feszültség hatására a folyékony állagú dolgok általában ezt a formát veszik fel. Mike Massimino azonban arra számít, hogy a sütik hasonlóak lesznek a földiekhez, azzal a különbséggel, hogy a gravitáció hiánya miatt az élesztő fokozottabban ki tudja majd fejteni a hatását, így a tészta könnyebb, habosabb lesz, mint a bolygón. Az is érdekes kérdés, hogy a sütési idő hogyan alakul majd az űrbéli viszonyok között. A földi vizsgálatokra pedig azért lesz szükség, mert így tudják majd eldönteni, hogyan változtassanak az összetevőkön a tökéletes végeredmény érdekében.

Az űrsütő azonban más kísérletekben is szerephez juthat, főleg a 3D-nyomtatással készülő eszközök esetében. Előfordulhat ugyanis, hogy a hőérzékeny műanyagból készülő tárgyakról kisebb darabok, molekulák leválhatnak, amelyek veszélyeztethetik az űrhajósok egészségét. Ezt korábban földi hőkezeléssel védték ki, most azonban már az űrállomáson is ott lesz a hőkezelést lehetővé tevő eszköz.

Exit mobile version