nlc.hu
Szabadidő

Űrben elvesztett szerszámosláda

Elvesztették a világ legdrágább szerszámosládáját

Az űrben elejtett szerszámosláda 27 ezer kilométer/órás sebességgel kering a Föld körül.

Időnként mindannyian hibázunk a munkahelyünkön, de szerencsére a benti „szerencsétlenségeink” ritkán kerülnek több millió forintba, mint amilyen a NASA két űrhajósa által a hónap elején elkövetett hiba ára volt.

nasa űrhajósa az űrben

Egy apró hiba is kerülhet sokba (Fotó: Pexels.com)

November 2-án Jasmin Moghbeli és Loral O’Hara űrhajósok javításokat végeztek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külsején, amikor szerszámosládájuk kiesett a kezükből és elindult a világűrbe.

Azt a pillanatot, amikor elkövették a baklövést, élő közvetítésben örökítették meg, és alább megtekinthetitek:

Végrehajtották azt a nehézkes feladatot, hogy újrakonfigurálták az Ethernet kábelt és kicseréltek egy rácsos csapágyszerelvényt, amikor szem elől tévesztették a táskát.

Hiába mentek vissza, a NASA két űrhajósa nem találta meg.

A hibájuk pedig meglehetősen költséges volt, a táska tartalma 100 ezer dollárt (35 millió forintot) ért.

A szerszámos táskát amatőr csillagászok és más űrhajósok is észrevették, amint 27 ezer kilométer/órás sebességgel kering a Föld körül, öt perccel az ISS előtt.

A nagy fényvisszaverő táska a jelentések szerint körülbelül 6-os vizuális magnitúdójú, ami miatt csak kissé halványabb, mint az Uránusz, a Naptól számított hetedik bolygó. Ennek eredményeként a táskát – hivatalos nevén legénységi zártáskát – távcsővel is meg tudják figyelni.

A NASA szakemberei szerint  a táska valószínűleg szétesik, amikor eléri a 112 kilométeres magasságot a Föld felett.

Vicces módon nem ez az első eset, hogy egy űrhajós elveszített egy táskát az űrben. 2008-ban Heidemarie Stefanyshyn-Piper űrhajós hibázott, miközben az Endeavour űrsikló egyik napelemén elakadt fogaskereket javított.

A következő hónapokban amatőr csillagászok „szerszámnéző partikat” tartottak, hogy lépést tartsanak a Föld körüli zsákkal.

A kozmoszba került egyéb tárgyak közé tartozik egy tartalék kesztyű 1965-ben és egy fényképezőgép 2007-ben.

Ami a legfurcsább tárgyat illeti, amely eltévedt az űrben? Ez a megtiszteltetés azt a spatulát illeti meg, amelyet Piers Sellers néhai NASA űrhajós ejtett el a Discovery űrsikló STS-121-es repülése során 2006-ban – írja a LadBible.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top