nlc.hu
Szabadidő

NASA-háttérképek a telefonodra a ma esti marsraszálláshoz

Nemsokára landol a Marson a NASA robotja: készülj ezekkel a háttérképekkel!

Ma este várható a Perseverance érkezése a vörös bolygóra.

Az űrkutatás rajongói bizonyára tudják, mit csinálnak majd ma este, ugyanis magyar idó szerint 21.43 perckor szállhat le a Marson a NASA Perseverance nevű kutatórobotja. A Földhöz legközelebb lévő bolygóra már 1997-ben leszállt a Pathfinder, 2004-ben pedig a Spirit és az Opportunity robotok, amelyek fontos információkat szolgáltattak a NASA kutatóinak a Marsról. A most landoló robot is hasonlóan fontos kutatásokat végez majd, sőt, a történelemben először, arra is sor kerül, hogy kipróbáljanak egy önjáró helikoptert – az Ingenuity nevű repülő járművet – a Marson. 

A Perseverance még 2020 július 30-án indult el Floridából, ma pedig a Jezero nevet viselő, 250 méter mélységű kráterben érhet majd földet. A kutatók remélik, hogy élet nyomaira bukkannak majd a régióban, a kráterben ugyanis 3,5 milliárd évvel ezelőtt még egy tó volt.

Ma este érkezik a Marsra a NASA kutatórobotja

A NASA Perseverance kutatórobotja magyar idő szerint 21.43-kor landol a Marson (Fotó: NASA)

„A történelem során ez az első alkalom, hogy azzal a kifejezett céllal indulunk útnak a Mars felé, hogy az élet nyomaira bukkanjunk egy másik bolygón” – mondta Jim Bridenstine, a NASA korábbi igazgatója a tavalyi kilövés idején tartott sajtótájékoztatóján.

A robot többféle vizsgálatot végez majd, emellett kőzettani mintákat is begyűjt, amelyeket a későbbiekben, egy másik küldetés során megpróbálják visszajuttatni a Földre. Emellett, egy különleges memóriakártya is helyet kapott a fedélzetén, amelyen körülbelül tízmillió ember neve található, akik a NASA weboldalán keresztül regisztráltak az “űrutazásra”. 

A NASA Twitter-oldalára még tegnap este került fel az alábbi poszt, amelyben ingyenesen letölthető telefonos háttérképekkel kedveskednek az űrkutatás iránt érdeklődők számára, így aki ezeket letölti, már teljes ünnepi díszben tudhatja a telefonját, mire a Perseverance megkezdi a landolási manővert.

A marsraszállást többek között a NASA alábbi streamjén vagy az amerikai űrkutatási hivatal weboldalán lehet majd élőben követni, a közvetítés ma este 20:15-kor kezdődik. 

További cikkeink az űrkutatás témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top