Szabadidő

Elon Musk cége a Marson nem tartja majd be a földi törvényeket

Érdekes jogi helyzet állhat elő azzal, hogy egy földi cég a Marson próbál terjeszkedni.

A dél-afrikai születésű Elon Musk sosem az unalmas vagy épp könnyedén megvalósítható ötleteiről ismert. Az elektromos autózás világát egy csapásra megváltoztató Tesla mögött is álló üzletember nemrég történelmet írt, amikor SpaceX nevű cégének rakétájával először jutottak el emberek az ISS nemzetközi űrállomásra. A kilövés azért számít különlegesnek, mert ez volt az első alkalom a világon, amikor egy magáncég önerőből tudott embert juttatni a világűrbe. 

Elon Musk azonban ennél ambiciózusabb terveket dédelget, szeretne ugyanis emberek által lakott kolóniákat létrehozni a Marson: a Business Insider szerint 2050-ig összesen egymillió embert küldene a vörös bolygóra, amihez naponta három rakétát lőnének ki a Földről. 

Ez pedig érdekes jogi helyzetet eredményezhet a jövőben. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy milyen törvények vonatkoznak a Marsra megérkező – és a tervek szerint az első időszakban a Földre többé vissza nem térő – telepesekre? Adná magát a lehetőség, hogy, mivel a SpaceX amerikai vállalkozás, az amerikai törvények legyenek az irányadóak, de mi történik, ha például egy vagy több, nem amerikai állampolgár is van a csapatban? 

Elon Musk nem fogja betartani a törvényeket a Marson

„Milyen törvényekről tetszik beszélni?” (Fotó: Getty Images)

Az Independent brit lap ráadásul arra utaló nyomokat is talált, hogy Musk cégének esze ágában sincs a Föld bármely országának törvényeihez igazodni. A SpaceX műholdas internetszolgáltatásáról szóló szerződés apró betűs részében ugyanis az alábbi záradékot szúrta ki az újság egyik éles szemű szerkesztője:

„A Marson vagy az odafelé tartó úton nyújtott szolgáltatások– legyen az a Starship űrhajók fedélzetén vagy más gyarmatosító űrjármű fedélzetén – a felek a Marsot szabad bolygóként ismerik el, mint ahogy azt is, hogy a marsi tevékenységek fölött egyetlen földi kormányzat, hatóság vagy szuverenitás sem gyakorol hatalmat.”

Persze, nehéz is volna több millió kilométerről megpróbálni fenntartani a rendet, ezzel viszont megvalósulhat sok sci-fi író víziója, amely szerint a Földről a mesés üzleti lehetőségek miatt érkező cégek saját hatáskörükben intézik majd a rendfenntartás kérdését, amely könnyen egyfajta új vadnyugat kialakulásához vezethet a Marson. 

A SpaceX jogászai azért – feltehetően a kedélyeket megnyugtatandó – azt is beleírták a szerződésbe, hogy „a vitás eseteket a helyi önigazgatás jóhiszeműen megalkotott elvei alapján” rendezik majd a vörös bolygón.

Még több űr az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top