Egy középkori mexikói apáca könyvéből tanultak démont idézni a német mágusok

Szabó Sz. Csaba | 2020. Február 13.
A Clavis Inferni, azaz a Pokol Kulcsa igen titokzatos könyv: sem a szerzőjét, sem a származási helyét nem ismerjük, és az sem egészen világos, hogy pontosan milyen célból is készült. Cserébe viszont baromi jól néz ki.

Hogy ki is volt pontosan Ciprián, avagy Cyprianus, a fekete mágia avatott mestere, megannyi szakkönyv (bennfenteseknek: grimoár) szerzője, arról több elmélet is született az elmúlt évszázadokban.  

De a legvalószínűbb persze az, hogy Ciprián valójában soha nem is létezett, és az ő neve alatt futó könyveket (hivatalosan egyébként kilencet) és egyéb szövegeket különböző félőrültek, megszállottak és önjelölt démonidézők írták, amivel természetesen nincs is semmi gond, hisz ezek így rendkívül érdekes olvasmányok (vagyis inkább néznivalók).

Mind közül a legérdekesebb pedig talán a Clavis Inferni sive magia alba et nigra approbata Metatrona (kb: A Pokol Kulcsa fehér és fekete mágiával Metatron által bizonyítva) névre hallgató kiadvány, amely valószínűleg valamikor a 18. században készült, és ennél sokkal többet ma sem nagyon tudunk róla, így aztán még a származási helye sem ismert; bár bizonyos források szerint egy okkult tudományokkal foglalkozó wittenburgi  tanintézmény (a csodás nevű  Fekete Iskola) diákjai forgatták nagy haszonnal – már ha létezett ez az iskola egyáltalán.

A címben említett Metatron meg egyébként nem egy tankká alakuló óriásrobot, hanem bizonyos misztikus-kabbalsztikus iratokban feltűnő arkangyal neve.

A Pokol Kulcsa részben titkosírással és valamiféle furcsa latin-héber keveréknyelven íródott varázsigéket tartalmaz, amelyeket naiv modorban készült fantasztikus illusztrációk kísérnek.  

Itt van például Amaymon, a hatalmas fekete madár, a Dél királya:

Aztán Uricrus, a koronát viselő szárnyas kígyó, a Kelet királya:

Egyn, a fekete medve, Észak királya.

Na és persze semmiképpen ne feledkezzünk meg a Nyugat királyáról, Paymonról, az iszonyatos szarvakat növesztő macskáról se:

Itt meg egy vörösszárnyú, koronás sárkány épp felfal egy óriásgyíkot:

Ez talán már tényleg túlzás:

Exit mobile version