Unod a muskátlit? Ültess léggömbvirágot!

M. N. | 2020. Június 02.
A kertben és a balkonládában is pazarul mutatnak a kékeslila, fehér és rózsaszín léggömbvirágok.

A Kelet-Ázsiából származó Platycodon grandiflorus, vagyis a léggömbvirág szinte az összes magára valamit is adó kertészetben, virágárudában megtalálható mostanság. Ha unod a muskátlit és a petúniát, szuper választás lehet balkonra, virágládába, de ha van kerted, oda is kiültetheted. Ha megfelelő odafigyeléssel gondoskodsz róla, a nyár végéig gyakorlatilag folyamatosan ontja magából a kedves, mutatós virágokat. Külön szuperképessége, hogy nem csak a már kinyílt virágai kimondottan látványosak, de a bimbói is, azok ugyanis kicsiny léggömbökre vagy hőlégballonokra emlékeztetnek. Innen kapta a nevét is. A léggömbvirág színe leggyakrabban liláskék vagy lila, de fehér és rózsaszín változatai is léteznek. 

Enyhén savas jó vízelvezető talajra van szüksége, érdemes a földjébe kávézaccot keverni. Szereti a sok fényt, így napos vagy legfeljebb félárnyékos helyre ültesd! Ültetheted magról is, de egyszerűbb, ha kész palántákat veszel.

Léggömbvirág

Pazarul mutat cserépben vagy balkonládában (Fotó: Getty Images)

Léggömbvirág

A kertbe is kiültetheted (Fotó: Getty Images)

Léggömbvirág

Léggömbvirág (Fotó: Getty Images)

Léggömbvirág

A bimbói úgy néznek ki, mint a léggömbök (Fotó: Getty Images)

Léggömbvirág

A liláskék mellett létezik teljesen lilában... (Fotó: Getty Images)

Léggömbvirág

Fehérben (Fotó: Getty Images)

Léggömbvirág

És rózsaszínben is (Fotó: Getty Images)

Folyamatosan nedves talajra van szüksége, így naponta egyszer, forróbb napokon akár kétszer is érdemes megöntözni. Trágyázni tavasszal agy nyár elején érdemes, lassan oldódó műtrágyával.

Nem szereti a helyváltoztatásokat, így akkor se pakolgasd át, ha cserépben vagy balkonládában tartod. Ha azt szeretnéd, hogy minél gazdagabban virágozzon, az elszáradt virágait mindig vágd le róla! Akár 60-70 centiméter magasra is megnő, így érdemes lehet kitámasztani.

Kártevők általában nem támadják meg, viszont a csigák előszeretettel rágcsálják. Jó hír viszont, hogy a pillangókat is vonzza.

Nem csak szép, hasznos is

A léggömbvirágot a hagyományos kínai gyógyászatban is hasznosítják, Koreában pedig a gyökerét fogyasztják salátákban és édességet is készítenek belőle. (Forrás: Wikipedia)

Ha balkonládában tartod, késő ősszel vidd be a lakásba vagy valamilyen fagymentes helyiségbe! A kertben élő példányokat talajtakaróval érdemes védeni a fagyoktól. 

Még több mutatós virág:

Exit mobile version