Káprázatos fotók: ilyen volt az év első szuperholdja

nlc | 2021. Április 28.
Látványos fotók és videók az április 27-i rózsaszín szuperholdról.

Az április 27-i telihold két szempontból is különleges volt: egyrészt ellipszis alakú Föld körüli pályájának legközelebbi pontján volt látható az égitest, és emiatt sokkal nagyobbnak látszott a szokásosnál. Ezt a jelenséget hívják szuperholdnak.

Tegnap ráadásul rózsaszín is volt a szuperhold. Na nem a színe miatt hívják így, hanem az észak-amerikai őslakosok egy tavaszi, rózsaszín talajtakaró virággal társítják az áprilisi teliholdat. De a lényeg a Hold ereje: állítólag ilyenkor az égitest hatással van a Föld összes vizére, és az emberi szervezetre is.

Hétfő éjszaka és kedd hajnalban az egész világ a szuperholdban gyönyörködött, ami nem is csoda, mert tényleg káprázatos volt a látvány. Mutatjuk a képeket:

Káprázatos fotók az év első szuperholdjáról

Isztambul, 2021. április 26. A szuperhold az isztambuli Galata-torony fölött 2021. április 26-án. A jelenség akkor következik be, amikor a Hold ellipszis alakú pályáján a Földhöz legközelebbi pontjára ér (Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel)

Káprázatos fotók az év első szuperholdjáról

Sydney, 2021. április 27. A szuperhold a Sydney-i Operaház felett 2021. április 26-án (Fotó: MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas)

Káprázatos fotók az év első szuperholdjáról

Frankfurt, 2021. április 26.A szuperhold a frankfurti tévétorony fölött 2021. április 26-án (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

Káprázatos fotók az év első szuperholdjáról

Rzanicino, 2021. április 26. A szuperhold egy gólyafészek fölött, az észak-macedóniai főváros, Szkopje közelében fekvõ Rzanicino faluban 2021. április 26-án (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

szuperhKáprázatos fotók az év első szuperholdjárólold-2021-04-27_-_02

York, 2021. április 27. A szuperhold a Nubble világítótorony felett a Maine állambeli Yorkban 2021. április 26-án (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Ez pedig egy videós összeállítás a rózsaszín szuperholdról:

Idén ez volt az első szuperhold, de nem kell sokat várni, mert a legközelebbi május 26-án várható.

(Kiemelt kép: MTI / EPA / AAP / Mick Tsikas)

Még több különleges hold az nlc-n:

Exit mobile version