6 mesébe illő kastély Magyarországon

nlc | 2023. Február 25.
Ki sem kell tenned a lábadat az országból ahhoz, hogy A szépség és a szörnyeteg-féle csodakastélyokra bukkanj.

Magyarország történelme minden szempontból nagyon gazdag, megmutatkozik a zenében, a népművészetben, de még az építészetben is, ugyanis az elmúlt évszázadokban szebbnél szebb kastélyokat építettek fel országszerte. Ha szívesen fedezel fel új, varázslatos helyeket, és nem bánod, ha ezért esetleg az ország egy távolabbi pontjáig kell utazni, akkor mutatunk néhány helyszínt, amit érdemes bebarangolni. 

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgón

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély volt már üdülő, menekültotthon, és állami nevelőotthon is. A ‘80-as évek óta emlékhelyként üzemel, a kastély- és zenetörténeti, valamint családtörténeti kiállításokkal csalogatva a kíváncsi turistákat. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

szechenyi-kastely-Széchenyi-kastély, Nagycenk

A nagycenki Széchenyi-kastély, ahogyan a neve is mutatja, a legnagyobb magyarként emlegetett hazafi emlékét őrzi, többek között itt található miniszteri dolgozószobájának berendezése is, és az ezüst vakolókanál, amit a Lánchíd alapkőletételénél használtak. A kastély is gyönyörű, de a kiállítás magáért beszél. (Fotó: MTI/Filep István)

Eszterházy-kastély, Fertőd

Az Eszterházy-kastélyt a Magyar Versailles-nak is nevezik, ugyanis a 18. században meghatározó szerepet töltött be a magyar kulturális életben. Hogy csak egy kiemelkedő művészt említsünk, Joseph Haydn itt töltött szolgálata alatt rengeteg operát, vígoperát, szimfóniát szerzett a falai között. (Fotó: Profimedia)

Fetetics-kastély, Keszthely

Hintógyűjtemény, magánkönyvtár, 500 éves pincerendszer, és hatalmas birtok - a keszthelyi Festetics-kastély bejárása egy teljes napot is igénybe vehet, mert a 18. század kedvelt kulturális központjában tényleg sok a látnivaló. (Fotó: Getty Images/csakisti)

Grassalkovich-kastély, Gödöllő

A Grassalkovich-kastély falai között olyan korabeli hírességek fordultak meg, mint Mária Terézia, vagy éppen Kossuth Lajos, végül 1867-ben királyi pihenő rezidenciává alakították át, mint koronázási ajándékot Ferenc Józsefnek és Sisinek. Érdekesség, hogy ez volt Erzsébet királyné kedvenc helye Magyarországon, a karácsonyt nagyon sokszor töltötte itt. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Andrássy-kastély, Tiszadob

A romantikus stílusban épült Andrássy-kastély, vagy ahogyan a köznyelv hívja, a tiszadobi kastély az 1880-as években épült, érdekessége, hogy a számok tükrében készült: a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárattal, a 12 hónapot megidézve 12 toronnyal, az 52 hetet szimbolizálva 52 szobával, és az év 365 napjára emlékeztetve 365 ablakszemmel rendelkezik. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Exit mobile version