nlc.hu
Utazás

Mesés kastélyok Magyarországon

5 mesés magyarországi kastély, amit látnod kell

Nem kell messzire utaznod, hogy csodás kastélyokat láss! Magyarországon is van néhány nagyon figyelemméltó épület, ami történelmével, külalakjával és lakói történetével elvarázsol téged is.

Magyarország csodás tájain jó pár kastély megbújik, és ha még nem láttad mindet, akkor itt az idő, hogy kedvet csináljunk hozzájuk. Mindegyik kastély akár néhány perc, vagy óra alatt megközelíthető. Ha vágysz egy kis főúri életérzésre, akkor irány valamelyik kastély! 

Festetics kastély (Keszthely) 

A Keszthelyen található Festetics-kastély előkertje Fotó: Profimedia

A Keszthelyen található Festetics-kastély előkertje Fotó: Profimedia

A kiemelkedő műemlék igazi látványossága a Balatonhoz látogatók számára. Tudtad, hogy a kastély önálló kongresszusi központtal és színházzal is rendelkezik? Bizony! Egész nyáron különböző programoknak ad otthon a 18. század végén átadott kastély. A Festetics-kastély dísztermét semmiképpen se hagyjuk ki, és látogassunk el a Helikon-könyvtárba is, ami kb. 80 ezer kötetes gyűjteményt tartalmaz, és ezzel ez Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára. A 42 hektáros kert legidősebb fája egy 400 éves tölgy, de sok más különleges fa is megtekinthető benne. 

Wenckheim-kastély (Szabadkígyós) 

A Körös–Maros Nemzeti Park területén fekvő kastélyt Ybl Miklós tervei alapján építették meg. A kastélyt 1882-ben adták át. A kastély ma is látogatható, benne minden megtalálható, ami az egykori arisztokrácia életét és szokásait jelképezte. Az épület előtt megcsodálhatjuk a Zsigmond-forrást, ami bár már nem működik, de mégis történelmi jelentőséggel bír. Természetesen a Wenckheim-kastélynak is van egy csodás parkja, amit minden évszakban érdemes felkeresni.

 

Törley-kastély (Budapest) 

Budafokon áll a Törley-kastély, ami a pezsgőkirály Törley Miklós egykori lakhelye volt. Ráadásul itt nem csak egy kastélyt tekinthetsz meg, hanem rögtön kettőt, hiszen a Törley-kastély szomszédságában található Törley feleségének, Sacelláry Irénnek a kastélya is. Sajnos a kastélyokba jelenleg nem lehet bejutni, de a Törley Manufaktúrában megismerkedsz a kastély történetével és a pezsgő készítésével és palackozásával és az egykori lakói életével. 

View this post on Instagram

kissé mesebeli🥂✨

A post shared by Bikkes Katica (@katicabikkes) on

Brunszvik-kastély (Martonvásár) 

Budapesttől könnyen és gyorsan elérhető a martonvásári kastély, ami egyben igazi Beethoven fellegvár is. Beethoven, mint a Brunszvik-lányok zongoratanára többször megfordult a kastélyban, ahol a kastélyban lakó Brunszvik lányokat tanította. Sőt! Állítólag szerelmes is lesz Brunszvik Jozefinába, de a házasságot nem tartották előnyösnek, így végül a frigyre nem került sor. A kastélyt jelenleg renoválják, de hamarosan újra látogatható lesz. A kastély körüli 70 hektáros angol park viszont bejárható, és ámultbaejtő zöldekkel, bokrokkal, kis tavával és hidacskáival igazi zen kert. A kastély mellett található Agroverzumban kicsiknek rendeztek be több termet, ahol megismerkedhetnek az élővilággal, a Beethoven múzeumban pedig minden megtudhatunk és meghallgathatunk a híres zeneszerzővel kapcsolatban. 

Grassalkovich-kastély (Gödöllő) 

Budapesttől nem messze autózva Gödöllőn tekinthető meg Magyarország legnagyobb barokk kastélya, ami az Osztrák-Magyar Monarchia idejében élet a fénykorát. Az állandó kiállításon megnézhetjük a kastélyban élő híres királyok és főurak életét bemutató tárlatokat. A kastély mellett megnézhető a barokk színház, a lovarda, de egy hangulatos kávézóban is elidőzhetünk egy kicsit azon merengve, hogy milyen csodás lehetett az élet a falak között a monarchia idejében. 

Még több mesés magyar látnivaló az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top