Magyarország kúl

Élményelemekkel turbózzák fel a neoreneszánsz kastélyt

Megújul a park, a főépület és a torony is. Lesz vetítés, korabeli fotózás és jó néhány élményelem is. A kivitelezési munkák várhatóan augusztusban kezdődnek.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély és parkja (MTI-fotó: Rosta Tibor)

Több mint kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély. Az 1875 és 1879 között Ybl Miklós tervei alapján épült kastély felújításához 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást is elnyertek – írja az MTI.

Magyarország legszebb neoreneszánsz kastélya főépületének földszintjét újítják fel, ahol kiállítótereket, vetítőtermet, ajándékboltot és kávézót alakítanak ki. Emellett felújítják a tetőt, a homlokzatot, teljes körű közműfejlesztésre, utólagos szigetelésre, gépészeti munkákra is sor kerül. Felújítják a tornyot, a pince egy részét és a félemeletet, valamint részben a kastély parkját, amely 1954 óta természetvédelmi terület.

A turisztikai célú fejlesztés – építve a Wenckheim-család híres vendégszeretetére – a „Vendégségben Wenckheiméknél” gondolat köré épül, a látogatók kiválaszthatják, milyen szerepben szeretnék megnézni a kastélyt. Különböző élményelemeket is kialakítanak: az úgynevezett napfényes műteremben különböző korabeli háttérrel, jelmezekben fényképezkedhetnek a látogatók; egy VR-szemüveg segítségével a kastély feletti repülés élményét is átélhetik.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély egyik szalonja (MTI-fotó: Rosta Tibor)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top