Magyarország kúl

Így mentik meg a nemzeti borkincseket

Különleges program indult, amely 390 ezer palack muzeális tokaji bor megmentését célozza. Készült 56-os bor is, amelyet egy felújított tolcsvai kastélyban mutattak be.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából palackozott, ötputtonyos Tokaji Aszú a Nemzeti borkincstár program elindítása alkalmából (MTI-fotó: Vajda János)

Elindult a Nemzeti borkincstár program, amellyel a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik el – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván. A sajtótájékoztatót a nemrég felújított, műemléki védettségű Szirmay-Waldbott-kastélyban tartották.

A felújított tolcsvai kastély (MTI-fotó: Vajda János)

A tolcsvai muzeális borpincében 1860-tól őriznek borokat, az idők folyamán körülbelül 390 ezer palack gyűlt össze a Tokaji Borvidék aszúiból, borkülönlegességeiből. A kormány most közel másfél milliárd forintot ad ennek a világon egyedülálló borászati kincsnek a borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére.

A kastély belső folyosóinak egyike (MTI-fotó: Vajda János)

A 24-ik órában sikerült lépni, a pince nagyon rossz állapotban van. Ezzel együtt elkezdődik a borkészlet állagmegóvásával összefüggő feladatok elvégzése, például a leltár, valamint a borkészlet érzékszervi, analitikai vizsgálata. A program 2019. december végéig tart. Közben előkészítik a további lépéseket, például hogyan lehet a borászati kincset turisztikai szempontból hasznosítani. Elhangzott: érdemes megemlékezni Pogácsás Jánosról, aki kezdeményezője volt a muzeális borkészlet létrehozásának még az állami borkombinátban, a hetvenes években.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top