nlc.hu
Utazás

Európai kastélyok

5 ország, 5 lenyűgöző európai kastély, amit látni kell

Van élet Windsoron és Neuschwachsteinen kívül is Európában, ha kastélyokról van szó. Mutatunk most öt gyönyörűségeset, amit szerintünk látni kell.

A kastélyok olyan épületek, amik a történelem szemtanúi, az elmúlt századok történéseinek krónikásai. Lenyűgözőek és titokzatosak, ha pedig mesélni tudnának, valószínűleg sok történelmi rejtély oldódna meg, és alighanem olyan sztorikkal lennénk gazdagabbak, amiktől leesne az állunk. A tekintélyt parancsoló épületeket uralkodók építtették azért, hogy hogy megvédjék birodalmukat és méltó lakhelyet biztosítsanak családjuknak, udvartartásuknak, nem mellesleg pedig látható formában fejezzék ki gazdagságukat. Így hát a paloták mai ember számára elképesztő méretekkel és hihetetlenül rafinált építészeti megoldásokkal bírnak. Stratégiai okokból gyakran építették őket hegytetőre, tópartra, vagy éppen völgyek torkolatához, hogy már elhelyezkedésükkel is ámulatba ejtsék az arra járókat.

Mi most öt olyan lenyűgöző kastélyról hoztunk nektek felvételeket, amiket kevésbé gyakran látunk a híradóban, filmvásznon vagy éppen a játékboltban, puzzle formájában. De ha van bakancslistátok, higgyétek el, érdemes lesz ezekkel a tételekkel kiegészíteni.

Schwerini kastély, Németország

A Schwerini kastély Németország egyik legcsodálatosabb és legromantikusabb kastélya, egy valóságos építészeti drágakő. Rengeteg különböző toronyból, szárnyból és kupolából van kialakítva, órákat tölthet el a látogató a szépségének bűvöletében. Az 1857-ben épült kastély maga a megtestesült a romantika, ami nagyban köszönhető a környező mesés vidéknek is.

 

Megnézem
Összes kép (3)

Frederiksborg kastély, Dánia

A Koppenhágától északra fekvő Hillerodben található ez a gyönyörű reneszánsz kastély, amely a 17. században épült, és egész Skandinávia legnagyobb reneszánsz kastélya, amit lenyűgöző barokk kert vesz körül. A kastélyparkban van egy modern kávézó is, amely tökéletes hely arra, hogy az ember magába szívja a gyönyörű táj és az építészeti remekmű látványát.

Frederiksborg kastély

A Fredriksborg, IV. Keresztély dán király pompás reneszánsz kastélya a 17. század elején épült. Érdekesség, hogy az 1859-es tűzvész után újjáépítésébe Jacob Christian Jacobsen, a Carlsberg sörfőzde alapítója játszott fontos szerepet. (Fotó: Profimedia)

Bledi kastély, Szlovénia

A Budapesttől alig hatórányi autóútra található Bled ideális úti cél akkor is, ha csak egy hosszú hétvégénk van. A tó csodaszép, tiszta vizében tükröződő hegyek fenséges látvánnyal ajándékozzák meg az ide utazókat. Az egyik szikla tetején áll a Bledi kastély, melynek története egészen 1011-ig nyúlik vissza. Közel sem olyan grandiózus maga az épület, mint a cikkben szereplő többi, de aki Bledben jár, annak érdemes rászánnia egy-két órát.

Szlovénia, Bled

A bledi várat 1511-ben súlyosan megsértette egy földrengés, de később újjáépítették, és ma sok kulturális esemény helyszíne az épület. (Fotó: Profimedia)

Alcázar de Segovia, Spanyolország

Akár egy makettt – ez jut az ember eszébe, amikor először megpillantja Segovia Alcazarját. Állítólag ez a lélegzetelállító épület inspirálta a Disney-féle Csipkerózsika kastélyát is. Az épület elődje a 12. századból származik. Az 1862-es nagy tűzvész után gótikus és reneszánsz stílusjegyeket hordozva épült újjá.

Sintra, a portugál mesekastélyok városa

Listánk utolsó tagja annyiból kakukktojás, hogy nem egy darab kastély, hanem egy kis kastélyváros, mely az európai romantika néhány legszebb építészeti remekét rejti. A Lisszabontól egyórás útra lévő település színpompás épületei igazi csemegét jelentenek minden utazónak. Az itteni kastélyok közül a legkiemelkedőbb a  Palacio da Pena, mely egész Portugália egyik legfőbb turista attrakciója.

Ha pedig szeretnétek néhány európai kastéylyt madártávlatból nézegetni, akkor ajánljuk figyelmetekbe ezt a drónvideó összeállítást. Garantáltan találtok benne potenciális úti célt.

via

Ha még gondolkodsz, merre indulj nyaralni, vannak ötleteink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top