Rekordot döntött a munkahelyi stressz, és alig van, aki ne utálná a munkáját

nlc | 2023. Április 03.
Egy nemzetközi felmérés szerint elég rossz a helyzet.

A Gallup nemzetközi közvéleménykutató hosszú évek óta vizsgálja, hogy az embereknek milyen a viszonyuk a munkahelyükkel, a legújabb felmérésük pedig azt mutatja, hogy a munkavállalói stressz mértéke rekordot döntött, írja az RTL.hu. Cikkükben kigyűjtötték a kutatás egyéb legkirívóbb adatait is, ezek pedig a következők: 

Fotó: Getty Images

Magáról a kiégésről az utóbbi években nagyon sok szó esett, és mindenképpen intő jel volt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-ben betegségként ismerte el a súlyos károkat okozó tünetegyüttest. Magának a kiégésnek mind az okokat, mind az okozatokat illetően sok rétege van.

Pál Mónika pszichológus az RTL-nek elmondta, a munkahelyi kiégésben nagy szerepe van például  annak is, hogy milyen a dolgozók személyisége. Mint elmondta, nagyobb a kockázat azok számára, akik kevésbé tudnak határokat tartani, nincs annyi önismeretük, illetve akik önfeláldozó személyiségek is. Hozzátette, a kiégés kevésbé függ a munka mennyiségétől, inkább a munkáltató és a dolgozó kapcsolatából fakadó stresszből adódik.

És mit lehet tenni? A munkáltató azzal segíthet, ha figyel a dolgozók állapotára, nem várja el, hogy kikészüljenek miatta, és belátja, hogy akkor dolgozik valaki jól, ha egyensúlyban van az élete, a munkavállalók pedig önismeretük fejlesztésével és az idejük beosztásával tehetnek azért, hogy ne jelentsen nagyobb terhet számukra a munka. 

Exit mobile version