Százötven világhírű írónak küldött levelet a gimnazista, miután vitába keveredett az irodalomtanárnőjével

nlc | 2023. November 12.
A megszólított szerzők jelentős része, Isaac Asimovtól egészen Jack Kerouacig, pedig készségesen válaszolt is a 16 éves diáknak, akinek elege volt már abból, hogy folyton rejtett szimbólumok után kutasson az irodalmi szövegekben.

1963-ban egy 16 éves Sand Diego-i gimnazista, bizonyos Bruce McAllister heves irodalmtörténeti vitába keveredett a tanárnőjével: a pedagógus ugyanis határozottan meg volt győződve arról, hogy a szépirodalmi szövegek mélyén különféle megfejtésre váró szimbólumok lapulnak, amelyeket a szerzők direkt rejtettek oda, abban a reményben, hogy az olvasók majd fáradságos munkával felhozzák őket a felszínre, akár a gyöngyhalász az igazgyöngyöt. McAllister szerint azonban

ez az egész úgy, ahogy van, hülyeség.

Az ambíciózus fiatalember nem elégedett meg azzal, hogy magában füstölögjön, hanem cselekedett is: összesen 150 darab (igen, 150) köztiszteletben álló kortárs regényírónak küldött postán egy – írógéppel szerkesztett – levelet négy kérdéssel, vagyis afféle hevenyészett felmérést. Ebben aziránt érdeklődött, hogy a megszólított szerzők tudatos alkalmaznak-e különféle rejtett szimbólumokat a műveikben, vagy ez csak belemagyarázás. Ez a különös projekt persze rengeteg munkával járt, hiszen még bőven az email és az internet korszaka előtt jártunk. McAllister végülis a helyi könyvtárban található Twentieth-Century American Literature (Huszadik századi amerikai irodalom) című sorozatból nézte ki az írók címeit. Ami pedig még sokkal megdöbbentőbb: összesen 75-en válaszoltak is, ki hosszabban, ki rövidebben.

Az egyik legnagyobb sci-fi író, Isaac Asimov is a válaszolók között volt (fotó: Wikipedia)

Íme a négy kérdés, és néhány jellemző válasz:

1. kérdés: Szándékosan helyez el különféle rejtett szimbólumokat az írásaiban? Ha igen, kérem, árulja el, milyen módszerrel teszi ezt. Vagy esetleg mindez tudat alatt történik?

A kérdőív 3. és 4. sora, Jack Kerouac válaszaival (Forrás: The Paris Review)

2. kérdés: Hajlamosak-e az olvasói olyan szimbólumokat találni az írásaiban, amelyeket ön nem szándékosan helyezett el oda? Ha igen, mit gondol az ilyen típusú felfedezéskről? (Humoros? idegesítő? stb.)

3. kérdés: Úgy érzi, hogy a klasszikusnak számító szerzők szándékosan helyeztek el rejtett szimbólumokat az írásaikban, vagy inkább tudat alatt?

Jack Kerouac, a beatnemzedék megkerülhetetlen írója nem volt a szimbólumok nagy barátja (fotó: Wikipedia)

4. kérdés: Van-e még valami hozzáfűznivalója a vizsgált témához, vagy van-e bármilyen meglátása, amit a kutatás szempontjából lényegesnek tart?

McAllister (aki ma már nyugdíjas irodalomprofesszor), pár éve azt nyilatkozta, hogy nagyon meglepődött azon, hogy ilyen sok választ kapott, a tanárnője pedig egyenesen el volt ragadtatva; ennek ellenére a szimbólumvadászat tovább folytatódott egészen az 1965-ös tanév végéig.

 

(via)

Exit mobile version