VV Dzsigeri kizárása a szükséges minimum volt, de ez még nem oldja meg a valóságshow-k égető problémáit

TóCsa | 2024. Július 19.
Nem lennék a Való Világ szerkesztőinek helyében. Miközben egy olyan műsort készítenek, amit a botrányok és a botrányos viselkedés éltet, közben meg kell találniuk azt a vörös vonalat, ami láttán közbe kell avatkozniuk. VV Dzsigeri kizárása helyes lépés volt – később a rendőrség is nyomozást indított szexuális erőszak kísérlete miatt –, de messze nem jelent megoldást a műfaj problémáira. Vélemény.

Tágabb környezetemben sok olyan embert ismerek, aki régen, a kezdetekkor még örömmel követte a Való Világ adásait, ám eljött egy pont, amikor úgy érezte, hogy amit ez a műsorfolyam közvetít, már túlmegy egy határon. A beválogatott szereplők egyre primitívebbek és egyre elviselhetetlenebbek lettek. Valószínűleg mindenki más-más ponton szállt ki a Való Világ rendszeres követéséből, de a csöppet sem reprezentatív mintám azt mutatja, hogy a határvonal nagyjából a hatodik évadra tehető.

Ez az évad leginkább arról híresült el, hogy a VV Aurelio néven elhíresült, azóta börtönt is megjárt szereplő megpörgette, sőt meghelikoptereztette benne a micsodáját, és ezzel a teljesítményével egészen odáig jutott, hogy megnyerte a hatodik szezont. Az elmúlt évek történéseinek fényében Aurelio p*cshelikopterezése már-már ártalmatlan mókázásnak tűnhet. A határok kitolódtak, és amint azt VV Dzsigeri esetéből láthatjuk, az irány egyáltalán nem jó.

A Dzsigeri-faktor

Hogy mit tett VV Dzsigeri? Idézzük az erről szóló hírünket:

A villatársa lábai közé nyúlkált, miközben a lány a kanapén feküdt. Giada hiába kéri, hogy hagyja abba, Dzsigeri csak folytatja, sőt teljes testsúlyával rá is fekszik a lányra és tenyerével befogja a száját, miközben továbbra is a lány lábai közé nyúlkál. Giada kapálózik, ütögeti a fiút, kéri, hogy hagyja békén, majd elkezd vérezni Dzsigeri szája, mert a kezével megüti, hogy szabadulni tudjon.

A hírből kimaradt, de a történethez hozzá tartozik, hogy az említett fiatal férfi a tette után megszagolta az ujjait, majd kiment kezet mosni. Ezek után a legkevesebb, ami történhetett vele, hogy az RTL kitette őt a műsorból. Igen, így kell ezt csinálni, csakhogy ez már a Való Világ 12. évada, és az elmúlt években rendre visszatérő téma volt a szexuális erőszak és az erőszak elharapózása az adásokban.

Arról már letettem, hogy elengedjük végre a formátumot, afelől sincsenek illúzióim, hogy a vezérlőből továbbra is láda vodkát küldenek be, ha laposodnak az események. De srácok, az szerintetek illik az arculatba, hogy MINDEN ÉVBEN a szexuális erőszak a téma a műsorotokkal kapcsolatban? És még egy kérdés: VV Dzsigerit hányszor dobta vissza az előzetes pszichológiai személyiségteszt miatt a szakember, mire beküldtétek a villába mint garantált balhéforrást?

– teszi fel a kérdést Facebook-posztjában Mérő Vera, emberi jogi aktivista, a Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Alapítvány egyik alapítója.

A villalakók döbbent arca, amikor levetítik nekik az éjszaka történteket (Fotó: RTL Magyarország)

Szélsőségek vonzásában

Mérő Vera bejegyzése felhívja a figyelmet a szakma egyik sarokpontjára: a castingra. A valóságshow-k sikere vagy bukása múlik ezen. Lehet egy formátum bármennyire csodálatosan kitalált, rosszul castingolt szereplőgárdával jó eséllyel bukás lesz belőle. És akár egy gyengébb formátum is életre kelhet, ha jól sikerül a szereplőválogatás. Érdekesség, hogy mennyire más elvek alapján válogatnak egy reality műsorhoz, mint mondjuk egy filmhez vagy tévésorozathoz. Míg utóbbiak esetében pár éve már kimondottan igyekeznek kiszűrni a problémás, balhés figurákat, akik csak mérgezik a munkát és lassítják a társaikat, addig a realityknél kimondottan őket keresik.

A hétköznapi, a normális ebben a közegben sokszor unalmasnak hat, az extremitás az, ami a képernyő elé képes szegezni a nézőket. Ahogy az ingerküszöbünk kitolódik, úgy kell a figyelem fenntartásához egyre szélsőségesebb eszközökhöz nyúlni. Mert ami az első évadnál még hír volt (beküldtek egy pornóst, hogy végre legyen valamiféle szexuális tevékenység a villában), arra ma már csak ásítunk egyet. Nem kell ma már pornós, egymásnak esnek a játékosok anélkül is. Ha pedig épp nem, akkor az lesz/lehet belőle, amit VV Dzsigeri és Giada között láthattunk.

A valóságshow-k szerkesztői lassan lehetetlen helyzetbe kényszerülnek. Egyre problémásabb, szélsőségesebb és balhésabb szereplőket kell keresniük a nézettség növelése érdekében, de mindezt úgy, hogy azért az adott szereplők ne feszítsék túl a húrt, és ne menjenek el odáig, hogy a tettüket könnyedén besorolhassuk a büntető törvénykönyv valamelyik jól ismert kategóriájába. VV Dzsigeri most jócskán túllépte ezt a határt, és mint a Blikk megtudta, a rendőrség egy magánszemély feljelentése nyomán szexuális erőszak kísérlete miatt indított nyomozást. 

Irányíthatatlan figurákat keresnek, majd megpróbálják valamennyire irányítani őket. Ahogy azt Tom Cruise-tól tudjuk: Mission: Impossible.

VV Dzsigeri és VV Giada a villában (Fotó: RTL Magyarország)

Lassan az lesz a furcsa, ha nem láthatunk ilyet

Valószínűleg a műsor költségvetésébe nem fér bele, hogy minden szereplő mellé biztonsági őrt állítsanak, és egy pár órás fejtágítás arról, hogy mi lenne az elvárt viselkedés egy trash realityben, jó eséllyel egyik szereplő személyiségét sem fogja alapvetően megváltoztatni. Márpedig amennyiben a Való Világ évadjai ebben a szellemiségben folytatódnak, gyakorlatilag a műsor génjeibe van kódolva, hogy ebből még valami nagyon nagy baj lesz. Olyan baj, amire már nem megfelelő válasz az sem, ha az esti összefoglalóban kizárják a gaztettért felelős játékost. Kedves RTL! Valószínűleg minden érintett szempontjából jobb lenne nem ölbe tett kézzel várni ezt.

Kollégám, Enci szerint létezik egy nagyszerű hülyeszűrés, csak élni kellene vele: a casting során meg kell kérdezni a játékosokat, hogyan reagálnának, ha a közeledésükre – legyen az bármilyen kedves – a másik ember nemet mondana. Ha a válasz nem egyértelmű meghátrálás, és a szereplőjelölt mismásolni és magyarázkodni kezd, nincs helye egy olyan játékban, amit aztán több százezren követnek a tévéképernyőn és a streamingen.

Az RTL közleménye VV Dzsigeri kizárásáról

Tegnap rendkívüli bejelentés keretében VV Dzsigerinek távoznia kellett a ValóVilág Villájából VV Giadával szemben tanúsított magatartása miatt.

Az incidenst követően a ValóVilág szerkesztői a játékos kizárása mellett döntöttek, akinek a bejelentést követően azonnal el kellett hagynia a Villát. Ez egyértelmű és világos állásfoglalás arról, hogy az RTL és a ValóVilág készítői semmilyen formában nem tolerálják a VV Dzsigeri által tanúsított magatartást.

A játékos tettét elismerte, elnézést kért az érintettől és a villalakóktól, cselekedete súlyát és annak következményét nem kérdőjelezte meg.

Az incidens másik résztvevőjének, VV Giadának, az RTL minden segítséget megad, folyamatos a kommunikáció a még játékban lévő szereplővel, a műsor készítői akár jogi, akár más természetű kérésében támogatják. VV Giadával a műsort követően is – vagy amennyiben előbb távozna, a kiesését követően – folyamatosan konzultálnak a műsor készítői, és amennyiben a műsort követően VV Giada szakértői segítséggel szeretne élni, ehhez is minden támogatást meg fog adni neki az RTL.

A játékosok előzetes pszichológia szűrése és a villalétre történő felkészítése is azt a célt szolgálja, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek kialakulásának lehetősége minimális legyen. A 0-24 órás adásfolyam alatt mindvégig biztosított a szerkesztői figyelem, pszichológus jelenléte és konzultációs lehetőség a villalakók számára. Az incidens kapcsán további, a játékmenetet érintő lépést nem terveznek a műsor készítői.

Az esettel összefüggésben magánszemély tett feljelentést, amely alapján a BRFK nyomozást rendelt el. A nyomozás során az RTL Magyarország mindenben együttműködik a hatóságokkal. Az üggyel kapcsolatban további tájékoztatást a BRFK tud adni.

(forrás: RTL)

Lehet magyarázkodni a műsor után, lehet beszélgetős afterműsorokban szakemberekkel kibeszélni és elítélni a látottakat, de nem árt tudni, hogy ezeket mindig lényegesen kevesebben nézik, mint magát a műsort, ami így egy csomó fiatal nézője számára szolgál ártalmas viselkedésmintákkal. Márpedig a verbális bántalmazás, az önértékelés leépítése, a szexuális tárgyként használás, a megalázás, a fenyegetés, a fizikai erőszak belengetése, a módszeresen felépített kapcsolati erőszak és a gázlángozás már-már a Való Világ és hasonszőrű társai visszatérő jelenségeinek számítanak.

Lassan inkább az lesz a furcsa, ha nem láthatunk ilyet egy-egy kertévés trash realityben. És higgyük el, számos néző akad, aki nem a megfelelő tanulságokat vonja le egy ilyen eset láttán. A VV Dzsigeri és Giada közti balhé hírére érkező kommentek között voltak, akik megjegyezték, hogy az egész eset fel lett fújva, hiszen csak egy félresikerült viccelődés volt, amit abból is látni lehet, hogy ők ketten nevetgéltek közben… No comment.

VV Dzsigerit azonnal kizárták a játékból (Fotó: RTL Magyarország)

Kizárás/nem kizárás

A műsor készítőinek egyetlen hatékony eszköze van az erőszakoskodó szereplőkkel szemben, már azon kívül, hogy be sem válogatják őket: a kizárás. A legnagyobb botrányok azonban olyankor születnek, amikor még ez sem történik meg.

Amikor 2015-ben még a TV2-nél voltak az Éden Hotel jogai, olyan felvételeket mutatta be, amiben két egy szobába kényszerített szereplő közül a férfi szexre próbálta kényszeríteni a női játékost. Senki sem sietett a szörnyű helyzetbe került szereplő segítségére, sőt az ominózus jelenetet mindenféle kommentár nélkül adásba szerkesztették. Az eset utóélete során a csatorna elismerte, hogy számos ponton hibázott, de ettől még ki kellett fizetniük a médiahatóság bírságát, és az érintett szereplő is beperelte őket.

Hasonlóan nagy balhéhoz vezetett, amikor VV Rico torkaszakadtából üvöltözött villatársával, VV Renivel, mindennek elhordta és megrángatta a lányt. Az eset nem vezetett kizáráshoz, felháborodáshoz és botrányhoz azonban annál inkább. Az incidenst becsületsértésnek is nevezték, Osváth Zsolt influenszer pedig a történtek miatt bontott szerződést a csatornával.

Hasonló indulatokat váltott ki Renátó és Fru kapcsolati erőszakra épülő „nagy szerelme” is, és nem is olyan rég mi is felkaptuk a vizet a Házasság első látásra Andrisának gázlángozásán, valamint azon, hogy a férfi botrányos viselkedésére a felkért pszichológus szakértők sem reagáltak megfelelően.

További érdekesség, hogy volt már példa arra is, hogy a botrányokat a műsorvezető táplálja. A BeleValóVilágban dolgozó Gáspár Győző az interjúiban olyanokat kérdezett az interjúalanyaitól, hogy „Ha te most bemennél, melyiket roncsolnád szét?” Az ilyen és hasonló jellegű megnyilvánulások érdekes módon nem azonnali kirúgáshoz, csupán egy továbbképzésre küldéshez vezettek.

Az eddigi minták alapján azt lehet látni, hogy amikor a csatornák határozottan felléptek, és kizárták a botrányt okozó játékost, a botrány sokkal hamarabb elhalt.

A 2011-es ÖsszeEsküvőkben Sziló addig veszekedett a menyasszonyjelöltjével, Renikével, hogy elcsattant egy pofon, és ezért a műsorból azonnal távoznia kellett. Gyorsan túltette magát a nép azon is, amikor VV Zsuzsit kivágták, miután naranccsal dobálta meg Olivért a negyedik évadban. VV Simon egy pólóletépéssel lépte át a vörös vonalat a hatodik szezonban, VV Csoki pedig egy körömreszelőt próbált hozzávágni Zsuzsu fejéhez egy vita során, és ez már soknak bizonyult.

Persze nem kell feltétlenül erőszakosnak lenni a kizáráshoz. VV Szandika annak idején kis híján azért került lapátra, mert nem követte a szerkesztői utasításokat. Az utolsó figyelmeztetés azonban megtette a hatását. Reméljük, a VV Dzsigeris esetet végre a műsor szerkesztői is egyfajta utolsó figyelmeztetésként fogják fel.

Exit mobile version