Mézga család és a szovjet Aurora cirkáló: képeken a Debreceni Virágkarnevál elmúlt 60 éve

L.A. | 2024. Augusztus 19.
Az ország legpompásabb nyári fesztiváljának karneváli menetét idén több, mint 2000 felvonuló alkotja majd

A Debreceni Virágkarnevál több mint ötvenéves múltra tekint vissza, az évek során a város egyik fontos szimbólumává vált. Az esemény központi eleme a virágkocsik felvonulása, ahol lenyűgöző, virágokból készült kompozíciókat mutatnak be. A rendezvényen színes, zenés, táncos műsorok is szórakoztatják a közönséget, különböző hagyományőrző és modern elemek keveredésével. A karnevál nemcsak magyar, hanem nemzetközi szinten is nagy hírnévnek örvend, és évente több ezer látogatót vonz a világ minden tájáról. A virágkompozíciókat gyakran művészek és botanikusok közösen készítik, hogy azok a lehető leglátványosabbak legyenek. A programok között szerepelnek koncertek, kiállítások, kézműves vásárok, valamint gasztronómiai élmények is, melyek mind hozzájárulnak a fesztivál varázslatos hangulatához. Az esemény hagyományosan az államalapítás ünnepéhez kötődik, és a Szent István-napi programok csúcspontjaként szolgál.

Az év legszínesebb hetén, hagyományosan aug. 20-án láthatóak majd a virágkocsik a Petőfi tértől az Egyetem sugárútig. A részletes programot a Debreceni Virágkarnevál hivatalos oldalán tudod megtekinteni.

Az Aurora szovjet cirkáló az 1967-es Debreceni Virágkarneválon (Fotó: Bauer Sándor/Fortepan)

Lányok esernyővel és virággal a Debreceni Virágkarneválon, 1973-ban (Fotó: Fortepan)

A Magyar Posta installációja a Petőfi téri Virágkarneválon, Debrecenben, 1973-ban (Fotó: Fortepan)

Petőfi tér, Virágkarnevál. Háttérben a Barna utca sarkán álló ház látható (Fotó: Fortepan)

Petőfi tér, Virágkarnevál, 1973. (Fotó: Fortepan)

Ludas Matyi a Petőfi téri Virágkarneválon, 1974. (Fotó: Fortepan)

Piac utca (Vörös Hadsereg útja), Virágkarnevál, 1974 (Fotó: Fortepan)

Petőfi tér, Virágkarnevál, 1975. (Fotó: Fortepan)

Érdeklődők a 45. Debreceni Virágkarnevált követő virágkocsi-kiállítás és folklórfesztiválon a debreceni Nagyerdei Stadion rendezvényterén, 2014. augusztus 20-án. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A Debreceni Egyetem virágkocsija a hagyományos debreceni virágkarneválon, 2017. augusztus 20-án (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. virágkocsija a hagyományos debreceni virágkarneválon, 2017. augusztus 20-án (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A Debreceni Szakképzési Centrum virágkocsija a hagyományos debreceni virágkarneválon, 2017. augusztus 20-án (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A Thermodam virágkocsija a hagyományos debreceni virágkarneválon, 2017. augusztus 20-án. Hazai és külföldi táncosok, hagyományőrző csoportok kíséretében tizennégy feldíszített virágkocsi vonult végig a városban (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A spanyol Carnaval de Colores tánccsoport egyik tagja a hagyományos debreceni virágkarneválon, 2017. augusztus 20-án. Hazai és külföldi táncosok, hagyományőrző csoportok kíséretében tizennégy feldíszített virágkocsi vonult végig a városban (Fotó: MTI Czeglédi Zsolt)

A Feeling tánc és mazsorett egyesület tagjai az 50. Debreceni Virágkarneválon, 2019. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A repülőgép-alkatrészeket tervező és gyártó Diehl Aviation virágkocsija az 50. Debreceni Virágkarneválon, 2019. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Thyssenkrupp vállalat virágkocsija az 50. Debreceni Virágkarneválon, 2019. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Szent Korona díszítésén dolgoznak a Debreceni Virágkarneválra készülő kocsikat bemutató sajtótájékoztató előtt, 2020. augusztus 13-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Szent Korona nevű virágkocsi az 51. Debreceni Virágkarneválon, 2020. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Szinyei Merse Pál: Majális c. képe – a Teva Gyógyszergyár Zrt. kompozíciója a Debreceni Virágkarnevál virágkocsijainak bemutatóján, 2021. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A Schaeffler Magyarország virágkocsija a debreceni virágkarneválon, 2022. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Mézga család – a Fórum debreceni bevásárlóközpont kompozíciója a debreceni virágkarneválon, 2022. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. virágkocsija a debreceni virágkarneválon, 2022. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A szerbiai Mirror Crew együttes a debreceni virágkarneválon, 2023. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A spanyolországi Comparsa Shambala táncosai a debreceni virágkarneválon, 2023. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Exit mobile version