Utazás

Debrecenbe kéne menni… például karneválozni, de sok más okból is. Soroljuk

Pillants be velünk a Debreceni Virágkarnevál kulisszái mögé, és ismerd meg jobban a várost!

Debrecen Hajdú-Bihar megye központja, az ország második legnagyobb és legnépesebb városa. Van néhány dolog, ami tízből kilenc embernek biztosan eszébe jut, ha meghallja a cívisváros nagybetűs nevét. Ilyen a Debrecenbe kéne menni című dalocska, a Nagytemplom vagy a virágkarnevál. Debrecen egyszerre hagyományőrző és dinamikusan fejlődő, modern hely is. Ismerjük meg közelebbről.

Világszínvonalú virágkarnevál

A Debreceni Virágkarnevált 1966-ban rendezték meg először, azóta pedig igazi fesztivállá nőtt. Én magam sosem tudtam elképzelni, hogy hogyan zajlik, de idén bepillanthattam a kulisszák mögé.

Fotó: C. Kiss Ilona

Egy virágkocsi elkészítése hatalmas munka. Gulyás Tamás kivitelező elmondta, hogy a tervezés például már tavasszal elkezdődik.

A figurák hungarocellből készülnek, fémekkel merevítik őket, a bonyolultabb darabokat szobrászművészek készítik.

Ezeket szükség esetén lefestik, majd virágokkal díszítik. A száraz virágos díszítéshez már júliusban hozzálátnak, de az élővirágokat csak augusztus 18-án éjjel kezdik felrakni a kocsikra. Ehhez idén 670 ezer szál dália érkezett hűtőkamionokon Hollandiából.

A virágkocsikat önkéntesek és diákszövetkezeti tagok díszítik egy hatalmas hangárban. A virágok fejét speciálisan erre a célra készített szögekkel tűzik rá a hungarocellre, nagy precizitással.

Egy-egy kocsira átlagosan 40-120 ezer virág kerül, a hangárban hatalmas a nyüzsgés.

Készül a virágdíszítés

Ottjártunkkor, augusztus 19-én délután az idén 60 éves debreceni állatkertet ünneplő virágkocsin még csupaszon állt a 4 méter magas és 13 méter hosszú bengáli tigris. Külső szemlélőként hihetetlennek tűnt, hogy ez másnapra elkészülhet, de 20-án már teljes fényében pompázott hatalmas virágfelületével. Ugyanez mondható el A kultúra összeköt elnevezésű kocsiról is. Ez csak megfeszített és összehangolt munkával jöhetett létre. 

Az alábbi képen Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsija látható, szintén félkész állapotban, a háttérben a narancssárga tigris virágok nélkül.

Ez pedig A kultúra összeköt nevű virágkocsi:

És íme a tigris teljes pompájában: 

Hosszú menet lesz

Augusztus 20-án a virágkarneváli felvonuláson 16 kocsi vonult végig a Szent Anna utcától a Nagyerdőig. Szemet gyönyörködtető látványt nyújtott a sok virágba öltözött kreáció, még a virágok illatát is érezni lehetett. A kocsikat 30 művészeti csoport kísérte.

A 4 kilométer hosszú útvonalon rengeteg ember gyűlt össze, akiket a nagy hőség sem tántorított el a karneválozástól. Az út mentén nyolc tribünt állítottak fel, ezekre jegyet kellett váltani. A tribünöknél tánccsoportok előadásait láttuk: a magyar csapatokon kívül érkeztek a világ minden tájáról, például Szenegálból és Törökországból is. A táncművészeknek – akik között gyerekek és idősek is akadtak – komoly erőnlétre lehetett szükségük, hogy végigjárják a 4 kilométeres utat, közben pedig tribünönként egyszer, azaz összesen nyolcszor ugyanazzal a lelkesedéssel előadják a produkcióikat. 

A Napba öltözött asszony nevű kocsi közelről (Fotó: C. Kiss Ilona)

Egy kis ízelítő a sokszínű produkciókból, amelyeket különböző nemzetiségű és korú művészek adtak elő, sokféle stílusban:

Na de utána?

A Debreceni Virágkarnevál már rég nem egy napról szól csupán, egész karneváli hétté nőtte ki magát. A színes programok már augusztus 14-én elkezdődnek, van például 3D épületvetítés a Nagytemplomnál, Fények éjszakái program a Tündérkertben, Food Truck Show a Kossuth téren, Cseh sörkert és Galiba Gyermekfesztivál a Nagyerdőnél, sakkterasz, illetve komoly- és könnyűzenei koncertek városszerte több helyszínen is. Debrecen ilyenkor valóban egy nagy hömpölygő ünnepi fesztivállá változik.

A virágkocsik közül öt a karnevál után Erdélybe látogat, de előtte még megmutatják magukat 20-án este is a Karneváléjen, a Nagyerdei stadionban rendezett hatalmas show-n, ahol fellép a felvonuláson is részt vevő közel 2000 táncos, illetve ismert énekesek, zenekarok is. Idén a HoneyBeast kezdett, majd a táncosok mellett A Dal című műsor fellépői szórakoztatták a nézőközönséget a telt házas stadionban. A sztárvendég Alexander Rybak belorusz származású norvég hegedűművész, énekes és zeneszerző volt, aki 2009-ben megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált.

Karneváléj, fotó: C. Kiss Ilona

Jó, jó, de mi lesz a virágkocsikkal?

A kocsikat az ünnepségek után visszaszállítják a hangárba, ahol díszítették őket. Ott van olyan meleg, hogy a virágok gyorsan megszáradnak. Ezután kiszedik belőlük a szögeket (amiket a következő évben újra felhasználnak), a virágokat pedig komposztálják. Amit lehet, újrahasznosítanak.

Impressziók és kikapcsolódás Debrecenben

A Debreceni Karnevál lenyűgöző, de a város akkor is jó hely, amikor nyugodtabb képet mutat. Remek kikapcsolódást nyújthat végigsétálni a belváros utcáin, megcsodálni a főteret, a monumentális Nagytemplomot, a Déry Múzeumot, végigmenni a hangulatos házakkal szegélyezett Nagyerdei körúton, járni egyet a Nagyerdőben, csobbanni vagy csúszdázni az Aquaticumban.

Fotó: C. Kiss Ilona

Ha kultúrára vágyunk, jó választás lehet a Modern és Kortárs Művészeti Központ, azaz a MODEM, ahol jelenleg az Impressziók című kiállítás látható: Monet, Degas, Cézanne, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso, Warhol és Francis Bacon műveit hozták el a Johannesburgi Művészeti Galéria gyűjteményéből. A festők leghíresebb alkotásait jól ismerjük, de ezeket a műveket aligha: a művészek új arcát ismerhetjük meg a kiállításon, ami szeptember 23-ig még megtekinthető. Gondoltad volna például, hogy ez itt balra egy Van Gogh kép? Ha nem, akkor tudd, hogy az. És hogy még meg is nézheted. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top