20 fokkal lett hidegebb egy hét alatt – kiderült, meddig tart az ítéletidő

F.C. | 2024. Szeptember 15.
Napokon belül sokkal kellemesebb, barátságosabb időben lesz részünk.

Markáns évszakváltás ment végbe egy hét alatt. Múlt hétvégén még 30 fok fölötti maximumokat mérhettünk, ám egy hét leforgása alatt november elejének megfelelő hőmérséklet váltotta a szeptemberi nyarat. Napok alatt 20 fokkal esett vissza a hőmérséklet, pénteken már csak 11-13 fok körül alakult a csúcshőmérséklet. Az Időkép előrejelzése szerint azonban pár nap múlva visszatér a jó idő, sőt a hét közepére már a 25 fokot is elérhetjük.

A Boris névre keresztelt mediterrán ciklon még hétfőn is sokfelé okoz kiadós csapadékot, viharos szelet és hűvös időt, így egyes helyeken 15 fok alatt marad a csúcshőmérséklet. Kedden azonban már melegebb, szárazabb légtömegek váltják Borist, így ezen a napon már országszerte kisüt több-kevesebb időre a nap, és a hőmérséklet már 20 fok fölé kúszik. A hét közepétől visszatér a többórás napsütés és a hőmérséklet is emelkedni kezd, a hét második felében már 20-25 fok körüli csúcshőmérséklet várható.

Amúgy a hirtelen jött hideg, esős idő megzavarta a fecskék vonulását: idegesen repkednek menedéket keresve. Sok helyen látni, hogy házfalakon, résekben, garázsokban próbálják átvészelni a hideget, ami megállásra kényszerítette őket.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version