15 hideglelős, friss horrorfilm, amivel vérben ázott lélekkel készülhetsz halloweenre

TóCsa | 2024. Október 10.
Itt a spooktober, azaz a hónap, ami a mókás rémisztgetés jegyében telik. Ennek fontos része a horrorfilmezés is. A régi kedvencek és klasszikusok mellé a műfaj új(abb) minőségi darabjaiból szemezgettünk, szigorúan az elmúlt két évből, és azt is elmondjuk, hol találod meg őket. Rettegésre fel!

Anyai szeretet a halálon is túl

Film: Birth/Rebirth

Ahol megtalálod: SkyShowtime

Mi történik, ha egy Frankenstein doktor képzelgéseivel megáldott, a halált legyőzni akaró, kissé őrült tudós találkozik egy gyermekét frissen elvesztett édesanyával, akinek soha többé nem lehet gyereke? Összeállnak, hogy együtt keltsék életre a kislányt. A film nem az ijesztgetős horrorok rajongóinak való, inkább az anyai ösztönök sötétebb oldalát és önzését vizsgálja lassú kíméletlenséggel, és ahová tart az minden, csak nem megnyugtató.

Előzetesért katt ide!

Testcserés rémület

Film: Ami belül van

Ahol megtalálod: Netflix

Ami belül van

A testcserés ötletre általában vígjátékokat szoktak építeni, nem pedig horrorokat, épp ezért izgalmas az Ami belül van kiindulópontja. Régi barátok találkoznak egy esküvőt megelőző bulin, ahol az egyikük előáll egy munkahelyéről kölcsönvett, kísérleti masinával. A gép képes kicserélni azok testét, akik csatlakoznak hozzá. Mi lenne, ha a barátok testet cserélnének, és az lenne a játék lényege, hogy ki kell találni, ki kinek a testébe került?

Ez eddig móka és kacagás, de mi van akkor, ha a játék közben valakik az életüket vesztik, és hirtelen két lélek a saját teste nélkül marad? Itt válik igazán izgalmassá az Ami belül van, ami a játékosságával tűnik ki a mezőnyből, lévén a nézőknek végig nagyon figyelnie kell, hogy tudja, ki kinek a testében tanyázik éppen.

Előzetesért katt ide!

Szeresd a testem, bébi!

A film: A szer

Ahol megnézheted: a mozikban

Álmodtál valaha önmagad jobb változatáról? Fiatalabb, gyönyörűbb, tökéletesebb…

Így kezdődik a reklámszöveg, amire ráharap a műsorából kirúgott ötvenes színésznő, Elizabeth Sparkle, akinek az egóját vérig sérti, hogy le akarják cserélni egy fiatalabbra. A szerben megteremti saját maga fiatal és tökéletes verzióját, hogy végül önmaga legnagyobb ellenségévé váljon. A Demi Moore és Margaret Qualley főszereplésével készült testhorror a társadalom örök fiatalságkultuszának állít (nagyon) görbe tükröt, és annak, hogy mi mindenre vagyunk képesek azért, hogy szebbnek lássanak minket. Gyenge gyomrú nézők azért jól gondolják meg a dolgot, ugyanis, ha undorítóságról van szó, A szer minden létező határt átlép. De közben vicces. Nagyon vicces.

Előzetesért katt ide!

Jó a vendég a háznál

A film: Szádra ne vedd

Ahol megnézheted: a mozikban

Szádra ne vedd

Veled is előfordult már, hogy kellemetlen helyzetbe sodortad magad, csak mert túlzottan illemtudó voltál? Illemből nem szóltál a másiknak, hogy túllépett egy határt? A Szádra ne vedd eredeti, skandináv változata (nálunk A látogatás címen futott) ebből a jelenségből faragott bizarr horrorfilmet, és most elkészült az amerikai/angol verzió. Itt egy amerikai család megy el látogatóba az angol famíliához, akik egy hosszú hétvégére meginvitálják őket annak ellenére, hogy alig ismerik egymást, csak egy nyaraláson találkoztak.

A szívélyes vendéglátásba azonban időnként otromba és furcsa pillanatok is be-bekúsznak, ám jó vendégekként inkább senki sem szól. Csakhogy a helyzet eldurvul… James McAvoy lubickol az ultramacsó, folyton okoskodó ház urának szerepében, és bár ez a verzió jócskán visszavesz az eredeti koromsötétségéből, így sem egy fáklyásmenet végignézni.

Előzetesért katt ide!

A nagy rejtélyfilm

A film: Caddo Lake

Ahol megtalálod: Max (október 11-től)

Caddo Lake

A Caddo Lake nem annyira vegytiszta horror, inkább a műfaj határán egyensúlyozó rejtélyfilm, ahol minden egy misztikus történés és egy jókora történetbéli csavar körül forog. Nem csoda, hogy a film producere a filmes csavarok specialistája, M. Night Shyamalan (Idő, Hatodik érzék…) volt. A Caddo Lake-et úgy jó nézni, ha a lehető legkevesebbet tudod róla, ezért itt kizárólag a kiindulópontot árulom el. Egy családi veszekedés után egy kislány eltűnik az erősen mocsarasodó tóban, és a keresése közben különös, megmagyarázhatatlan jelenségek ütik fel a fejüket. A Caddo Lake az a fajta film, ami nem ér véget a játékidejével: sokat fogsz gondolni rá utána.

Előzetesért katt ide!

Mindent a sztárságért

A film: Pearl

Ahol megnézheted: SkyShowtime és Netflix

Bár a Pearl egy trilógia középső darabja, sem a trilógiát nyitó X-et, sem a folytatásnak számító Maxxxine-t nem kell ismerni hozzá, önállóan is tökéletesen megállja a helyét. 1918-ban egy fiatal lány, Pearl egy szebb, eseménydúsabb életről álmodik annál, amit a szülei Isten háta mögött farmja kínál neki. A szép színésznők csillogása vonzza, és amikor a környéken meghallgatást tartanak, a fejébe veszi, hogy megméretteti magát. Azonban, ha az álmok találkoznak a valósággal, annak nem mindig lesz jó vége.

A Pearl egy fokozatosan megbomló elméjű lány története egy bravúros, hátborzongató alakítással (Mia Goth) a középpontjában, néhány komikusan rémisztő, egészen bravúros jelenettel, és minden idők egyik legjobb horrorfilmes nagymonológjával.

Előzetesért katt ide!

A nagy AirBnb para

A film: Barbár

Ahol megnézheted: Netflix

A Barbár a hazai streaming-oldalak nagy vándora, ugyanis a megjelenése óta volt már a Disney+-on, a Prime Videon és most épp a Netflixen lehet elcsípni. A film arra a sokunk fejében megbúvó bizalmatlanságra épít, ami időről időre eszünkbe jut, ha egy AirBnb-ben szállunk meg. Valóban megbízhatunk a tulajban? Nincs bekamerázva a zuhanyzó? Tutira nem tör ránk egy késsel az éjszaka közepén?

A Barbárban az éjszaka megérkező főhősnő azzal a kellemetlen helyzettel szembesül, hogy ugyanarra az időpontra valakinek már kiadták a házát. Kint zuhog az eső, egy konferencia miatt a város összes szállodája teli van… Az amúgy jóképű srác behívja őt. Merjen bemenni? Ne merjen? Ez a horror teli van meglepetésekkel, az pedig különösen érdekes, hogy a félidejében gyakorlatilag újraindul, hogy aztán mégis visszataláljon oda, ahol elhagytuk a sztorit.

Előzetesért katt ide!

Damien előtt

A film: Az első ómen

Ahol megnézheted: Disney+

Az első ómen

Idén el voltunk kényeztetve apácás horrorokkal a mozikban. A Szeplőtlen sajnos még nem elérhető streamingen, viszont Az első ómen már igen. Elsőre nem tűnt túl jó ötletnek előzményfilmet forgatni az 1976-os horror-klasszikushoz, ám Az első ómen alaposan rám cáfolt. A főhős egy fiatal amerikai apáca, aki Rómába megy folytatni Isten szolgálatát, ám a beilleszkedése közben egy borzalmas és sötét összeesküvésre bukkan rá, mely során veszélybe kerül az élete.

Az első ómen ugyan logikailag kikezdhető módon kapcsolódik a Gregory Peck-filmhez, mégis van annyira lázálomszerű és elegánsan rémisztő, hogy kellemes horrorélményt nyújtson. A főszerepet játszó Nell Tiger Free pedig az év egyik nagy felfedezettje.

Előzetesért katt ide!

Ha eleged van az influenszerekből

A film: Deadstream: Kísértetjárás

Ahol megnézheted: Scream

Deadstream: Kísértetjárás

Shawn az a fajta pofátlan influenszer, aki folyamatosan feszegeti a közösségi média határait. Egy botránya után egy merész videóval próbál visszatérni. Az éjszaka közepén tök egyedül bemegy egy kísértetházként elhíresült helyre, amit előtte jól bekameráz, és a nagy mutatványt élőben közvetíti a követőinek, akik instruálhatják is őt odabent. De mi van, ha az állítólagos kísértetházat valódi kísértetek lakják?

A Deadstream: Kísértetjárás egyértelműen fricska a social media legirritálóbb alakjai felé, hiszen Shawn annyira exhibicionista és nagy arcú figura, hogy az a ritka helyzet áll elő, amikor

nézőként inkább a kísérteteknek szurkolunk.

Legszívesebben a férfi minden egyes gyötrelmes pillanatát állva tapsoltam volna meg, de ettől még be kell ismerni: a film olykor valóban félelmetes tud lenni.

Előzetesért katt ide!

Megint jönnek, gonoszkodnak…

A film: Gonosz halott: Az ébredés

Ahol megnézheted: Netflix, Max

A nyolcvanas évek óta rövidebb-hosszabb kihagyásokkal futó Gonosz halott-franchise-t mindig is az tette megunhatatlanná, ahogy az élők testét megszálló démonok valósággal gúnyt űznek az életből és az emberi testből, és számukra semmi (és senki) se szent. Ezúttal erdei házikót csak a bevezetőben kapunk, a helyszín egy nagyváros tömbháza, benne sok-sok lakással, a démon pedig először egy édesanyát száll meg, aki a saját gyerekeire támad rá.

Az új film kellően vad, időnként meglepően kegyetlen, ráadásul humora is van. Lehet, hogy már sosem látunk olyan jó Gonosz halott-filmet, mint ami a nyolcvanas években készült, de horror-fanatikusoknak ez még így is ajándék.

Előzetesért katt ide!

Mindenki őt akarja

A film: Vincentnek meg kell halnia

Ahol megnézheted: Scream

Létezik a magyarban egy mondás, miszerint valakinek „pofoznivaló feje van”. Nos, a filmbéli Vincenttel tényleg lehet valami, mert az emberek csak ránéznek, és látszólag minden ok nélkül nekitámadnak. És nem állnak meg egy pofonnál.

Az első támadás még a munkahelyen történik, aztán már az utcán, és Vincent azon kapja magát, hogy életveszélyben van. Egyszerűen ilyen zsigeri reakciót vált ki az emberekből. A francia film ügyesen egyensúlyoz a helyzet rémisztő mivolta és abszurditása között: amikor Vincentet kisgyerekek támadják meg, vagy amikor a kiömlött csatornalében kell küzdenie az életéért, az egyszerre tragikus és vicces. És még szerelmi szál is van.

Előzetesért katt ide!

A gyilkosságnál is rosszabb?

A film: Vörös szobák

Ahol megnézheted: Max

Vörös szobák

Vér, kísértetek és démonok nélkül is létezhet igazi horror? Még szép! A Vörös szobákban senkit sem látunk meghalni, nincsenek szörnyek vagy túlvilági entitások, mégis olyan hatással van rád, mintha alámerülnél a pokol legmélyebb bugyraiba. A kanadai film hőse a rejtélyes Kelly-Anne, aki a maga jéghideg szépségével feltűnő jelenség, és akit valamiért megszállottan érdekel egy sorozatgyilkos, Ludovic Chevalier nagy médiaérdeklődés által kísért tárgyalása. Annyira, hogy hajnalonként kint alszik az utcán, csakhogy biztosan legyen ülőhelye a bíróságon.

A Vörös szobák a megszállott sorozatgyilkos-rajongó hacker/modell elméjébe nyújt rémisztő és sokkoló betekintést, aki azokért az adrenalinfröccsökért él, amiket csak egészen különös és perverz tettek közben kaphat. Ez a film garantáltan beléd issza magát.

Előzetesért katt ide!

Menjünk csapatépítőre, jó buli lesz!

A film: Csapatépítés

Ahol megnézheted: Netflix

Vannak napok, amikor nem szeretnénk igazán megrémülni, csak azt akarjuk, hogy egy idióta maszkot viselő, közel sebezhetetlen gyilkos egymás után hentelje az útjába kerülő ostobábbnál ostobább embereket. Ennek a kategóriának az iskolafilmje a svéd Csapatépítés, ami a sokak által okkal gyűlölt csapatépítő tréningek világát helyezi a gyilkos tombolásának középpontjába. A kollégák klikkesednek az erdei házakban, szóval könnyű prédát jelentenek a kabalamaszkot öltő elkövetőnek, aki egészen változatos módon teszi el őket láb alól. Kicsit vicces, kellően véres és ideálisan könnyed: a Csapatépítés felejthető, mégis jóféle horror-mókázás.

Előzetesért katt ide!

Néma kergetőzés

A film: Nincs, aki megmentsen

Ahol megnézheted: Disney+

Nincs aki megmentsen

Bár a Hang nélkül már rárepült a „csendes, sikoltozásmentes horrorfilm” címkéjére, ezt valójában a Nincs, aki megmentsen érdemelte ki. A film főhősének, Brynn-nek (Kaitlyn Dever) jó oka van arra, hogy meg se szólaljon: tök egyedül él egy civilizációtól távol eső masszív házban. Így amikor megjelennek a fények, és az idegen invázió lényei betoppannak hozzá, tényleg csak magára számíthat: nincs senki, aki megmentse.

A szótlan mozi tényleg igazi túlélőhorror: Brynn megpróbálja átvészelni valahogy az inváziót, és nem túl jók az esélyei. Formai bravúrként egészen kiváló, de amúgy is egy szórakoztató akció-horror a Nincs, aki megmentsen.

Előzetesért katt ide!

Robobaba bekattan

A film: M3GAN

Ahol megnézheted: Netflix

A horror zsáner sajátos alműfaját adják azok a filmek, amikben gyerekjátékok fordulnak a gyerekek, illetve családjuk ellen. A leghíresebb gonosz gyerekjáték egyértelműen Chucky, de ide sorolhatjuk Annabelle-t és persze az Öt éjjel Freddy pizzázójában figuráit is. A M3GAN-ban egy szüleit elveszítő kislánynak adnak ajándékba egy mesterséges intelligenciával működő játékbabát, aki azonban egészen sajátosan értelmezi a lány megvédését, ami csúnya, bizarr halálesetekhez vezet. A M3GAN nem találja fel újra a gyilkos gyerekjáték formulát, de kellően pörgős és gonosz ahhoz, hogy jóféle spooktoberi szórakozás legyen.

Előzetesért katt ide!

Ezekre még érdemes lesz odafigyelni

Mosolyogj 2

Ahol megnézheted: október 17-től a mozikban

Az első Mosolyogj már bizonyította, hogy a mosoly nem feltétlenül a barátság jele. Ha hihetünk a rendezőnek, a folytatásban nem akarta az első epizódot lemásolni, és új irányba vitte a horrort. Ez már abból is látszik, hogy a hősnőnk egy menő popsztár lett, akire amúgy is rengetegen mosolyognak a mindennapjai során. Csakhogy ezek a mosolyok most átalakulnak és veszélyt jelentenek…

Előzetesért katt ide!

Nő a reflektorfényben

Ahol megnézheted: október 18-tól a Netflixen

A Tökéletes hangból ismert Anna Kendrick rendezői bemutatkozásában egy televíziós randiműsor adja a keretet, ahol Sheryl megismerkedik a jóképű Rodneyval, nem sejtve, hogy a férfi halálos titkot rejteget. Kendrick színésznőként imádnivaló. Reméljük, rendezőként is az lesz.

Előzetesért katt ide!

Exit mobile version