Halloween

Halloween

Halloween dekoráció

halloween tök

Halloween

Minden infó egy helyen Halloween ünnepéről

Halloween ünnepe egy kelta hagyományból ered. Hajdan jellemzően az angolszász országokban ülték meg, október 31 éjjelén, mára azonban világszerte elterjedt a kultusza. A kelták eredetileg Crom Cruach istent, a boszorkányok, druidák és démonok istenét ünnepelték Halloween idején, a kelták évfordulóján, bő termést remélve tőle. A római kor idején a kelta ünnep római hagyományokkal bővült ki, majd Szent Patrik ötödik századi térítő tevékenysége folytán keresztény elemekkel is gazdagodott. Így Írországban október 31. éjszakája a Mindenszentek napja lett (All Hallow's Eve).

Halloween szó óangol eredetű. A hallow "szent, szent ember" szó és az even, "rég. este" szó összetételéből származik.

Az égő gyertyát rejtő töklámpás Halloween szimbóluma. A kibelezett sütőtök hajdanán az aratási idény jelképe volt, először az Egyesült Államokban tették meg a Halloween jelképének, mivel Írországban még takarmányrépát használtak erre a célra. A kivájt töklámpást angolul Jack O'Lanternnek, azaz Lámpás Jack-nek, vagy carved pumpkinnak nevezik. 

Az USÁ-ban Halloween idején a gyerekek bekopogtatnak a környékbeli házakba, majd a "Trick or treat!" (Csokit vagy csalunk!) csatakiáltást hallatják. Ilyenkor édességet kapnak, bár elvileg választható az elzavarás opció is. Olyasmi ez, mint nálunk betlehemezéskor a "ha nem adnak szalonnát, kivágom a gerendát" játékos fenyegetése.