nlc.hu
Otthon

A megunt töklámpás nem az erdőbe való

Halloween után: nagyon vigyázz, hogy hova dobod ki a töklámpást!

Lehet, hogy a jóindulat vezérel minket, de van, ahol semmi keresnivalója nincs egy megunt töklámpásnak.

Vízkereszt után ellepik az utcát az elszáradt karácsonyfák, de szerencsére a legtöbb helyen szervezett módon el is szállítják ezeket az ünnepek után. De mi a helyzet a töklámpásokkal? Hova tegyük a kifaragott tököket, ha nem akarjuk, vagy nem is tudjuk valamilyen módon felhasználni ezeket, hova lehet kidobni a jobb napokat is látott halloweeni díszeket?

A közösségi oldalakon találkozhatunk olyan tanáccsal, hogy a megunt tököket vigyük ki a vadállatoknak tápláléknak, de a Duna-Ipoly Nemzeti Park szerint ez nem jó ötlet, és nemcsak azért, mert a bomló, rothadó tök nem szép látvány egy erdei séta közben.

Mint írják, a takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek, és a vadállatok egy része – például a mindenevő vaddisznók – ugyan elfogyasztják, de más fajok megbetegedhetnek tőle.

A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, melyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak

– emelték ki posztjukban.

Tökök az erdőben

Fotó: Getty Images

Az egyik állatcsoport, amiket különösen veszélyeztetnek a kimustrált tökök, a sünöké. Ahogyan a medvék, a téli álom előtt a sünök is igyekeznek felhízni, hogy túléljék az elkövetkezendő hónapokat, és bár elsősorban rovarevők, nem vetnek meg egyéb táplálékot sem. A sütőtöktől azonban hasmenésük lehet, ami kiszáradáshoz vezethet, ráadásul emiatt nem tudnak majd elég súlyt felszedni, ami számukra végzetes is lehet.

„Bár a húsos, rostos gyümölcsök és zöldségek nem mérgezők a sünök számára, gyomorpanaszokat okozhatnak, mivel nem tudnak egyszerre nagyobb mennyiséget elfogyasztani ezekből. Az évnek ebben a szakában nem engedhetik meg maguknak, hogy megbetegedjenek, különben nem élik túl a téli hibernációt” – nyilatkozta Trevor Weeks, egy sussexi vadmentő szervezet munkatársa.

Paul Bunton, a brit Woodland Trust kommunikációs igazgatója szerint azonban más problémát is okozhatnak az erdőben kidobott töklámpások: odavonzzák például a patkányokat, illetve rossz hatással lehetnek a talaj tápanyagösszetételére, az ott élő növények és gombák sem biztos, hogy örülni fognak annak, ha otthagyjuk a tökünket.  

Rohadó halloweeni tök az erdőben

Fotó: Getty Images

De akkor mit kezdjünk vele? Szakértők szerint ha van rá lehetőségünk, akkor a töklámpást komposztáljuk, vagy tegyük az elszállításra váró zöldhulladékba, de arra figyeljünk, hogy gyertya és mécses maradékát természetesen ilyen esetben is a kommunális hulladékgyűjtőbe kell tenni.

Persze, ha úgy ítéljük meg, hogy a tök még fogyasztásra alkalmas, vagyis hűvös helyen volt, nem indult bomlásnak és nem volt benne gyertya, mécses vagy egyéb dísz, akkor készíthetünk is belőle valamilyen ételt, illetve lefagyasztva elrakhatjuk későbbre is.

A sütőtök olcsó, tápláló és sokoldalú élelmiszerforrás

– hangsúlyozta Ellen Rutherford, a Hubbub környezetvédelmi alapítvány munkatársa.

„Az emberek talán könnyebben kidobják a faragott tököket, különösen, ha egyébként is sok energiát fordítottak az ünnepi készülődésre, például a jelmezkészítésre. Mi arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nem kell kapkodni, akár az ünnep másnapján is felhasználhatjuk a kifaragott tököt, feltéve, hogy az illata alapján frissnek tűnik és még nem puhult meg” – tette hozzá Aoife Allen, a Hubbub igazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top