nlc.hu
Életmód

A kék vödör jelentése halloweenkor

Fontos jelentést hordoz, ha kék vödröt visz a gyerek halloweenkor

A megszokott narancssárga helyett Amerikában más színű vödrökkel járják a házakat az autista és az ételallergiás gyerekek.

Halloween estéjén várhatóan elárasztják az utcákat a vámpírnak, szellemnek és zombinak öltözött gyerekek, akik házról házra járva vödörbe, kosárba vagy zacskóba gyűjtik az édességeket. Miközben a jelmezesek hagyományosan narancssárga vödröt visznek magukkal, az Egyesült Államokban az utóbbi években megjelentek a kék színű vödrök, amelyek különleges jelentéssel bírnak.

Trend lett az anya ötletéből

A halloweeni kék vödör trendje 2018-ban indult Amerikában. Egy édesanya, Alicia Plumer kiposztolt egy fotót, és azt kérte az emberektől, hogy legyenek kedvesek a fiával, aki szintén elindult a „csokit vagy csalunk” túrára.

„Ha látsz valakit, aki felnőttnek tűnik, és jelmezbe öltözve ez a kék vödör van nála, ő a mi fiunk! A neve BJ és autista. Bár a teste egy 21 évesé, imádja a halloweent – írta az anya a Facebookon. – Kérlek, segítsetek nekünk, hogy megmaradjon a lelkesedése és boldog legyen. Ha meglátjátok a kék vödröt, adjatok neki egy cukorkát! Szóljatok a többieknek is! Ezek az értékes emberek nem »túl nagyok« ahhoz, hogy ők is azt mondhassák, »csokit vagy csalunk«” – tette hozzá az anyuka.

Egy apa és lánya jelmezben és kék vödörrel sétál halloweenkor

Ha kék vödröt látunk halloweenkor, gondoljunk arra, hogy autista lehet a gyerek (Fotó: Getty Images)

Ez az egyszerű jel, a kék vödör idővel túlnőtt az édesanya ötletén: arra hívta fel a felnőttek figyelmét, hogy az édességet gyűjtő, halloween-jelmezbe bújt fiatal talán neurodiverzitással, idegrendszeri sokszínűséggel él. A kezdeményezés odáig jutott, hogy a Target nevű üzletlánc – az amerikai Nemzeti Autizmus Szövetséggel együttműködve – kék színű vödröket is árul halloween előtt.

Sőt, a trend évről évre erősebbé vált, és már újabb színek is megjelentek: kékeszöld vödörrel például az ételallergiás gyerekek gyűjtik a finomságokat.

Színes halloween-vödrök

Kék: autizmussal élő gyerek.

Kékeszöld: a kék mellett ez a legelterjedtebb alternatív szín, azt jelzi, hogy a gyerek ételallergiás, ezért neki allergénmentes édességet adjunk, különös tekintettel a földimogyoróra.

Lila: epilepsziás a gyerek.

Rózsaszín: a mellrákra hívja fel a figyelmet, és azt jelenti, hogy a családban vagy az ismerettségi körben van olyan személy, aki túlélő vagy éppen kezelés alatt áll.

Könnyebbé teszi a helyzetet

A szülők egy része úgy gondolja, hogy a kék vödör segíthet abban, hogy a gyerekükkel kedvesebben bánjanak a felnőttek halloween éjszakáján. Különösen akkor, ha a gyerek súlyosabban érintett, nem beszél vagy nem tudja azt mondani, hogy „csokit vagy csalunk”, illetve „köszönöm”, amikor valaki édességet dob a vödörbe.

Olyankor is hasznos lehet az egyezményes jel, ha egy idősebb gyerek a korához képest alacsonyabb kognitív szinten van, esetleg nem tud szemkontaktust teremteni, miközben ahogy mindenki más, ők is szeretnék élvezni a halloweennel járó mókát. A kék vödör a neurodivergens gyerekek szüleinek is megkönnyíti a dolgát, hiszen nem könnyű minden egyes háznál elmagyarázni, hogy a gyerekük egy kicsit más, mint a többi.

Ahogy egyre többen megismerik a kék vödör jelentését, a felnőtteknek lehetőségük nyílik arra, hogy megértéssel és kedvesen fogadják az autista gyerekeket. Például ahelyett, hogy arra várnának, hogy a gyerek elmondja, „csokit vagy csalunk”, egyszerűen csak köszönhetünk neki, megdicsérhetjük a jelmezét és boldog halloweent kívánhatunk neki.

Nem mindenki támogatja

De nem mindenki tartja jó ötletnek a kék vödröket. Jen Malia gyermekkönyvíró, három autista gyerek édesanyja, a Fast Companynak azt mondta, hogy szerinte a kék vödrös trend problémás. Úgy véli, „nincs ok arra, hogy az autista gyerekeket elkülönítsék a többi halloweenező gyerektől”. Ezért az ő gyerekei idén is a megszokott narancssárga vödörrel indulnak útnak, ahogy az elmúlt években is. Ők a legtöbbször el tudják mondani, hogy „csokit vagy csalunk”, bár édesanyjuk szerint még soha senki tartotta vissza az édességet, ha mégsem így történt.

„Ha egy félénk gyerek jönne az ajtómhoz, és nem mondaná, hogy »csokit vagy csalunk”, ugyanúgy bánnék vele, mint a többi gyerekkel, és adnék neki édességet” – mondja Malia, aki szerint más felnőtteknek is követniük kellene a példáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top