nlc.hu
Életmód

Töklámpásokat rongáló pap

Szétrúgta a kiállított töklámpásokat egy cseh pap, mert szerinte ezek a sátánizmus jelképei

Beismerte tettét és meg is indokolta.
töklámpás

Megrongálta valaki a gyerekek által kifaragott halloweeni tököket, amiket a csehországi Kurdějov község parkjában állítottak ki – írja az Új Szó. A falu lakosai a helyi plébánost gyanúsították meg azzal, hogy szétrúgta a töklámpásokat, mivel azokat a templom melletti parkban helyezték el.

A pap végül beismerte tettét, mindent bevallott a polgármesternek küldött levelében. Mint kiderült, nem szimpatizál a halloweennel, mert szerinte csupán a mindenszentek ünnepe elfogadható. Azzal indokolta a vandalizmust, hogy – állítása szerint – a halloweeni tökök a sátáni ünnep és a gonoszság szimbólumai. “A rám bízott gyermekek és lelkek védelmezőjeként cselekedtem” – fűzte hozzá.

Korábban már írtunk hosszabban a két ünnepnapról, amit sokan összemosnak. A katolikus egyház mindenszentek ünnepén, november 1-jén azokat a megdicsőült, azaz mennybe jutott és szentté vált lelkeket ünnepli, akikről – nagy számuk miatt – a katolikus naptár név szerint nem emlékezhet meg. A halloween nem felcserélhető a mindenszentekkel. A halloween egy kelta hagyományból ered, hajdan jellemzően az angolszász országokban ülték meg október 31. éjjelén. A kelták eredetileg Crom Cruach istent, a boszorkányok, druidák és démonok istenét ünnepelték halloween idején, a kelták évfordulóján, bő termést remélve tőle. Manapság ezen az ünnepen leginkább a gyerekek “csokit vagy csalunk” játéka, valamint kísérteties beöltözős bulik a jellemzőek, amik egyre inkább elterjednek világszerte.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top