nlc.hu
Trend

Veszélyt jelenthet a vadállatokra a sok faragott tök

Veszélyt jelenthet a vadállatokra a sok faragott tök

A Duna-Ipoly Nemzeti Park közleményben figyelmeztette azokat, akik jó ötletnek gondolják, hogy az erdőben szabaduljanak meg a faragott takarmánytököktől, ez ugyanis komoly veszélyt jelenthet a vadállományra.

Ahogy nálunk is egyre népszerűbb a Halloween, úgy tűnnek fel egyre több hazai családban a faragott tökök, ám az ünnepek után sokak számára nem nyilvánvaló, mit kezdjenek velük. A közösségi médiában kezdett el terjedni egy felhívás, miszerint jó ötlet táplálékként odaadni azokat a vadállatoknak. A Duna-Ipoly Nemzeti Park erre reagált a közleményével – írja a Tények.

Halloweeni tökök

Faragott tökök az erdőben (fotó: Pixabay)

A szakemberek szerint a takarmánytök jelenléte nem természetes az erdőkön és mezőkön, és ugyan bizonyos vadállatok – például a vaddisznók – biztosan elfogyasztanák, de más fajok megbetegedhetnek tőle.

A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, melyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak.

Szerintük sokkal célravezetőbb a kertben komposztálni a megmaradt tököket, esetleg az elszállításra váró zöldhulladék közé dobni. Ekkor azonban ki kell kaparni belőle a mécsesek maradékát, az ugyanis a kommunális hulladékba tartozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top