nlc.hu
Gasztro

Ezek 2023 legtrendibb halloweeni ételei

Szemgolyót vacsorára? Ezek 2023 legtrendibb halloweeni ételei

Tökre unod már a tököt? Megterveztünk egy alternatív halloweeni menüt, ami igazán trendinek számít.

Egyetlen Halloween-parti sem lehet teljes jelmezek és válogatottan hátborzongató, véres ételek nélkül. Az ünnep közeledtével a Google Trends megjelentette éves Halloween Frightgeist online portálját, amely a legnépszerűbb szezonális Google-keresések összefoglalását tartalmazza. Bár a Frightgeist webhely nagy része a legnépszerűbb jelmezekre összpontosít, a Google lekérdezéseiben nem volt hiány halloweeni ételötletekre és koktélreceptekre vonatkozóan sem.

Minden, ami „kísérteties”

A legnépszerűbb halloweeni ételek a Google szerint most nem “szellemesek“, hanem azok, melyek inkább „kísértetiesek”: „kísérteties tésztasaláta”, „kísérteties fahéjas tekercs”, „kísérteties margarita”. De mitől olyan kísértetiesek ezek az ételek? A válasz valószínűleg a szokatlan szín. Egy átlagos tésztasaláta bézses színű, a halloweeni pedig egész egyszerűen fekete, esetleg lila. A „kísérteties fahéjas tekercsek” kifejezésre keresve olyan recepteket is találhatunk, amelyek úgy néznek ki, mint a belek.

halloweeni bólé szemgolyóval

Fotó: Getty Images

Még ha a névben nem szerepel a kísérteties, vagyis a „spooky” szó, az emberek előszeretettel keresnek rá a „licsi szemgolyó” vagy a „véres golyó” kifejezésekre, melyek az idei év legtrendibb halloweeni ételei. Jobban belegondolva nagymamám paradicsomos gombóca is az lehetne, egyszerűen csak el kell hagyni a paradicsom és a gombóc szót, és kicserélni vérrel és szemgolyóval.

Idén nőtt a „mumifikált” csemegék népszerűsége is. 2022-ben a „múmia hot dog” volt a leggyakrabban használt keresőkifejezés. A pók témájú ételek népszerűsége is nőtt tavaly óta. Miután 2022-ben a felkapott halloween-i ételek között a második helyet szerezte meg, a „Pókhálós taco mártogatós” lett a 2023-as szezon leggyakrabban keresett receptje is. A „perec pókhálók” a negyedik helyen szerepeltek idén a horrorsütik között.

almák halloweenre

Tradicionális almaétel halloweenre. Fotó: Getty Images

Ami a koktélokat illeti, a Zombi koktél kétségtelenül a legnépszerűbb. És hogy miért lett ez a neve? A benne található alkoholoknak köszönhetően az ember úgy fog járni tőle, mint a dülöngélő zombik.

Mindezek alapján akár így is kinézhetne a menü egy halloweeni partihoz:

  • Belépő: Zombi koktél/gyerekeknek paradicsomlé
  • Főétel: Kísérteties tésztasaláta
  • Desszert: Véres szemgolyók

Zombi koktél

Hozzávalók egy pohárhoz: 25 ml sötét rum, 25 ml fehér rum, 50 ml limelé, 150 ml ananászlé, jég, 1 tk grenadin szirup, egy gerezd narancs, koktélcseresznye, mentaszál

Öntsük a rumot és a gyümölcsleveket egy jéggel teli koktél shakerbe, és rázzuk erősen. Öntsük a keveréket egy magas, jéggel teli pohárba, majd lassan öntsük bele a grenadint, hogy színezze az italt. A narancskarikát és a cseresznyét felnyársaljuk egy koktélrúdra. Díszítsük az italt mentaszálakkal.

Kísérteties tésztasaláta

Hozzávalók: Bármilyen tészta; fekete ételfesték, narancssárga kaliforniai paprika, pácolt mozzarella golyó (a szemgolyókhoz), fekete olajbogyó, bármilyen finom öntet, amit szerettek.

A tésztát fekete ételfestékes vízben megfőzzük, ha kihűlt, a hozzávalókat belekeverjük. A paprikából pogácsaszaggatók segítségével készíthetünk vidám formákat a salátához. A fekete olajbogyó és a mozzarella golyók egyvelege szemgolyókra fognak emlékeztetni.

Ez a vegán, gluténmentes változat:

Desszert: Véres csokoládés alma

Hozzávalók 6 személyre: egy tábla fehér csokoládé, 6 ehető cukorka szemgolyó, 6 ehető kés (elhagyható), 1 csomag piros drazsé (vagy málnalé), almák, fa kézműves rudak vagy nyalókapálca.

Helyezzünk fa kézműves rudakat vagy nyalóka pálcikákat az alma magházáig a száránál. Ezután helyezzük a fehér csokoládét egy hőálló üvegtálba, és tegyük egy serpenyőbe egy kis forrásban lévő vízbe. Gyakran keverjük, amíg el nem olvad a csoki, ezután vegyük le a tűzről. Az olvasztott csokoládéba mártsuk az almát, forgassuk meg, hogy teljesen bevonja. Helyezzünk minden almát egy oreo sütire vagy sütőpapírra, és hagyjuk, hogy a csokoládé lecsepegjen és megkeményedjen – ez kb. 20 perc. A piros csokidrazsékat tegyük egy hőálló üvegtálba, tegyük a serpenyőbe, amiben alig forr a víz, majd keverjük addig, amíg el nem olvad. Egy kis kanállal csorgassunk belőle az almára. Hagyjuk állni kb. 10 percig. Díszítsük az almákat szemgolyókkal és ehető késsel. Tálalás előtt hagyjuk az almát szobahőmérsékleten dermedni kb. 20 percig, amíg a csokoládé meg nem szilárdul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top