„20 deka eurót kérek” – A Kőgazdag fiatalok folytatása amatőr színjátszókörnek is rossz

TóCsa | 2024. Október 15.
Senki se kérte, mégis itt van: a Kőgazdag fiatalok folytatást kapott a TV2-től. Az írók most is kitettek magukért, ugyanis a második évad első része hemzsegett a műmájer mondatoktól. Kár, hogy továbbra sem találtak senkit, aki hihetően el tudná mondani őket. Kritika.

Egy vallomással kell kezdenem. Amikor tavaly a Kőgazdag fiatalok (a.k.a. Rich Kids Hungary) első évadának első részéről kritikát írtam, a soraimat azzal fejeztem be, hogy nem látom, hogy hosszú távon honnan lenne a műsornak közönsége. Freak shownak láttam az egészet, ami azzal próbált sokkolni, hogy borzalmas emberek borzalmas mondatokat vágnak egymás fejéhez, közben pedig eszetlenül szórják a pénzt.

Naivan azt gondoltam, hogy mindenkinek bőven elég lesz ebből egy rész ahhoz, hogy utána soha többé ne akarja látni. Csakhogy a későbbi nézettség nem engem igazolt. Lehet, hogy a Kőgazdag fiatalok a magyar kereskedelmi tévézés egyik mélypontja, de ennek ellenére kíváncsiak rá a nézők. Vagy épp ezért.

A white partyk Diddynek is bejöttek… (fotó: TV2)

Ha ilyen egy luxusszületésnap…

Ha netán attól féltél, hogy a műsor egy évad alatt bármit is fejlődött volna, gyorsan megnyugtatlak: a második szezon is ugyanolyan szörnyű, mint az első volt, sőt talán még rosszabb. A nyitó epizódban például képesek voltak egy az egyben lenyúlni az első évad nyitányát, és egy flancolós szülinapi buli köré felhúzni az egészet, ahol a szülinapos valami bicskanyitogató születésnapi ajándékot kér a vendégeitől. Míg az első szezonban a belépés feltétele az volt, hogy minden vendég minimum kétmillió forintot érő ruhában jöjjön, a másodikban a 20. szülinapját ünneplő Aurél – vagy inkább a forgatókönyvírók? – azt találja ki, hogy mindenki saját készítésű ajándékot hozzon: húszezresekből (!!!) készítve.

A teljes epizód gyakorlatilag abból áll, hogy Aurél egy videóüzenetben mindenkit meghív a bulijába, a többiek pedig végig azon agyalnak, hogy mit fognak felvenni, illetve milyen ajándékot visznek, hogy aztán az első rész végére mindenki megérkezzen a bulikába, ahol fontosnak tartják megjegyezni, hogy a résztvevők testi épségére az Ádám Security vigyáz. Ez egy darab kivarrt, kigyúrt figurát jelent, aki áll az ajtó előtt és egy listán csekkolja – láthatóan küzdve az olvasás kínjaival – , hogy az éppen érkezők bemondott neve szerepel-e a táblagépén.

Az Ádám Security még magadtól is megvéd téged (fotó: TV2)

Majdnem minden a régi

Csodálkozva láttam, hogy az első évad szereplői közül többen nem tértek vissza, Herceg Csabiék és Takách Kata nélkül indult a folytatás, új főszereplőből pedig mindössze egyet hoztak be, Tuvic Alexandra barinőjét, Szanyi Vandát, akiről annyit érdemes tudni, hogy luxusban nőtt fel, és

fiatal korom ellenére saját vállalkozásaim vannak, magánegészségüggyel is foglalkozom.

Ugyan elmondja, hogy párkapcsolatban él, és Alexandrától azt is megtudjuk, hogy nem szeret annyira bulizni, a legfontosabb információ róla mégis az, hogy

odahaza van egy idős komornyikja is van, aki tisztára olyan, mint Bruce Wayne Alfredje a Batman-filmekből, csak őt nem Alfrednek, hanem Misi bácsinak hívják.

Misi bácsi még öltözködési tanácsokat is ad a 27 éves lánynak, aki hallgat rá, mert Misi bácsinak mindig, mindenben igaza van. Azt még mindenképp érdemes elmondani a komornyikról, hogy ő az egyetlen valóban tehetséges színész ebben a realityben, aki képes arra, hogy még a legmegjátszottabb jelenetekben is végig természetes maradjon. És esküszöm, sokkal érdekesebb figura, mint bármelyik szereplő a sorozatból, akik egy évadnyi forgatási tapasztalat ide vagy oda, még mindig pocsékabbul és hiteltelenbbül színészkednek, mint az alsónémetröcsögei amatőr színjátszókör lelkes kezdői. Pedig elvileg csak önmagukat kellene alakítaniuk.

Bros before hoes, vagy mi… (fotó: TV2)

Bicskanyitogató mondatok

Van azért egy dolog, ami miatt meg kell dicsérnem a Kőgazdag fiatalok alkotóit.

Bár egy döglött halba több színészi tehetség szorult, mint a szereplőikbe, az írók most is mindent megtettek azért, hogy a lehető legprosztóbb, legdühítőbb, még a világ legbékésebb dadusát is vérengző fenevaddá változtató arcátlan mondatok tömegeit adják a szájukba.

Nem tudom, hogy ezek milyen arányban származnak forgatókönyvből, és hányat találnak ki maguk a szereplők, de az biztos, hogy az első adásra is jutott jó néhány ilyen:

Tisztában vagyok vele, hogy egy olyan országban élünk, ahol a külügyminiszter egy saját magát népszerűsítő videóban azt mondja, hogy ő kizárólag készpénzzel fizet, de ettől még 2024-et írunk, ezért nagyon furcsa, hogy a Kőgazdag fiatalok „sztárjai” mintha nem ismernék a bankkártya vagy a telefonnal fizetés fogalmát. Mindig mindenki húszezresekkel dobálózik, mintha a gazdagságot abban lehetne mérni, hogy ki hány köteg papírpénzt tud villantani,

PSG Ogli, a divatdiktátor (fotó: TV2)

Az új mélypont

A Kőgazdag fiatalok továbbra is képtelen a felépített helyzeteket legalább kicsit természetesen bemutatni, egyszerűen minden pillanatáról ordít a megrendezettség, ahogy az is, hogy a szereplői annyira különböznek egymástól, hogy gyakorlatilag kizárt, hogy a való életben összejárjanak. Az egész nem áll másból, mint műmájer kivagyiságból, ahol mindenki úgy tesz, mintha minden nap aranytömböt tojna a fenekéből, és lazán lefitymálnak egy hétmilliós órát azzal, hogy az igazán menő órák azok, ahol ehhez a heteshez még hozzá lehet tenni egy nullát.

Továbbra sem tudom, ki lehet a Kőgazdag fiatalok célközönsége, mert én még egy emberrel nem találkoztam, aki élvezné a műsort. Ennek ellenére mégis sokan nézik, ami már csak azért is szomorú, mert csupa káros viselkedésmintát tol a nézői arcába

, és olyan figurákat állít be menőknek, akik valójában távol állnak attól. Aurél 340 km/h sebességre képes Audit kap a huszadik szülinapjára, hogy majd száguldozhasson ész nélkül balesetveszélyt jelentve az utakon, PSG Ogli pedig lazán tárgyiasítja a nőket, végig csicskáztatva őket, mintha ez egy elfogadott viselkedésforma lenne egy olyan férfitól, akinek sok pénze van.

A Kőgazdag fiatalok második szezonja tehát semmi újjal nem szolgál. A polgárpukkasztásra szánt mondatai erőtlenül csattannak a padlón, az amatőr színjátszókör jelleg végig rányomja a bélyegét. Nincs jelenleg ennél rosszabb műsor a magyar tévécsatornákon. Valljuk be: azért ezt elérni is teljesítmény.

A Kőgazdag fiatalok hétköznap késő esténként látható a TV2 műsorán.

Exit mobile version