nlc.hu
Szabadidő

Kritika a Kőgazdag fiatalok - Rich Kids Hungary című műsorról

Kőgazdag fiatalok: Ez a műsor azért készült, hogy tiszta szívből gyűlöld

Szinte nincs olyan perce a TV2 Kőgazdag fiatalok – Rich Kids Hungary című műsorának, amiben valamelyik szereplő száját ne hagyná el egy bicskanyitogató mondat. Csakhogy ez a műsor pont azért készült, hogy gyűlöld, amit látsz. Ezt a célját azonban csak részben teljesíti, ugyanis a gyűlöletnél gyorsan erősebbé válik az unalom.

A televíziózásban teljesen mindegy, hogy egy műsort azért néz a néző, mert szereti azt, netán pont azért, mert gyűlöli, amit lát. A lényeg, hogy a látottak érzéseket váltsanak ki belőle, és érezze úgy, hogy mindennap oda akarjon kapcsolni, hogy megkapja az aktuális adagját. A Kőgazdag fiatalok – Rich Kids Hungary meg sem próbál szimpatikussá válni a nézőknek, inkább izomból megy rá arra, hogy a létező legnegatívabb érzéseket hozza elő belőlünk.

A reality szereplőit szándékosan olyan helyzetekben mutatja, hogy szinte képtelenség legyen bármiféle szimpátiát érezni irántuk. Nem akarja őket közelebb hozni hozzánk, sőt pont az a célja, hogy minden pillanatban hangsúlyozza: ezeknek az embereknek szinte semmi köze nincs a valóságunkhoz, ők egy saját valóságot építettek ki maguknak. Ami igazából nem is valóság, mert a tévések segítségével készült.

Kőgazdag fiatalok

A Kőgazdag fiatalok nyolc főszereplője (fotó: TV2)

Átlátszóan megrendezett

A Kőgazdag fiatalok főhősei leginkább karikatúráknak tűnnek. Mintha csak a közösségi oldalak Rich Kids fiókjai elevenedtek volna meg, csak még annál is durvábbak, mint amilyeneknek az Instagramon láttuk őket. Az alkotók még csak tettetni sem próbálják, hogy ennek az egész „realitynek” valójában nem sok köze van a valósághoz, hanem szinte minden, amit látunk a tévés szerkesztők fejéből pattan ki. Önmagában ezzel nem lenne baj, 2023-ban már teljesen evidens a realityk szerkesztettsége, csakhogy itt túlságosan kilóg a lóláb.

Az első rész központi témáját szolgáltatja PSG Ogli, aki a „barátait” (= a műsor többi szereplője) meghívja egy olyan exkluzív házibuliba, ahová csak legalább kétmillió forintot érő öltözetben lehet belépni. A belépésnél egy izomagy biztonsági ember egy tablettel a kezében próbál erőltetetten úgy tenni, mintha tényleg ránézésre meg tudná állapítani, kinek a szerkója ér két millát, miközben a szereplők láthatóan feszengenek a jelenet közben.

Aurél

Aurél, a drága verdák szerelmese (fotó: TV2)

De legalább ennyire megrendezett az a jelenet is, amikor PSG Ogli épp testőrt keres magának, és a menedzsere előáll négy jelölttel, akiket emberünk például fekvőtámaszozással plusz azzal tesztel, hogy vajon fel bírják-e őt vinni a háza lépcsőjén. Az első részben még egy gyorsulási versenyt is láthatunk, de azért a biztonság kedvéért megjegyzik, hogy egy lezárt útszakaszon, a hatóságok engedélyével gyorsulgattak, és lehetőleg senki ne utánozza őket… Az ilyen momentumokról valósággal ordít az izzadtságszagú megrendezettség szaga, csakhogy ezzel pont azzal nem szolgálnak, amiért az ember odakapcsolna egy Kőgazdag fiatalok című műsorra: igazából fogalmunk sincs, hogyan élnek a valóságban a szupergazdag, elkényeztetett kölykök. Csak egy biztos: nem így.

Bicskanyitogató mondatok

Mintha csak kiadták volna parancsba a szereplőknek, hogy lehetőleg minden második mondatuk hallatán meg akarjuk ölni őket. A már fentebb emlegetett PSG Ogli például hosszan ecseteli, hogy szeret köteg pénzekben fürdeni, de időnként aludni is szokott velük, mert tetszik neki a látvány. De hasonlóan szép pillanat az is, amikor A Nagy Ő-ből ismert Metta a bejárónője fejéhez vágja, hogy

Ne borítsd fel a csizmámat, mert szerintem többe került, mint a te féléves fizetésed!

Az ingatlanos Kata kifejti, hogy húszmilliónál olcsóbb autóban ülni olyan, mintha traktorban utazna, a szülei által elkényeztetett Szandi pedig elmondja, hogy aranykanállal a szájában született, és mivel csak a melleire több mint kétmilliót költött, akár meztelenül is mehetne a partiba. A kocsimániás Aurél pedig kifejti, hogy a legnagyobb szenvedélye az autó, és háromhavonta kell vennie egy újat, különben nagyon hamar rájuk un. Ő az a szereplő, aki ugyan elmondja, hogy 19 éves és még iskolába jár, de hozzáteszi, hogy fogalma sincs, hogy hívják a suliját.

Szandi

Szandi, akinek csak a mellei több mint kétmilliót érnek (fotó: TV2)

Freak show a javából

A Kőgazdag fiatalok nyolc főbb szereplőt mozgat, akik elvileg mind cimboraságban állnak egymással, csakhogy sokukról már ezt se nagyon lehet elhinni. A műsort kimondottan gyorsra vágták, nincs idő elmélyedni egy-egy szálban, pár mondat, egy rövid helyzet felvázolása, és már száguldunk is tovább. Dubaiban ingatlanokat nézegethetünk, megnézhetjük, milyen az, amikor egy luxusautó-szalonban nincs raktáron Ferrari vagy Lamborghini, sőt azt is megtudhatjuk, hogy Metta épp cicaterapeutához akarja járatni a kis kedvencét. Semmiben sincs idő elmélyülni, senkit nincs idő megismerni, de úgy tűnik, ez a műsornak nem is volt célja. Egyszerűen az orrunk alá akar dörgölni egy olyan életstílust, ami sajnos sokszor annyira ordítóan művi, hogy még a szereplők sem tudnak teljesen azonosulni vele.

Kata

Kata, aki még legalább 10-15 évig szeretne 25 éves maradni (fotó: TV2)

A TV2 új produkciója tulajdonképpen egyfajta modern freak show. Borzalmas embereket mutogat, akiknek száját borzalmas mondatok hagyják el, miközben végig borzalmasan viselkednek. Életművészek, világutazók sorakoznak fel itt nekünk, de mivel a műsor a nonstop sokkoláson kívül semmivel sem tud előrukkolni, egy idő után már csak ásítunk egyet az újabb sokkolónak szánt pénzszórás vagy beszólás láttán, különösen, hogy sok esetben érezzük a megjátszottságukat. El nem tudom képzelni, hogy ki az, aki ezt napi szinten hajlandó lesz nézni. A cirkuszba is csak egyszer megyünk el, hogy láthassuk a szakállas nőt meg a tűznyelő pacákot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top