Megzsarolták, hogy az összes ismerősének elküldik a szexképeit, inkább maga posztolta őket

TóCsa | 2024. Október 27.
Minden egy laptop ellopásával kezdődött Pati életében. A lányt először csak a gépe elvesztése miatt szenvedett anyagi kár izgatta, ám miután feltörték az ellopott gépet és megtalálták rajta a szexképeit, az élete egy hosszú, soha véget nem érő rémálommá vált.

A számítógépeken és okostelefonokon elmentett szexuális tartalmak régóta veszélyforrásnak számítanak. Amennyiben illetéktelen kezekbe kerülnek, komoly zsarolási potenciál rejlik bennük. Létezik erre egy szakkifejezés is, a sextortion, amit semmiképp se keverjünk össze a bosszúpornóval.

A bosszúpornó eszközével jellemzően az áldozat volt vagy jelenlegi partnere él, és az érzékeny felvételek nyilvánosságra hozatala mögött nem áll haszonszerzési szándék: a motiváció az ilyen esetekben kizárólag a lejáratás és a bosszú. Ezzel szemben a sextortion ügyeknél az elkövetők jellemzően – azért akadnak kivételek – nem állnak személyes kapcsolatban az áldozattal, a birtokukba jutott felvételeket pedig elsősorban arra használják, hogy pénzt zsaroljanak ki a fotók/videók alanyából cserébe azért, hogy ne hozzák nyilvánosságra az érzékeny tartalmakat.

A Zaklatásom naplója plakátja

Egy zsarolás kezdetei

Manapság a sextortion elért arra a szintre, hogy a zsarolóknak valójában már nincs is szükségük valódi kompromitáló felvételekre. A deepfake technológia és az AI segítségével akár maguk is meggyőző és – legalábbis első ránézésre – hihető szexképeket tudnak generálni a potenciális áldozatról. A spanyol Patricia Franquesa esetében azonban még “régimódi” szexfotós zsarolásról volt szó. A lány néhány éve Madridba utazott munkaügyben, és mivel a városban élt az exe, megbeszélték, hogy egy étteremben együtt ebédelnek. Pati a lábához tette a táskáját a laptoppal.

Kihasználva, hogy nem figyel, a tolvajok elemelték a táskát, és ebben még az sem zavarta meg őket, hogy a hely biztonsági kamerája az egészet rögzítette. Pati feljelentést tett a rendőrségen, és persze dühös volt, mert a számítógép egészen új és méregdrága volt, és nem tudott mivel dolgozni. Ez már önmagában is idegesítő, de az igazán bosszantó fejleményekre még két hónapot kellett várnia.

Pati a film egyik telefonnal készült képén

Egy ismerőse kereste fel, miszerint a nevében valaki kompromittáló fotókat küldött neki róla. A lány rákérdezett, milyen fotókról van szó, és kiderült: valaki megszerezte az ellopott gépén tárolt három meztelen fotóját, amin a nemi szerve is jól látszik. Nem kellett sokat várnia a folytatásra sem.

Egy ismeretlen e-mailben kereste meg. Felhívta a figyelmét, hogy nemcsak a szexfotók vannak a birtokában, hanem a feltört laptopnak köszönhetően a teljes kontaktlistája is mind e-mail, mind LinkedIn szinten. Bitcoinban 2400 dollárért (közel egymillió forintért) cserébe a zsaroló felajánlotta, hogy nem küldi szét a Pati számára kellemetlen képeket az ismerősi körének.

Zaklatásom naplója

Sextortion témában az egyik legfontosabb online tanács, hogy semmiképp se fizess a zsarolónak. Nemcsak amiatt, mert nincs rá garancia, hogy fizetés után a nyilvánosságra hozatal nem történik meg, hanem akár az is előfordulhat, hogy hiába a fizetés, később ugyanazokkal a fotókkal tovább folytatódik a zsarolás. Ráadásul ha a zsarolók azt tapasztalják, hogy ezzel könnyen kereshetnek pénzt, csak még inkább arra motiválja őket, hogy további hasonló bűntényeket kövessenek el. Pati nem fizetett, sőt még azt a tanácsot is betartotta, hogy nem kommunikált a zsarolójával. Egy másik utat választott.

A dokumentumfilm sokáig ezen a munkacímen futott Pati számítógépén.

Bár épp egy személyes traumát élt át, rutinos dokumentumfilmesként azonnal rájött, hogy a vele történtekben ott rejlik egy potenciális dokumentumfilm lehetősége. Bele is kezdett. Az okostelefonja kamerájával rögzített minden történést. Bizonyítékként mentett el minden üzenetváltást, minden e-mailt, sőt felvette azokat a telefonbeszélgetéseit is, amikor a rendőrséggel vagy épp valamelyik rokonával/barátjával az üggyel kapcsolatban végzett Az ebből összeállított bő egyórás dokumentumfilm, a Zaklatásom naplója most a 21. Verzió Filmfesztivál programjában látható.

Legyőzte a szégyenérzetét és a kezébe vette az irányítást

A film bizonyos szempontból feszegeti a filmalkotás kereteit. Mivel nagyrészt egy mobiltelefon kamerájának képeit használja fel, vizuálisan egyáltalán nem túl stimuláló, viszont ezek a spontán, rögtönzött képek egyértelműen erősítik a hitelességét.

A film beszélgetései nagyrészt felugró ablakokban megjelenő chatelések, és amikor a telefon képeit látjuk, sokszor alig követhető, mi történik a gyakran elmosódó vagy épp rázkódó képen.

Ennek ellenére Patricia Franquesa egy sajátos és működőképes filmnyelvet alkotott meg a Zaklatásom történetéhez, amit leginkább abból az online képi zajból épít fel, amiben mindannyian élünk, akik a napjaink nagy részét egy monitor előtt töltjük. A film ráadásul krimiként/thrillerként is funkcionál. Tényleg izgalmas, mi lesz Pati sorsa. Le tudja-e fülelni a zsarolóját, segít-e rajta a rendőrség, meg tudja-e akadályozni, hogy a privát szexfotói több száz ismerőséhez jussanak el.

Ez a film valójában egy vizuális napló egy fiatal nő életének egyik legnehezebb, legmagányosabb és legkiszolgáltatottabb időszakáról, és az őszintesége az egyik legnagyobb erénye.

Nem fél beismerni a hibáit és tévedéseit, a filmjében még azt is benne hagyta, amikor egy kétségbeesett pillanatában megvádolta az exét azzal, hogy talán ő lehet a laptopja ellopása és a zsarolás mögött.

Pati egy ideig bízik abban, hogy talán a nyomozása vagy talán a hatóságok segítségével meg tudja akadályozni a fotók általi lejáratását, és a film nagy fordulata egyértelműen az, amikor rájön, hogy biztosan nem számíthat időben segítségre. Ugyanakkor mégsem akarja megadni az örömöt a zsarolóinak, hogy felülkerekedtek rajta. A

Pati azután tudott “győzelmet aratni”, hogy a saját kezébe vette az irányítást. Egy hosszú posztban számolt be az ismerőseinek arról, mi történt vele és milyen szenvedéseken – egy ponton a zsaroló Pati édesapjának is elküldte a képeket – , és megosztotta velük a kérdéses felvételeket is, kiszakítva ezzel a fegyvert a zsarolói kezéből.

A Zaklatásom naplója a 21. Verzió Filmfesztivál keretében november 9-én látható a Művész moziban.

Exit mobile version