Túlélték a hurrikánt az 1948-ban írt szerelmes levelek

nlc | 2012. November 20.
Napvilágra kerültek a második világháború idején írt szerelmes levelek.

A kézzel, papírra írt szerelmes levelek ideje rég lejárt, annyira hozzászoktunk a mobiltelefon és a számítógép billentyűzetéhez, hogy olykor még a kézírás is nehézkes, nemhogy merített papírra töltőtollal írni. Ennek ellenére mindig meghatódunk és titkon vágyunk egy olyan történetre, mint amilyenre nemrég a Sandy hurrikán kapcsán derült fény. A természeti csapás ugyanis nemcsak romokat, káoszt hagyott maga után: az óriás vihar hatására rég elfeledett tárgyak, értékek is a felszínre kerültek. Egy szemétdombon így találtak meg 57 darab, 1942 és 1948 között íródott és mind a mai napig olvasható szerelmes levelet.

A megtaláló, egy 14 éves fiú, édesanyjával közösen megszárította az átázott papírlapokat, majd megpróbálták felkutatni az írójukat vagy címzettjüket. Az édesanya szerint meghatóan gyönyörű sorokat rejtettek a borítékok. „Drágám, már csak két, és házasok leszünk” – írja egyik levelében Dorothy Fallon kedvesének, Lynn Farhamnak a második világháború idején.

A küldemény íróját és a címzettet nem volt egyszerű megkeresni. Sok hiábavaló próbálkozás után azonban rábukkantak egy online bejegyzésre, ami a levél írójának 1991-es halálhíréről szólt. Az édesanya hagyott egy üzenetet az oldalon, s ennek köszönhetően kapcsolatba tudott lépni a nő unokahúgával. Tőle tudták meg, hogy a szerelmes levelek címzettje, Lynn Farham most 91 éves és nagyon rossz egészségi állapotban van. A levelet eljuttatták a címzettnek, azt azonban továbbra is homály fedi, hogy a levelek hogyan tettek meg több száz kilométert, és különösen, hogy miként maradhattak olvasható állapotban. 

Te mikor írtál és neked mikor írtak utoljára szerelmes levelet kézzel?

Exit mobile version