Idős filmsztárnak fiatal csaj dukál

TóCsa | 2014. Május 09.
Nem csak az életben, a filmekben is a sokkal fiatalabb nőkhöz vonzódnak a filmek sármos főhősei. Tíz ötven körüli filmsztár karrierjén keresztül néztük meg, hány éves nőkhöz vonzódnak Hollywood nagyágyúi.

A recept

Vegyünk tíz ötven körüli hollywoodi férfi filmsztárt (a legöregebb 59, a legfiatalabb 45 éves volt), nézzük meg az utóbbi tíz évben készült filmjeiket, és ezekből szedjük össze a filmbéli szerelmeiket/szeretőiket/feleségüket játszó színésznőket, majd hasonlítsuk össze a színésznők életkorát a férfi partnerükével. De mire is jó mindez? Elsősorban az érdekelt, hogy a ma legirigyeltebb férfi sztárok a filmjeikben milyen példát mutatnak a férfitársaiknak. Egyáltalán: a filmekben látott párkapcsolatok hatással vannak arra, hogy milyen párt választunk magunknak? Mégis mennyi az a korkülönbség, ami Hollywoodból nézve normálisnak számít egy ötvenes pasi és a választottja között?

Meglepő eredmények

A tíz vizsgált pasi (Denzel Washington, Tom Hanks, George Clooney, Sean Penn, Tom Cruise, Russell Crowe, Johnny Depp, Brad Pitt, Robert Downey Jr., Will Smith) közös átlaga a 12 volt, vagyis a színészek filmbeli szerelmei/feleségei átlagosan tizenkét évvel voltak fiatalabbak náluk az elmúlt tíz évben. A legnagyobb korkülönbséget Sean Penn és Emma Stone között találtam (28 év). Ők ketten a Gengszterosztag című filmben játszottak egy párt, bár azt nem mondhatni, hogy a történet szerint szerették is egymást.

Magam se számítottam rá, de néhány esetben arra is találtam példát, hogy az elmúlt tíz évben ezek az alfa-hímek náluk idősebb partnernőt kaptak társul. George Clooney-nak a nála egy évvel idősebb Tilda Swintonnal volt viszonya az Égető bizonyítékban, Sean Penn feleségét a nála két évvel idősebb Talia Balsam alakította A király összes emberében Robert Downey Jr. pedig a nála öt évvel idősebb Patricia Clarksonnal alakított egy házaspárt a Good Night and Good Luckban.

A tíz sztár közül egyértelműen Denzel Washingtonnak jutottak a legfiatalabb nők: az egyébként régóta boldog házasságban élő filmsztár a filmjeiben igazi kujon: átlagosan nála 22 évvel fiatalabb partnereket kap, amivel igazi rekorder. Még Tom Cruise-nak és Johnny Deppnek is “csak” 15 év jutott. A válogatottunkból a legvisszafogottabb eredményt Will Smith mutatta fel, akinek átlagosan nála hat évvel fiatalabb partnerek jutnak. Persze Will volt a gárda legfiatalabb tagjai is a maga 45 évével. Úgy fest, minél idősebbek a pasik, annál nagyobb az olló. Míg a harmincas éveikben és a negyvenes éveik elején még beérik (legalábbis a castingdirektorok beérik) akár velük egykorú vagy csupán néhány évvel fiatalabb partnernővel is, ötven körül már minimum tízévnyi korkülönbség dukál.

Patricia Clarkson és Robert Downey Jr.

Az élet inspirálja a filmest vagy fordítva?

Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? A férfiak a filmek által inspirálódnak párválasztáskor, vagy a filmek utánozzák inkább a férfiak valódi kései párválasztási szokásait? A Nők Lapja Café párterápiás tanácsadó szakértője, Bibók Bea eloszlatta kételyeimet: “Nem mondanám, hogy a filmek hatnak az emberek párválasztási szokásaira, inkább azt gondolom, hogy a való életben is gyakran tapasztalható jelenséget viszik filmvászonra. Óhatatlanul felmerül a gondolat, hogy a nő biztosan a férfi egzisztenciájáért választotta a nála jóval idősebb partnerét. Esetleg, hogy a lány számára »apapótló« a férfi. Nem is gondolnánk, milyen igazságok rejlenek ezek mögött a gondolatok mögött!

Az evolúció alapvetése, hogy a szaporodásról és a túlélésről szól minden. A férfi alapvetően azokat a jegyeket értékeli, ami azt bizonyítja számára, hogy választása jó, és a nő alkalmas az utód megfoganására és megszülésére. Tehát a kerek idomok, mellek, a szép, üde bőr, a ringó járás, az egészséges fiatalság, a megfoganás képessége. Ha ezt végiggondoljuk, akkor az idősebb férfi tulajdonképpen csakis a fiatal nőben találja meg ezeket a jegyeket. Ezen kívül a férfi értékét növeli a »piacon«, ha csinos és fiatal nő áll az oldalán. Ez a többi férfinek azt mutatja: »Én egy erős és nagyszerű férfi vagyok, hiszen ez a bombázó is engem választott!« Tehát amikor egy idősebb férfi fiatal nőt választ, azt üzeni a külvilágnak, hogy: »Én egy nagyszerű pasi vagyok, aki még képes megtermékenyíteni ezt a fiatal nőt!«”

Az evolúció, és azon túl

Bibók Bea szerint, amikor egy nő párt választ, akkor az elsődleges szempont a jó génállomány és a férfi azon tulajdonságai, ami a biztonságos gyermekneveléshez szükségesek. Tehát a gyermek jó géneket örököljön, és – mivel az ember gyermeke születés után az anya teljes jelenlétét kívánja – a nő érdeke, hogy a férfi anyagilag elő bírja teremteni a gyermekneveléshez szükséges pénzt. Ezt egy idősebb férfi ezt nagyobb valószínűséggel képes biztosítani, mint egy fiatal.

Mindkét fél – az idős férfi és a fiatal nő – “választását” is meg lehet érteni az evolúciós megközelítés oldaláról. A férfi és a nő ezeket nem fogalmazza meg magában, csak azt veszik észre, hogy azok mellett a partnerek mellett kötnek ki, akik ezeket a feltételeket teljesítik. Mindezek a törvényszerűségek akkor is szerepet játszanak a párválasztásban, amikor valójában az idős férfi és fiatal nő nem tervez közös gyermeket.

Azonban más is állhat a háttérben. “Ha a férfi öregszik, ha bizonyos koron túl van, akkor azt tapasztalhatja, hogy a fiatal nő elevensége, szexuális sugárzása jótékony hatással van a potenciájára. Az idős férfi fiatalosabbá válik, másként öltözik, sportolni kezd, jól működik a szex. Sokkal fiatalabbnak érzi magát a koránál. Ha azonban ez átcsap egy pánikszerű görcsös igyekezetbe, akkor kapuzárási pánikról beszélünk. Ez pszichésen azt eredményezi, hogy a férfi nem fogadja el a korát, szenved az öregedéstől. Gyakori jelenség a nők körében az idős férfi választása párként akkor, ha korán, még kislány korában elveszti az édesapját. Az ő részéről sem tudatos a választás, pusztán jól érzi magát a férfivel” – magyarázza szakértőnk.

Tíz hollywoodi sztár filmes párválasztási korkülönbségei (2004–2014)

Denzel Washington (59 éves)
2 kaliber – Paula Patton (21 év), Kényszerleszállás – Kelly Reilly (23 év), Amerikai gengszter – Lymari Nadal (23 év), Déja Vu – Paula Patton (21 év)
Átlagos korkülönbség: 22 év

Lymari Nadal és Denzel Washington


Tom Hanks
(58 éves)
Phillips kapitány – Catherine Keener (3 év), Felhőatlasz – Halle Berry (11 év), Elképesztően hangos és irtó közel – Sandra Bullock (9 év), Larry Crowne – Julia Roberts (12 év), Charlie Wilson háborúja – Julia Roberts (12 év), Terminál – Catherine Zeta-Jones (14 év)
Átlagos korkülönbség: 10 év

Tom Hanks és Catherine Zeta-Jones

George Clooney (53 éves)
A hatalom árnyékában – Evan Rachel Wood (27 év), Az amerikai – Violante Placido (15 év), Egek ura – Vera Farmiga (13 év), Égető bizonyíték – Tilda Swinton (–1 év), Bőrfejek – Renée Zellweger (8 év), A jó német – Cate Blanchett (8 év), Ocean’s Twelve – Julia Roberts (7)
Átlagos korkülönbség: 11 év

Violante Placido és George Clooney

Sean Penn (53 éves)
Gengszterosztag – Emma Stone (28 év), Államtrükkök – Naomi Watts (10 év), Milk – James Franco (17 év), A király összes embere – Talia Balsam (–2 év), A Richard Nixon-merénylet – Naomi Watts (10 év)
Átlagos korkülönbség: 13 év

Emma Stone és Sean Penn

Tom Cruise (51 éves)
A holnap határa – Emily Blunt (20 év), Feledés – Olga Kurylenko (17 év), Jack Reacher – Rosamund Pike (16 év), Mindörökké rock – Malin Akerman (16 év), Mission: Impossible III–IV. – Michelle Monaghan (13 év), Kéjjel-nappal – Cameron Diaz (10 év), Valkűr – Carice Van Houten (14 év)
Átlagos korkülönbség: 15 év

Emily Blunt és Tom Cruise

Russell Crowe (50 éves)
Noé – Jennifer Connelly (7 év), Az acélember – Ayelet Zurer (6 év), Megtört város – Catherine Zeta-Jones (6 év), A következő három nap – Elizabeth Banks (10 év), Robin Hood – Cate Blanchett (6 év), Amerikai gengszter – Carla Gugino (8 év), Bor, mámor, Provence – Marion Cotillard (12 év), A remény bajnoka – Renée Zellweger (5 év)
Átlagos korkülönbség: 8 év

Russell Crowe és Marion Cotillard

Johnny Depp (50 éves)
Transzcendens – Rebecca Hall (18 év), Éjsötét árnyék – Bella Heathcote (21 év), A Karib-tenger kalózai – Ismeretlen vizeken – Penélope Cruz (10 év), Rumnapló – Amber Heard (22 év), Az utazó – Angelina Jolie (12 év), Közellenségek – Marion Cotillard (11 év), Én, Pán Péter (12 év)
Átlagos korkülönbség: 15 év

Amber Heard és Johnny Depp

Brad Pitt (50 éves)
Z Világháború – Myreille Enos (12 év), Az élet fája – Jessica Chastain (13 év), Benjamin Button különös élete – Cate Blanchett (6 év), Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford – Mary Louise Parker (1 év), Bábel – Cate Blanchett (6 év), Mr. és Mrs. Smith – Angelina Jolie (12 év), Ocean’s Twelve – Catherine Zeta-Jones (6 év)
Átlagos korkülönbség: 8 év

Brad Pitt és Angelina Jolie

Robert Downey Jr. (49 éves)

Vasember 1–3. és Bosszúállók – Gwyneth Paltrow (6 év), Sherlock Holmes 1–2. – Rachel McAdams (16 év), Terhes társaság – Michelle Monaghan (11 év), Good Night and Good Luck – Patricia Clarkson (–5 év), Durr, durr és csók – Michelle Monaghan (11 év), A szépség és a szőr – Nicole Kidman (3 év)
Átlagos korkülönbség: 7 év

Robert Downey Jr. és Rachel McAdams

Will Smith (45 éves)
A Föld után – Sophie Okonedo (0 év), Hét élet – Rosario Dawson (10 év), Hancock – Charlize Theron (6 év), Legenda vagyok – Salli Richardson-Whitfield (9 év), A boldogság nyomában – Thandie Newton (4 év), A randiguru – Eva Mendes (5 év)
Átlagos korkülönbség: 6 év

Rosario Dawson és Will Smith
Exit mobile version