Keresni kell, de létezik a hasznos, csodálatos, felszabadító pornó

Neményi Márton | 2020. Január 03.
A lehangoló, férfiközpontú szexvideópiac lassan átalakul, a szexizmus helyét pedig átveszi az etikus pornó, amelyet tényleg élveznek azok, akik csinálják.

Ha a pornóról van szó a sajtóban, két dolog biztosan előkerül:

Aki azt állítja, hogy nem, az hazudik, állítják a brit és egyéb kutatók. (Vagy nincs egy perce magára és/vagy szélessávú internet-előfizetése.)

A kettő közt mintha húzódna némi ellentmondás, nem? Elvégre, ha ennyire káros a pornó, amit amúgy mindenki néz, akkor kizárólag szexfüggő, gépiesen és érzelmek nélkül közösülő (ide most ez a rettenetes szó illik, nem használjuk többet, ígérjük), csak akrobatikus pozitúrákat és kizárólag a férfikielégülést szolgáló tempót és forgatókönyvet követő emberek élnének a (fejlett) világban. Mégsem így van, vagyis a helyzet nyilván így is elég rossz, de azért nem ennyire rossz. Arról nem is beszélve, hogy mióta létezik művészet, illetve képrögzítő eljárások (tehát a barlangrajzoktól a digitális kamerákig), azóta pornó is van, az érzelmek és a valódi intimitás mégsem halt ki teljesen – igaz, a pornó sosem volt olyan mennyiségben, minőségben és kényelmesen hozzáférhető, mint ma.

Ideje tehát, hogy feltegyük a kérdést: tényleg olyan szörnyű a pornó? És akkor már azt is, hogy létezik-e nem szörnyű, sőt egyenesen hasznos és jó pornó. Haladjunk sorjában.

Tényleg olyan szörnyű a pornó?

Ehhez nincs is szükségünk mindenféle kutatások és felmérések előrángatására: igen, az. Jó, nem mindig és nem teljesen, de maradjunk a valóságnál és maradjunk a nőknél, ha már a valósággal foglalkozó női magazin vagyunk. Ha erre keressük a választ, érdemes körbenézni a népszerű pornóoldalak, mint az Xhamster és a PornHub profipornó-szekciójában, az eredmény borítékolható és lehangoló: a kilencvenes évek VHS-robbanása óta nagyjából változatlan a koreográfia és a férfi-női szerepek (utóbbi nyilván a férfitekintet és -fantázia tárgya csupán), csak több szilikonnal és kevesebb szőrrel és persze a legmodernebb képfeljavító-retusáló technológiákkal. Sokat elmond, hogy a mai napig kiirthatatlan kategória (kereslet-kínálat, ugyebár) a MILF, azaz a „dugható anyukák”, itt ugye már maga a betűszó is a tárgyiasítás és a szexizmus maga, hát még maguk a videók. Hogy ez mit okozhat a férfiak lelkében, azt érzékletesen ábrázolja a nagyszerű – és méltatlanul ismeretlen – Don Jon című film, Joseph Gordon-Levitt főszereplésével és rendezésében.

A másodpercenként hatezer (!) látogatót fogadó, ingyenes videókat kínáló PornHub nagylelkűen felajánlja a szűrést az amatőr videókra, a nagyrészt szintén ingyenes, de exkluzív, fizetős klipeket is tartalmazó Xhamseren úgy kell vadászni ezeket. Mondanánk, hogy érdemes, hiszen mégiscsak ez a szeglet: a szó szerint életszagú, spontán, valódi intimitást tartalmazó amatőr pornó kínálja az igazi izgalmakat, ám szokás szerint nem ilyen egyszerű a helyzet.

Eleve kérdés, hogy 2019-ben mennyi értelme van az amatőr szónak: a webcammodellek promóciós videói vagy a saját házi videóikat mint szolgáltatást reklámozó párok kisfilmjei azok? Arról nem is beszélve, hogy az amatőr pornónak megvan a maga sötét oldala: a rotációba nagy sűrűséggel kerülnek be egyszeri felhasználók által feltöltött bosszúpornó-videók és titokban rögzített felvételek öltözőkből, vécékből, naturista strandokról. Ezeket a videókat gyakran törlik is, végképp azonban, ahogy az interneten lenni szokott, kiirthatatlanok. Egyszóval: legyen bármilyen lehangoló a professzionális kínálat, ott legalább nagyjából biztosak lehetünk benne, hogy a résztvevők beleegyeztek a forgatásba, és jó esetben még ki is fizették őket, beleértve a nyilvánvalóan és nevetségesen kamu „feleség maszturbáláson kapja új mostohafiát”-típusú sztorikat, a folytatást mindenki el tudja képzelni.

A szexfilmfogyasztás életünk része, mindig is az volt és mindig is az marad, amíg világ a világ és – főleg – amíg internet az internet. Az internetes pornóoldalak pedig, akárcsak a YouTube és a Facebook, a felhasználó egyéni igényeit figyelik, és ezekhez mérten ajánlanak újabb és újabb tartalmakat: ahogy az előző oldalakon, úgy itt is mindenki a saját kis buborékvilágában él, szinte teljesen elvágva az övétől eltérő valóságoktól. A PornHub és a hasonló oldalak konzerválják az ízlést és a preferenciákat, hiszen így képesek kiszámítani, mire van igényük a felhasználóknak, és szolgáltatni a megfelelő videókat: ha valaki (több tízmillió embertársához hasonlóan) a biszexuális szadomazo videókra gerjed, az algoritmus nem tágít, és csak ilyen videókat ajánl neki a jövőben. A profi pornóiparban nincs helye kísérletezésnek: amit a felhasználók látni akarnak, azt kell legyártani, azt azonban, hogy a felhasználók mit akarnak látni, nagyrészt az algoritmusok döntik el. Ez a mai pornó jövedelmező ördögi köre.

Ezzel azonban – szerencsére – egyre több felhasználó elégedetlen, csak éppen megoldást nem találnak. Éppen ezért a pornóoldalakon töltött idő csak kisebb részben áll abból, hogy a közönség nézi, és izé, használja a videókat. Javarészt keresi azokat.

Egy felhasználó egy „menetben” átlagosan kilenc percig néz pornót, de akár órákat is keresgél előtte.

Marty Klein szexterapeuta erre egy kliensét idézi: „Néha két óráig is nézem a pornót. Nem vagyok függő, egyszerűen csak keresem azt, amelyik valódinak tűnik.”

Létezik egyébként: tényleg keresni kell, de létezik. Úgy hívják:

etikus pornó.

Az etikus pornó egyre elterjedtebb, és egyre könnyebb megtalálni. Részben azért – és ez is sokat elmond –, mert a kifejezés félig-meddig szinonim a „női pornóval”, azaz a nőknek szánt pornóval. A férfiak és nők közti különbségek ugyanis – bármilyen ingoványos terep is hangsúlyozni őket, vagy akár csak beszélni róluk – talán sehol nem mutatkoznak meg annyira, mint a pornófogyasztási szokásainkban. Eleve sokkal kevesebb nőnek van szüksége a pornóra: a legtöbb felmérés szerint harmadannyi nő fogyaszt rendszeresen, mint férfi, igaz, ezek önbevallásos kutatások, amelyeken rendre az az eredmény születik, hogy a férfiak háromnegyede még sosem nézett – ami, tudjuk jól, nevetséges.

Képkocka a Hysterical Literature egyik videójából

A pornóvideót néző nő a mai napig hatalmas tabu, nyilván épp a sztereotípiák miatt:

a nő, aki szexvideót néz, nyilván nimfomán, pont úgy, ahogy a partnereit gyakran váltó nő „büdös kurva”, szemben a minden nőre ráhajtó férfival, aki „csődör”, de legalábbis „tud élni”.

Maradjunk abban, hogy majdnem az összes férfi rendszeresen néz pornót, és a nők nagy része is. Egészen mást keresnek azonban, és ezt a pornóoldal-adminisztrátorok tudják a legjobban: lassabb, érzékibb, érzelmesebb, életszerűbb, beszélgetős előjátékkal felvezetett, minél több érzékszervre ható videókat, ahol az őszinte élvezet sokkal fontosabb, mint a szabályos testalkat és azok a külső jegyek, amelyek alapján egy pornósztár kívánatosnak minősül. A nőknek gyártott pornóvideók nagy része két (vagy több) nőt szerepeltet, nem azért, mert a készítők feltételezik, hogy a közönség leszbikus akcióra vágyik, hanem azért, mert két (amatőr vagy félamatőr) nő jó eséllyel sokkal jobban tudja, mivel lehet (érzelmileg és intellektuálisan) felizgatni a nőket, mint egy hagyományos férfi-nő páros.

Minő véletlen, hogy éppen ez a fajta pornó az etikus pornó. A műfaj (formátum, kritériumrendszer vagy hívjuk, ahogy akarjuk) nem jelent mást, mint hogy legális, a szereplők igényeit, vágyait és jogait tiszteletben tartó (és őket kifizető) rendszerben készül. Fontos még, hogy hozza a (szó tág és hagyományos értelmében) liberális értékeket: be- és elfogadás, a sokszínűség ünneplése, azaz teret ad mindenkinek, aki részt szeretne venni, nemtől, orientációtól, származástól, testalkattól és a szőrzet mennyiségétől függetlenül. Ez pedig nem erőltetett politikai korrektség, hanem racionális és gyakorlatias döntés: a nőket sokkal jobban bevonják azok a szexvideók, amelyeket látva érzik, hogy a szereplőkben nincs semmi különös, pont olyanok, mint ők. És reméljük, a férfiakat is sokkal jobban bevonják – vagyis bevonnák, ha kipróbálnák, vagy be mernék vallani, hogy kipróbálták, és bejön nekik.

Képkocka a Beautiful Agony egyik videójából

Persze nem csak a fent vázolt finom, érzéki, tapintatos stílusból áll az etikus pornó: a kőkemény akciótól az egészen egyedi perverziókig mindent lefedhet, azaz tényleg az a cél, hogy mindenki megtalálja a saját kattanását anélkül, hogy szégyenkeznie kellene. A lényeg, hogy a szereplők biztonságban és jól érezzék magukat közben.

Ha ez megvan, jöhet az etikus pornó legmagasabb szintje: az etikus fogyasztás. Azaz az, hogy ha már pornót nézünk (amivel, ezek után ugye nem meglepő, nincs semmi baj), akkor keressük tudatosan azokat a szolgáltatókat és videókat, amelyek így készülnek. Ez azonban csak az egyik fele az etikus fogyasztásnak. A másik az, hogy

ha van partnerünk, megbeszéljük vele, hogy mennyi és milyen pornót nézünk, és ami a legfontosabb: hogy miért.

Nem kell, hogy bűnbánat vagy szégyenteljes vallomás legyen ez – ha mégis az, akkor a kapcsolatban nincs rendben valami –, inkább egy izgalmas beszélgetés kezdete, aminek a vége akár a közös szexvideónézés is lehet. Ez ugyanis – kérdezzétek meg bármelyik szexológust vagy terapeutát – a pornófogyasztás legjobb módja.

Nyilván nem akarjuk megúszni konkrét példák nélkül. Íme pár oldal – linkek nélkül, mert izé, mégiscsak túlzás lenne. Aki akarja, megtalálja.

Vagy csak azt hiszik, hogy tudják.

Exit mobile version