Életmód

Tudod, miért néz pornót a párod titokban?

Amikor rajtakapod a párodat, hogy titokban pornót néz, az akár alá is áshatja a kapcsolatot. De miért néznek pornót a párkapcsolatban élő emberek?

Árulásnak, sőt megcsalásnak is érezheted, ha kiderül, hogy a párod pornót néz. Olyanról is hallottunk már, hogy szakítás lett a vége, amikor a nő a férfi telefonján pornót talált, ami miatt aztán el is költözött a közös otthonból. Dr. David Ludden pszichológus professzor páciensei is úgy írják le a pornónézést, mint ami erkölcsi értelemben a fizikai hűtlenséggel van egy szinten.

A professzor szerint bárhogy is érzel, amikor rájössz, hogy titokban pornót néz a párod, az a fontos, hogy ezt közvetítsd felé, és ne fojtsd el az érzelmeidet, de azért tartsd szem előtt, hogy a kiborulás és veszekedés nem fogja megoldani a problémát. Helyette inkább azt javasolja a szakember, hogy őrizd meg a nyugalmadat, és igyekezz megérteni, hogy miért nézi a pornót, amikor párkapcsolatban éltek.

Colis Hesse és Kory Floyd pszichológusok jártak utána egy tanulmányban ennek a kérdésnek, hogy segítsenek a hasonló problémával küszködő pároknak. A kutatás során hosszú távú párkapcsolatban élő párokat kérdeztek arról, hogy szoktak-e pornót nézni, és ha igen, azt milyen célból teszik.

Az volt a feltevésük, hogy azért néznek pornót párkapcsolatban az emberek, mert különböznek az igényeik a szexualitásban és az olyan, nem szexuális természetű érintések – például az ölelés és a simogatás – terén, amelyeket nem feltétlenül csak a párunktól, hanem a gyerekektől, barátoktól is megkaphatunk.

Minden érintés, ami a szeretet megnyilvánulása, ugyanazt a hormonkoktélt szabadítja fel a szervezetünkben, amitől jobban érezzük magunkat, és ha a szükségleteinknek nem megfelelő mennyiségű érintést kapunk, akkor elkezdünk helyettesítő tevékenységet keresni, amiből megszerezhetjük a hormonadagunkat – ezt pedig a pornó is megadhatja.

pornó párkapcsolat kutatás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Hogy ezt a feltevést igazolják, a kutatók 357 résztvevővel töltették ki a névtelen kérdőívet. Az alanyok között nagyjából ugyanannyi férfi és nő volt, mind elkötelezett párkapcsolatban éltek. A kérdőívben természetesen nemcsak az a kérdés szerepelt, hogy milyen szerepet tölt be az életükben a pornó, hanem rákérdeztek az érintésekre, a párkapcsolati elégedettségre, a magányra, a depresszióra és arra, hogy mennyire vágynának egy hosszú ölelésre.

Az is szerepelt a kérdések között, hogy milyen gyakran néznek pornót a párok, majd egy 19 pontos listából ki kellett választaniuk, hogy szerintük miért nézik általában az emberek az ilyen tartalmakat. A listában szerepelt az érintés hiánya, a szexuális kielégülés, a magány és egyéb személyes problémák is.

Talán nem meglepő, hogy az eredmények alapján a férfiak gyakrabban néznek pornót párkapcsolatban, mint a nők: a férfiaknál heti három, a nőknél havi két alkalom az átlag. Sokkal érdekesebb, hogy

a kutatók feltevése igaznak bizonyult: a legtöbben az érintés- és a szeretethiány pótlására használják a pornót, ezzel enyhítik a magányérzetüket, és egyfajta szociális élményt is szereznek közben.

A tanulmányban megcáfolták azt a tévhitet is, hogy a pornó miatt lesznek a pároknak problémáik a kapcsolatukban. Állításuk szerint akár még pozitív hatása is lehet, ha pornót néz valamelyik fél: például a szexuális együttlét előtt segíthet neki a ráhangolódásban, vagy ha épp valamilyen oknál fogva hosszabb ideig elérhetetlen az ágyban a párja, akkor segíti a maszturbációt, így csökkenti a szexuális feszültséget. A legjobb pedig az, ha együtt nézik a pornót a párok, mert akár még az intimitást is erősíthetik ezzel a kapcsolatban.

Dr. Ludden szerint ezért nem érdemes kiborulni, ha kiderül, hogy titokban pornót néz a párod, inkább a probléma mélyére kell nézni, és felderíteni, hogy miben szenvedhet hiányt, amiért szükségét érzi a pornónak. Ha ebben a helyzetben meg tudod őrizni a hidegvéredet, és őszinte kíváncsisággal, nyitott fülekkel fordulsz felé, hogy megbeszéljétek a történteket, még az is lehet, hogy ennek hatására sokkal közelebb kerültök egymáshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top