nlc.hu
Életmód

Párkapcsolatot kizáró okok

A leggyakoribb kizáró okok, amiért nem jön össze a párkapcsolat

Sok sikertelen randival a hátunk mögött joggal szeretnénk tudni, hogy mégis mi az, ami a rossz első benyomást okozza? Nos, ezek a leggyakoribb okok.

Hogyan lesz rossz benyomásunk valakiről már az első randin? Miért van annyi félresikerült párkapcsolat? Mik azok a problémák, amik már azelőtt kinyírják a szenvedélyt és köteléket, mielőtt kialakulnának? Ezeknek a kérdéseknek járt utána egy tanulmányban egy csapat pszichológus (Jonason, Garcia, Webster, Li, és Fisher). A kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy írják le, mi az, ami miatt elutasítanának egy romantikus párjelöltet. A válaszok szerteágazók voltak, ám sok átfedést találtak a pszichológusok, így elkülönítettek három csoportot: az általános kizáró okok, rövidtávú kapcsolatot kizáró okok és hosszútávú kapcsolatot kizáró okok.

Általános kizáró okok

Ezek a jellemzők, tulajdonságok a rövid- és a hosszútávú kapcsolat lehetőségét is tönkretették. A leggyakrabban említett kizáró ok az volt, hogy a másik nem érdeklődött a randin a partner személye iránt, a következő az, ha párkapcsolatban élt a potenciális partner, és a harmadik, ha több vasat is tartott a tűzben, azaz több partnerrel randizott egy időben. Úgy tűnik, hogy bár egy kicsit nehezen elérhető partner vonzó lehet, egy teljesen elérhetetlen nem pálya.

A résztvevők emellett inkább kerülték azokat a partnereket, akiknek egészségügyi problémáik voltak (például nemi betegségek), vagy akiknek rossz volt a higiéniája. Ezen túlmenően az indulatkezelési problémák és a bántalmazás is általános kizáró ok volt. Tekintettel arra, hogy minden kapcsolat arra épül, hogy képesek és hajlandóak vagyunk kielégíteni egymás szükségleteit, logikus, hogy egy bántalmazó személy nem tud ilyen módon együttműködni. Összességében ezek a jellemzők általában kiszűrik azokat a partnereket, akik túlságosan elérhetetlenek, egészségtelenek vagy veszélyesek.

Nő védekezik a férfi csókja ellen

Párkapcsolatot kizáró okok (Kép: Getty Images)

Rövidtávú kapcsolatot kizáró okok

A rövidtávú kapcsolat leginkább kalandot vagy szexpartnert jelent a kutatásban. A válaszadók többsége a fizikai vonzerő hiányát jelölte meg, mint kizáró okot ilyen esetben, beleértve azt is, ha az illetőnek rossz szaga van, ápolatlan vagy csak általában véve nem vonzó. Kicsit erőteljesebb vonásként megjelent a kizáró okok között az is, ha a partner rossz volt az ágyban, ami nem meglepő, tekintve, hogy egy kaland lényege az lenne, hogy jól érezzük magunkat egymással a hálószobában. Más kutatások is egyetértenek ezzel a fókusszal, megjegyezve, hogy a fizikai vonzerő és a szenvedély nagyobb szerepet játszik a rövidtávú párválasztási döntésekben.

Ezeken kívül a kalandot kereső résztvevőket elriasztották a rasszista vagy bigott vallásos partnerek. Ennek oka lehet az, hogy a személyiség befolyásolhatja a fizikai vonzerőt, vagy az, hogy a kötelezettségek nélküli kapcsolatra vágyó emberek olyan partnereket részesítenek előnyben, akik nem ítélkeznek. Mindkét esetben ezek a kizáró okok arról szólnak, hogy el akarjuk kerülni azokat a potenciális partnereket, akik fizikailag vagy más módon kevésbé vonzók, vagy nem annyira kalandvágyók a hálószobában.

Hosszútávú kapcsolatot kizáró okok

A fenti kategóriákkal ellentétben ezek a kizáró okok mind a partner lelkiismeretére és reakcióira összpontosítottak. Konkrétan a megbízhatatlan, figyelmetlen/nyughatatlan vagy alkohol- és drogproblémákkal küzdő partnerek kevésbé tűnnek vonzónak hosszútávú társnak. Ezt a felfogást más kutatások is alátámasztják, amelyek szerint a lelkiismeretesség és az önkontroll fontos tulajdonságok a partnerben a párkapcsolat sikere szempontjából. A kizáró okok tehát arról szólnak, hogy kiszűrjük azokat a partnereket, akik esetleg nem megbízhatóak, vagy akiknek más problémáik vannak, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy hosszú távon képesek legyenek egy kapcsolatban jól működni.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top