Almás-sárgarépás brokkolisaláta
Hozzávalók 2 adaghoz:
· 1/2 fej (kb. 250 gramm) brokkoli
· 2 szál (kb. 200 gramm) sárgarépa
· 1 db (kb. 150 gramm) nagyobb alma
· 1 marék (kb. 30 gramm) dió
· 2 evőkanál almaecet
· 2 csipet só
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, gőzben vagy nagyon kevés vízben félpuhára főzzük, majd a gázt elzárva, fedő alatt hagyjuk párolódni. A tisztított sárgarépát és almát tetszőlegesen kockákra, csíkokra vagy karikára vágjuk, összeforgatjuk a brokkolival.
Elkészítjük a pácot; az almaecetben feloldunk két csipet sót, nyakon öntjük a zöldségeket, majd annyi vízzel, amennyi félig ellepi, felöntjük. Hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket. Tálaláskor durvára vágott dióval díszítjük.
Zabpehelybundás halfilé sütőben sütve
Hozzávalók 2 adaghoz:
· 300 gramm (2 nagyobb szelet) tengeri halfilé, pl. tőkehal
· 1 db tojás
· 3-4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt vagy zabliszt
· 1/2 csészényi apró szemű zabpehely és zabkorpa keveréke
· 2 teáskanál napraforgóolaj
· csipet só, bors, kakukkfű, rozmaring
Elkészítés:
A lecsöpögtetett, szárazra törölt halfiléket először lisztbe forgatjuk, majd belemártjuk a fűszerezett, felvert tojásba, végül meghempergetjük a zabpehely-zabkorpa keverékben.
Előmelegített, olajjal kikent alufóliával bélelt tepsibe helyezzük őket. 160°C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Tofurizottó barna rizsből
Hozzávalók 2 adaghoz:
· 1/2 bögre (kb. 100 gramm) előgőzölt barna rizs
· 1 csomag füstölt bio tofu
· 4 marék (kb. 100 gramm) friss spenótlevél
· 1 db kaliforniai paprika
· 1 kis fej vöröshagyma
· 2-4 gerezd zúzott fokhagyma
· 2 teáskanál olívaolaj
· 1 csipet só
· bors, gyömbér
Elkészítés:
A barna rizst háromszoros mennyiségű hideg vízben feltesszük főni. Amint beszívta magába a vizet, lefedjük, hagyjuk tovább puhulni. Sózni nem szükséges, mert a zöldséges tofut fűszerezzük!
Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockázott tofut, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott kaliforniai paprikát. Átpirítjuk, fűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és hagyjuk párolódni. A víz elpárolgása után rádobjuk a spenótleveleket, megfonnyasztjuk.
Alaposan összekeverjük a kifőtt barna rizzsel, egytálételként tálaljuk.