A szív hónapja

Egészséges, diétás, és a koleszterinnek is jót tesz: 3 étel, amit szeretni fogsz

Cukorbetegség, sárgaság, pajzsmirigy-alulműködés, vesebetegség és érelmeszesedés: hát ilyesmiket okozhat, ha magas a koleszterinszintünk. Szerencsére azonban tehetünk, sőt ehetünk ellene! Íme, a finomságok.

Céklahummusz pirított dióval

(Profimedia)

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 nagy fej (kb. 200 gramm) cékla, ½ konzerv (100-120 gramm) lecsöpögtetett csicseriborsó, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors, kezeletlen citrom leve, őrölt római kömény, 1 nagy marék (kb. 30 gramm) dió

Elkészítés:

A céklát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és enyhén sós bő vízben puhára főzzük. Hagyjuk hűlni, majd a lecsöpögtetett csicseriborsóval, a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával és a citromlével pépesre turmixoljuk.

A durvára vágott diót száraz serpenyőben megpirítjuk, a hummusz tetejére szórjuk.

Teljes kiőrlésű kenyérre kenve tálaljuk.

Póréhagyma-krémleves

(Profimedia)

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 kisebb szál (kb. 100 g) póréhagyma, 2 tesákanál olívaolaj, 100 ml zsírszegény tej + 300 ml víz, 4 evőkanál zsírszegény sajtkrém, só, fehérbors, szerecsendió, 1 marék (kb. 20 gramm) reszelt light trappista

Elkészítés:

Kevés olívaolajon lepirítjuk az apróra vágott póréhagymát, majd felöntjük vízzel, tejjel. A gázt elzárva hagyjuk hűlni, majd botmixer segítségével összeturmixoljuk, sajtkrémmel sűrítjük. Fűszerezzük, újraforraljuk. Reszelt sajttal, korpás kenyérrel tálaljuk.

Almás-mákos zabszelet

(Profimedia)

Hozzávalók 10 szelethez:

  • 300 gramm apró szemű zabpehely
  • 100 gramm zsírtalanított mákliszt
  • 50 g darált mák
  • 150 gramm eritrit
  • 1000 gramm alma
  • 2 tojás (szétválasztva)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 tk. sütőmargarin a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a darált mákot és a máklisztet. Hozzáadjuk a sütőport, az eritritet és egy csipet sót. A lisztkeverékbe keverjük a héjastól lereszelt almát és a tojások sárgáját. A habbá vert tojásfehérjéket 2-3 részletben adjuk a tésztához, majd óvatosan (ne törjön össze a fehérje), de alaposan összeforgatjuk.

Kimargarinozott tepsibe öntjük a tésztát, előmelegített 170°-os sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top