5 legendás film, aminek nem értjük, miért nem készült soha folytatása

TóCsa | 2017. Április 07.
Miért nem folytatta soha Spielberg az E.T.-t? Miért nem tért vissza soha Tom Cruise Maverick szerepében? Miért nem készült soha valódi folytatás az Igazából szerelemhez? Megfejtettük a rejtélyt.

Igazából szerelem (2003)

Öt legendás film, aminek nem értjük, miért nem készült soha folytatása

Amikor megjelentek az első hírek az Igazából szerelem folytatásáról a fél világ ünnepelni kezdett, csakhogy kiderült, mindössze egy jópofa jótékonysági akció kedvéért jöttek össze néhány percre cukiskodni a film sztárjai. De miért nem készült valódi folytatás minden idők egyik legsikeresebb romantikus komédiájához? Amikor az NLCafé még 2014-ben Hugh Granttel interjúzott, a sztár azt mondta, hogy egyszerűen az volt az ok, hogy amikor az Igazából szerelem készült, még nem volt törvényszerű, hogy egy sikerfilmnek automatikusan készüljön második része. Ellentétben Granttel a film sok színésze nyilatkozta az évek során, hogy benne lenne egy folytatásban, a dolog inkább az író/rendezőn, Richard Curtisen csúszott el. Curtis kifejezetten nehéz forgatásként emlékszik vissza a filmre, és kisebb csodának tartja, hogy működött és a nézők annyira szerették, és nem hiszi, hogy ezt a csodát meg tudná ismételni. Ezen felül a film szereplőinek java – például Keira Knightley és Andrew Lincoln – időközben hatalmas sztárrá vált, és szinte lehetetlen lenne leegyeztetni egy forgatást úgy, hogy mind benne lehessenek, és a sztárgázsik miatt a költségvetés is az egekben lenne.

Esély a folytatásra: 5%

E.T. – A földönkívüli (1982)

Minden idők egyik legsikeresebb családi filmje szinte ordított azért, hogy folytassák, hiszen kit ne érdekelne, hogy milyen volt a világ, ahová E.T. hazament, és vajon visszaüzent-e onnan a földi játszópajtásainak. A nyolcvanas évek elején Spielberg még ódzkodott a folytatásoktól. Ez volt az ok, amiért a Universalnak is nemet mondott a Cápa folytatására. Az E.T. elképesztő népszerűségét látva egy pillanatra azért ő is elbizonytalanodott.

A legenda szerint pár nappal a bemutató után meghívta magához Melissa Mathisont, a film forgatókönyvíróját, hogy együtt agyaljanak egy második részen, és tető alá is hoztak egy úgynevezett treatment-et, vagyis egy kiindulópontként szolgáló sztorivázlatot egy majdani filmhez. A folytatás fantáziacíme E.T. II. – Nocturnal Fears (E.T. 2 – Éjszakai félelmek) volt, és arról szólt, hogy E.T. hazatelefonálására nemcsak a családja, hanem más, E.T.-re hasonlító, de gonosz kis lények is reagáltak, akik lejönnek a Földre, hogy ott ráhozzák a frászt a kertvárosi gyerekekre. Az utolsó tizenöt percben persze maga E.T. is befutna, hogy megmentse a barátait. Maga Spielberg is gyorsan belátta, hogy az ötlet borzalmas, és kukázta a sztorit, soha többé nem próbálva folytatni a filmet. Szerinte képtelenség olyan folytatást készíteni hozzá, ami nem kannibalizálná az első részt, ezért a Universalnak megtiltott minden ilyen jellegű próbálkozást.

Esély a folytatásra: 0%

Top Gun (1986)

Amíg Tom Cruise él, és vállal akciófilmeket, addig mindig lesz némi esély a Top Gun folytatására. Egy ideig kizáró oknak bizonyult, hogy a nyolcvanas évek végétől a színész majdnem egy évtizeden át azon dolgozott, hogy ne csak jóképű sztárként, hanem komoly színészként is elfogadják, és ebbe a képbe nem fért bele Maverick ikonikus mosolya és napszemüvege. A színész amúgy sem csípi a folytatásokat, amit jól jelez, hogy a Mission: Impossible-mozik kivételével – amit direkt a folytatások lehetősége miatt csinált meg – egyedül a Jack Reacherhez készített egyet, bár időről időre tárgyal Jerry Bruckheimer producerrel a Top Gun – így néznek ki a szereplői most – második részéről. Amikor végre közeledni kezdtek az álláspontok, Tony Scott rendező 2012-es öngyilkossága akasztotta meg a folyamatot, ami nagyjából tavaly került ismét sínre. Jelenleg még mindig a forgatókönyvén ügyködnek, és a hírek szerint a fő témát az adja, hogy a drónok hogyan változtatták meg Maverick és Iceman világát. Val Kilmer már jelezte, hogy benne lenne a második részben, és Kelly McGillis is szívesen cameozna egyet, ha felkérik, csakhogy Cruise egy elég nehezen teljesíthető feltételt szabott: nem szeretne CGI (számítógépes animációval készült) repülőgépeket, és csak egy olyan változat érdekli, amiben igazi vadászgépeket láthatnak a nézők, és az amerikai légierő is támogatja. Jerry Bruckheimer producernek fel lett adva a lecke…

Esély a folytatásra: 30%

Kill Bill 1-2. (2003 és 2004)

Elismerem, a címben is benne van, hogy a Kill Billnek már volt egy folytatása, csakhogy a Kill Bill 2 nem igazi folytatás. Gyakorlatilag egy filmről van szó, amit bevételnövelési okokból szedtek ketté. Quentin Tarantino – akinek a születésnapi tortája így festene – egyszerre írta és forgatta le őket, ugyanaz a sztorijuk is, csak két külön filmben láthatták a nézők. A rendező már a premier után jelezte, hogy lát még fantáziát a Menyasszony történetében, és időről időre szóba kerül, hogy a Kill Bill 3 lesz a következő filmje, bár Bill halála után ennek a címnek azért már nem lenne túl sok értelme.

Utoljára tavaly nyilatkozott a projektről. Akkor azt mondta, hogy mindig is egy hosszú kihagyás után akarta folytatni a Kill Bill-t, ugyanis Beatrix Kiddo annyi szörnyűségen ment át, hogy szüksége volt a pihenésre, és amúgy is csak úgy érdekelné a figura, ha egy másik életszakaszban mutathatná meg őt, amikor már kiteljesedett a kapcsolata a lányával. Régebben arról is volt szó, hogy a Vivica A. Fox által játszott bérgyilkos lányának, Nikkinek a bosszúja áll majd a folytatás középpontjában, de Tarantino nem erősítette meg tavaly ezt a verziót. Azt azonban elmondta, hogy nagyon szívesen dolgozna ismét együtt Uma Thurmannel, és ez kiindulópontnak egyáltalán nem rossz. A gond csak az, hogy ígérete szerint még két filmet készít, aztán visszavonul, úgyhogy elég necces, hogy ez beleférne-e ebbe a kettőbe.

Esély a folytatásra: 20%

Az arany iránytű (2007)

Oké, Az arany iránytűt azért túlzás legendás filmnek nevezni, de az kétségtelen, hogy a magyar mozikban elég népszerű volt ez a fantasy, ráadásul úgy ért véget, mint egy tévésorozat egy olyan epizódja, ami után rögtön várjuk a folytatást. Az arany iránytű annak a korszaknak a terméke, amikor A Gyűrűk Ura és a Harry Potter sikere után Hollywood minden létező fantasy könyvre lecsapott, amiből minimum egy filmtrilógiát lehetett készíteni, és ontotta magából a fantasyket, csakhogy egyik sem tudott a nagy előd nyomába érni. Az arany iránytűben ott volt Daniel Craig és Nicole Kidman is, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy a film igazán sikeres legyen.

Az összeesküvéseket kedvelőknek Sam Elliott, a film egyik színésze szolgált magyarázattal. Szerinte a katolikus egyház szólt közbe azzal, hogy a filmet karácsonyellenesnek nevezték, és azt nyilatkozták, szerintük Az arany iránytű ateizmusra neveli a gyermekeket. Elliottnak abban igaza van, hogy ilyen nyilatkozatok valóban elhangzottak a katolikusok részéről, csakhogy ők már a Harry Pottert és az Alkonyatot is bírálták, mégis sorra jöttek a folytatásaik. A gondot inkább a gigászi költségvetés jelentette, hiszen az első film 180 millió dollárból készült, amit csak kiemelkedő bevételekkel lehet visszatermelni, márpedig ebben az esetben ezek elmaradtak, ráadásul a film a nézőket is alaposan megosztotta.

Esély a folytatásra: 0%

Exit mobile version