Meghalt Bács Ferenc

nlc | 2019. Április 16.
Hosszan tartó betegség után elhunyt Bács Ferenc színművész, erről az MTI adott ki közleményt.

„Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára” – tudatta a művész felesége az MTI-vel. Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek.

Bács Ferenc alakításai mindig emlékezetesek voltak: 

Bács Ferenc az erdélyi Nagyszebenben (Sibiu) született 1936-ban, Kolozsváron nőtt fel. Családjával együtt 1977-ben áttelepült Magyarországra, ahol hamar népszerűvé vált. Több nagyvárosban játszott: Miskolcon, Győrben, a budapesti Vígszínházban és a József Attila Színházban, valamint Sopronban. 1992 és 1998 között a Nemzeti Színház társulatának a tagja volt.

Bács Ferenc ismertebb főszerepei

Elsők között említenénk Newton szerepében A fizikusokban, Ádámként Az ember tragédiájában, vagy ő volt Higgins professzor a My Fair Ladyben, alakította Tótot Örkény István darabjában. Évekig járta az országot Színek és évek, majd Színek az életemből című önálló estjeivel. Számos sikeres magyar játék- és tévéfilmben láthattuk, a régebbiek között van például A ménesgazda, A vörös grófnő vagy az Októberi vasárnap, de a ’90-es évek sikersorozatában, az Angyalbőrben című produkcióban is láthattuk, ahogyan szerepelt az Állítsátok meg Terézanyut! című alkotásban is.

Bács Ferenc remek mesélő volt

Bács Ferenc hangjára a Klinikák és a Gyűrűk ura rajongói is emlékeznek

Híres szinkronszínész volt, összetéveszthetetlen orgánumával valódi pluszértéket adott a karakterekhez. Tigris a Micimackóban Bács Ferenc hangján szólal meg, ahogyan A Klinika német sorozat professzora, Klaus Brinkmann vagy a Szívek szállodájában Richard Gilmore is. Különösen emlékezetes lehet a Gyűrűk ura sorozat kedvelőinek, mivel ő volt Gandalf magyar hangja. De hallhattuk a Rabszolgasorsban, a Tudorokban, ahol III. Pál pápa volt Peter O’Toole hangjaként, és Christopher Plummer is az ő hangján szólalt meg a romantikus minisorozatban, a Tövismadarakban. 

bács ferenc72967684

Bács Ferenc és Tigris (fotó: Smag)

bács ferenc 66769916

Bács Ferenc (fotó: Smag)

bács ferenc 73448953

Bács Ferenc (fotó: Smag)

bács ferenc 72967670

Bács Ferenc (fotó: Smag)

bács ferenc 16493282

Bács Ferenc (fotó: Smag)

Munkáját díjakkal ismerték el

Bács Ferenc művészi munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 2001-ben érdemes művészi címmel ismerték el. Az emigráns című film főszerepéért 2009-ben Gundel művészeti díjjal tüntették ki, 2011-ben lett kiváló művész. A Kossuth-díjat 2015-ben vehette át rendkívül sikeres színházi, televíziós és filmes pályafutása során kifinomult művészi eleganciával megformált alakításai, emlékezetes szinkronszerepei, valamint rendezői alkotómunkája elismeréseként.

 

Bács Ferenc (Fotó: YouTube)

Exit mobile version