Videó: a 100 éves Bálint gazda elmesélt egy sosem hallott történetet

Hercsel Adél | 2019. Szeptember 06.
Az ország kertésze most először beszél hosszú és kalandos élete egyik legfájdalmasabb fejezetéről egy videóban.

Egy év halasztással, 1942 novemberében vonult be Bereckre munkaszolgálatra – derül ki az idén századik születésnapját ünneplő Bálint György videójából. A továbbiakban arról beszél, itt sorstársaival együtt milyen állandó megaláztatásokat és embertelen körülményeket kellett elviselniük. 

A felvétel annak apropóján készült, hogy augusztus végén jelent meg az ismert kertész rendhagyó életrajzi kötete. A Bánó András újságíró közreműködésével készült könyvben Bálint György mesél a családjáról, gyerekkori emlékeiről, a munkájához és a hazájához fűződő szeretetéről. 

A százéves kertész című könyvből, melynek dedikálással egybekötött bemutatója szeptember 7-én 10:30-kor, a Pozsonyi Pikniken lesz, az olvasók Bálint gazda életének eddig számos ismeretlen fejezetét is megismerhetik. Köztük a munkaszolgálatot és a mauthauseni haláltábor borzalmait, vagy azt, mit érzett akkor, amikor megszűnt a számára országos ismertséget hozó tévéműsor, az Ablak.

Bálint Györgyöt mi is köszöntöttük századik születésnapja alkalmából. „Nagyon mozgalmas 100 évet éltem meg”mondta július végi videónkban, amikor kollégáink meglepték az ország kertészét. A videóban Bálint gazda elmondta, ma is nagyon aktívan éli az életét, több lapnak is ír cikkeket, kezeli a Facebook-oldalát és persze gondozza a saját kertjét, ahova minden alkalommal kiviszi az unokákat, hogy mutasson, tanítson nekik valami érdekeset.

Exit mobile version