nlc.hu
Sztárok

Hírességek, akik 2020-ban haltak meg

Morricone, Bálint gazda, Maradona: tőlük búcsúztunk 2020-ban

Benedek Tibor, Bálint gazda, Jiří Menzel – csak néhány azok közül, akiktől 2020-ban kellett örökre búcsút vennünk. Művészek, zenészek, sportolók, akikre a haláluk után is emlékezni fogunk.

A 2020-as év sokunk emlékezetében úgy fog megmaradni, mint egy olyan év, amit akár ki is hagyhattunk volna. Nemcsak a koronavírus miatt érezhetjük így, hanem azért is, mert idén különösen sokan meghaltak, és hagytak itt minket a művészek, a zenészek és a sportolók közül is.

Bálint György

Bálint György, mindannyiunk Bálint gazdája a 101. születésnapja előtt hunyt el idén júliusban. Élete végéig aktívan töltötte idejét, még utolsó hónapjaiban is hasznos tanácsokkal segítette a hozzá fordulókat.

Bálint gazdát a 80-as évek egyik legismertebb televíziós műsorából, az Ablakból ismerhetjük, ahol az ország kedvenc kertészévé vált.  Szaktudása és kedves személyisége miatt belopta magát a szívünkbe. Már kisgyerekként a mezőgazdaság szeretetére nevelték, később a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kertészmérnök diplomát szerzett, azonban a háború az ő életében is mély nyomokat hagyott. Bálint gazda megjárta a koncentrációs tábort, a holokausztot pedig egyetlen testvére élte csak túl.

Időközben mezőgazdasági mérnök diplomát szerzett, dolgozott a Földművelésügyi Minisztériumban, valamint a Kertészeti Kutatóintézetben is. Újságírói pályafutását a Kertészet és Szőlészet főszerkesztőjeként kezdte. 1981-ben ment nyugdíjba, és ekkor ismerhette meg az egész ország Bálint gazdát: az Ablak című műsorban egészen 2009-ig adott kertészeti tanácsokat. Bálint György több mint 30 könyvet írt, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, Budapest díszpolgárának is megválasztották, valamint a Prima Primissima díjat is a magáénak tudhatta.

Diego Maradona

A focilegenda, Maradona romló egészségi állapotáról a halála előtti években már sokat hallhattunk. Utoljára agyi ödémával műtötték, amelyből felépült, de a betegségek nem kerülték el, és Maradona halálát végül szívleállás okozta.

Maradona már fiatalon tudta: a futball az élete. Még 16 éves sem volt, amikor már a felnőtt ligában játszott, majd 21 évesen világszerte egyre több csapat érdeklődött iránta. Az évek alatt játszott a Boca Junior mellett a Barcelona és a Sevilla színeiben is.

1997-ig focizott aktívan, majd edzőként tevékenykedett, és az argentin labdarúgó csapat kapitánya is volt. 2000-ben neki ítélték az évszázad labdarúgója címet, majd a felejthetetlen 1986-os Anglia elleni, második gólját a FIFA az évszázad góljának kiáltotta ki.

Balázs Fecó

Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, Emerton-díjas énekes, zenész, dalszerző 69 éves korában, idén novemberben halt meg. A zenész régóta küzdött szívproblémákkal az után, hogy a 90-es évek közepén átesett egy szívinfarktuson. Balázs Fecó novemberben elkapta a koronavírust, intenzív osztályon kezelték, ahol lélegeztetőgépre került – szervezete sajnos, nem tudta legyőzni a fertőzést.

Karrierjét a Neoton együttessel kezdte, majd az első magyar hard rock zenekar alapítójaként folytatta, és megalapította a Korál együttest is, amivel külföldön, Jugoszláviában és Bulgáriában is nagy sikereket értek el. Az 1981-es Táncdalfesztivál után már nem volt olyan Magyarországon, aki ne ismerte volna az együttes nevét.

2008-ban Fonogram-díjat, 2010-ben Artisjus Életműdíjat, 2016-ban Kossuth-díjat kapott, 2011-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntették a zenészt.

Ennio Morricone 

Az utánozhatatlan, Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas zeneszerző is 2020-ban hagyott itt minket. Az olasz zeneszerző 91 éves korában halt meg, combcsonttöréssel került kórházba, de felépülni sajnos, már nem tudott. Felesége, Maria mellett élete végéig kitartott, családszerető emberként ismerték.

Morricone 6 éves kora óta zenélt, és csupán 12 éves volt, amikor a 4 éves zenei képzést fél év alatt teljesítette. Több mint 550 filmzene kötődik a nevéhez, olyanok, mint például a Volt egyszer egy vadnyugat, a Volt egyszer egy Amerika vagy az Aki legyőzte Al Caponét és A profi című mozik betétdalai. Koltai Lajos Sorstalanság című mozifilmjéhez is Morricone szerezte a zenét.

Benkő László

Benkő László, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zeneszerző idén novemberben hunyt el. A zenész tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, a Próféta együttesnek, végül 1962-től az Omega tagjaként futott be igazán nagy karriert. Benkő zongorán, orgonán, trombitán, furulyán és szintetizátoron is játszott, valamint énekelt is.

Több, egymástól független zenei projektje is futott, sok együttesben játszott, zeneszerzőként is tevékenykedett, és 2009-ben a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője lett. A 77 éves Benkő 2017 óta küzdött a rákkal, ami erősen legyengítette a szervezetét. A zenész évek óta betegeskedett, és bár nem egyszer úgy nézett ki, hogy felépül, novemberben tőle is búcsút kellett vennünk.

Benedek Tibor

Az olimpiai és világbajnok vízilabdázó, az edzőként és szövetségi kapitányként is sikeres Benedek Tibor halála az egész országot megrázta júniusban. Benedek olasz és magyar színekben is sikerre vitte csapatait, és már egészen fiatalon megmutatkozott a tehetsége, kivételes szorgalma és elhivatottsága.

A vízilabdázót megválasztották Budapest díszpolgárának, 2000-ben beszavazták az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába, és megkapta többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (2000), valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (2004) is. Benedek idén májusban vonult vissza mindenfajta vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. A sztársportoló daganatos betegségben hunyt el.

Jiří Menzel

Az Oscar-díjas Jiří Menzel, világhírű cseh rendező 82 éves korában halt meg 2020 szeptemberében. A színész-rendező számos magyar színésszel ápolt baráti kapcsolatot, köztük Böszörményi Gézával, Udvaros Dorottyával és Szabó Istvánnal is. Tanított a londoni filmiskolán, és Magyarországon több színházi darabot is rendezett.

Jiri Menzel a Berlini Filmfesztiválon

Menzel a 64. Nemzetközi Berlini Filmfesztiválon 2017-ben (Fotó: Getty / Andreas Rentz)

A Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért Oscar-díjat kapott, de a Sörgyári capriccio is világszinten ismert művé vált. Egyik leghíresebb és minden idők legsikeresebb cseh filmje az Én kis falum című mozija.

Kobe Bryant

A Michael Jordanhez hasonló népszerűséggel bíró kosárlabdázó, Kobe Bryant halálhírével indult 2020. A világsztárnak számító Bryant tehetsége a legnagyobb NBI-s sportolók közé emelte. 

Fiatalon, 41 éves korában hunyt el, és ami a tragédiát tovább súlyosbította: vele együtt, lánya is az életét veszítette. Egy helikopter-baleset során Bryant és 13 éves lánya, Gianna is meghalt, miközben épp kosáredzésre tartottak.

Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos

Júliusban érkezett a tragikus hír, hogy 76 esztendős korában elhunyt Szűcs Lajos, világválogatott labdarúgó, Pécsi Ildikó férje. A sportoló színésznő feleségét, felemésztette a gyász. Egyre szomorúbb híreket lehetett hallani az idős Pécsi Ildikó állapotáról, majd december elején megtörtént a legrosszabb: ő is örökre elaludt. Információk szerint a rendkívül tehetséges művésznő szeretett fiai körében csukta le örökre a szemét gödöllői otthonában.

Tőlük is idén búcsúztunk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top