nlc.hu
Sztárok

Meghalt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Fecó

69 éves korában elhunyt Balázs Fecó, zenész, énekes.
Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó zenész – közölte a szomorú hírt barátja, Várkonyi Attila (DJ Dominique).

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, szerető édesapa, férj és kolléga tegnap este távozott. A rengeteg ima és orvosai minden igyekezete ellenére 13 nap küzdelem után feladta a harcot.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője és énekese november közepén került koronavírus-fertőzés miatt kórházba. Balázs Fecó állapota gyorsan leromlott, lélegeztetőgépre kapcsolták, és az orvosok mesterséges kómában tartották.

Szívbetegsége miatt korábban többször műtötték, de idén nyáron jubileumi turnéval ünnepelte volna ötvenéves pályafutását. Ám a koronavírus miatt a koncertek többségét le kellett mondania. Egyik utolsó fellépése november 8-án volt a TV2 Sztárban sztár című műsorában, amikor az Évszakok feldolgozását adták elő Berkes Olivérrel és DR BRS-sel.

Balázs Ferenc 1951. március 2-án született Budapesten. 1967-ben a Neoton együttes tagjaként kezdett, majd öt évvel később Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, amely 1974-ben felbomlott. Ezután Balázs Fecó két évet külföldön dolgozott.

Hazatérte után, 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-ban, erre az együttesre építve megalapította a Korál együttest. Az 1981-es táncdalfesztiválon a Homok a szélben című dalukkal óriási sikert arattak, és a dal máig a zenekar egyik legnagyobb slágere.

Balázs Fecó 1986-tól szólókarrierbe kezdett. Írt filmzenéket, színpadi zenét, oratóriumot, összesen 10 saját albuma jelent meg. 1997-ben 12 év után újra összeállt a Korál együttes, és egy koncertet adtak a Kisstadionban, amely elnyerte az év koncertje címet.

Balázs Fecó munkásságát tucatnyi díjjal ismerték el: 1979 és 1984 között hatszor kapta meg zsinórban Az év billentyűse címet. Megkapta az EMeRTon-díjat (1987 és 1998), A Huszka-Jenő díjat és a Liszt Ferenc-díjat (1998), a Fonogram-díjat (2008), az Artisjus Életmű-díjat (2010). Életművét 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, 2016-ban Kossuth-díjjal ismerték el.

Feleségével, Imolával 2008-ban házasodott össze, egy fiuk született. 

(Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top