nlc.hu
Sztárok

Meghalt Bálint gazda

Meghalt Bálint gazda

Bálint György kertészmérnök júliusban ünnepelte volna 101. születésnapját.
Bálint gazda

Bálint gazda ma este csöndben elment” – posztolták ki vasárnap este Bálint gazda Facebook-oldalára.

Bálint György Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró 100 évesen hunyt el; július 28-án ünnepelte volna 101. születésnapját.

Az ország kertészét tavaly mi is köszöntöttük 100. születésnapja alkalmából. „Nagyon mozgalmas 100 évet éltem meg” – mondta akkor az nlc-nek adott videós interjúban Bálint György, aki még ilyen idősen is aktív életet élt: több lapnak is írt cikkeket, kezelte közösségi oldalát és gondozta saját kertjét.

A koronavírus miatti járványügyi helyzet idején ki sem mozdul otthonról Bálint gazda, szigorú karanténra ítélte ugyanis a családja. Ám ezalatt az időszak alatt sem tétlenkedett: karanténkertészkedésbe fogott.

Bálint György számot díjat nyert hosszú élete során, idén januárban pedig őt választották Az év emberévé.

Bálint György 1919. július 28-án Gyöngyösön született, kertészmérnöki oklevelét a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián 1941-ben kapta meg, majd 1949-ben a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát is szerzett. Dolgozott főagronómusként és főkertészként, agrártankönyveket írt, különböző kertészeti szaklapokat szerkesztett és több újságban rendszeresen publikált is.

1981-től 2009-ig a Magyar Televízió Ablak című közérdekű magazinműsorának állandó munkatársa volt, 1991-től főszerkesztője lett a csatorna Gazdaképző című adásának. Televíziós szerepvállalása óta nevezik “Bálint gazdának”.

1994-98 között országgyűlési képviselő volt. 

Munkásságát többek közt a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (2005) és Prima Primissima Díjjal (2017) is elismerték, Budapest és Gyöngyös díszpolgára is volt. (MTI)

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top