Kovács Kokó István 51 évesen is jól néz ki fürdőnadrágban

V.B.T. | 2021. Július 14.
Kovács István triatlonosként ma is keményen edz, újabb kihívásokat keres magának, ám saját bevallása szerint a hosszútávú úszás jelenti számára a legnagyobb feladatot.

Kokónak már nem kell bemutatni a Duna erejét: kisgyerekként Ráckevénél úszott sokat, tavaly pedig a Budapest Urban Games keretében a belvárosban szelte át a folyót. „Minden tiszteletem azoké, akik az OWT paksi Duna átúszásán 7 vagy akár 15 kilométeren teljesítenek – ez valóban örök élmény maradhat azoknak, akik felkészülten és magabiztosan ugranak a vízbe. Fontosnak tartottam eljönni az úszók edzésére, a sportolás közösségi jellege ugyanis egy olyan hozzáadott értéke a mozgásnak, ami legalább olyan fontos, mint a jó eredmény – mondta Kovács István, aki nem tagadja, a triatlonos felkészülésben is az úszás számára a legnehezebb. – 1500 méter az ideális táv, efelett már túlságosan monotonnak érzem, és nehezen tudok a technikai megoldásokra koncentrálni. A nyílt vízi úszás egyéb izgalmakat is tartogat, hiszen meg kell küzdeni az örvényekkel, a sodrás erejével és a hullámokkal is, ám ezek csak növelik a tapasztalat értékét” – mondta Kovács István.

Kovács Kokó István (Fotó: OWT)

2021 évfordulókkal teli esztendő Kokó életében. 30 éve, 1991-ben szerezte meg első világbajnoki címét, ami az első vb-cím volt Magyarország számára ökölvívásban. 25 éve, az atlantai olimpia is aranyérmet tartogatott a számára, 20 éve pedig profi világbajnokká vált. A sportember tavaly ünnepelte 50. születésnapját, és most érzi magát igazán lendületben. „Habár az elmúlt év a járvány miatt számos megpróbáltatással járt, igyekszem csak a jó dolgokra koncentrálni és szerencsére ilyenekből most tényleg nincs hiány. Egyrészt ott vannak sportolói pályafutásom legemlékezetesebb dátumai, amelyek egész évben okot adnak az ünneplésre. Másrészt sportdiplomataként a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (AIBA) főtitkári posztja – amire idén márciusban neveztek ki – úgyszintén a pályám csúcsát jelenti.”

Az olimpiai bajnok egy percre sem áll meg, újabb és újabb kihívásokat keres magának, a sportolás és az edzés ötvenen túl is a mindennapjainak szerves része. „Ezek az edzések általában egy célt szolgálnak, mégpedig a hosszútávú triatlonversenyekre való felkészülést. Idén azonban erről le kell mondanom. Hamarosan indulok a tokiói olimpiára. A COVID-helyzet és a szigorú karanténszabályok miatt, a kintlétem alatt nem edzhetek, alapos felkészülés híján pedig – bármennyire is szerettem volna magyar színekben versenyezni – nem tudok elindulni a triatlon EB-n. 20-30 éve nehezen dolgoztam volna fel, hogy teljes erőbedobással készülők valamire, amit aztán el kell engednem, most azonban nem vagyok csalódott, ez a belső nyugalom talán már az életkorral jár.”

Kokó Fodor Rajmunddal és Szécsi Zoltánnal úszott (Fotó: OWT)

Még több sztárhír: 

Exit mobile version